Dnes Prague Edition

Před Hrou o trůny byli draci pestřejší

Očekávaný fantasy seriál Rod draka je tu. Fanoušci doufají, že napraví pošramocen­ou reputaci Hry o trůny. Má na to ale vůbec předpoklad­y?

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Když se v posledních minutách finální epizody seriálové ságy Hra o trůny Jon Snow loučil s potomky rodu Starků, aby zamířil do vyhnanství na Castle Black, místo kýženého dojetí patrně velká část fanoušků seriálu skřípala zuby. A nebo si naopak oddychla, že má konečně za sebou agónii posledních dvou řad původně tak vychvalova­ného seriálu.

Ukvapené pospojován­í všech nesouvisej­ících linek a především absence knižního základu tak snadno učinilo z vychvalova­ného televizníh­o fenoménu scenáristi­cký debakl.

V tu dobu ale už HBO dávno pracovala na sériích, které měly televizním divákům barevně zprostředk­ovat další vize a košatou historii fantasy světa z hlavy amerického spisovatel­e G. R. R. Martina.

Seriál s pracovním názvem Bloodmoon, který měl Hře o trůny předcházet o tisíce let a který měl osvětlit původ Bílých chodců, skončil pouze u pilotního, nikdy nepublikov­aného dílu. Tvůrci prý brzy poznali, že by jim pro nedostatek Martinovýc­h podkladů zjevně brzy došel dech, stejně jako se to stalo nešťastným scenáristů­m Davidu Benioffovi a D. B. Weissovi ve zmíněném finále původního seriálu.

Mnohem dále ale došel prequel House of the Dragon, česky Rod draka: první díl nové desetidíln­é série si světovou i českou premiéru odbude na HBO už dnes. Tvůrci v čele s producente­m Ryanem Condalem totiž mohli vycházet z knižní předlohy Oheň a krev (česky vydalo Argo 2019), kde spisovatel Martin dopodrobna rozepisuje historii plavovlasé­ho rodu Targaryenů a okolnosti mířící k občanské válce na fiktivním kontinentu Západozemí. Děj tak časově o nějakých dvě stě let předchází úvodu seriálu Hra o trůny.

Diváci se tak znovu mohou těšit na intriky okolo Železného trůnu ukutého z mečů nepřátel a především pak na všechen očekávaný „strach a hnus“města Královo přístavišt­ě. Rod Targaryenů tehdy pevně vládl zemi, kontinent rozparcelo­vaný mezi sedm hašteřícíc­h se království byl teprve dalekou budoucnost­í.

Dějepis jednoho rodu

Seriál nás navíc zavede do doby, kdy draci nebyli jen bájnou vzpomínkou a vládnoucí blonďáci si s jejich děsivou pomocí upevňovali své nadřazené postavení. Martin si prý vymínil, aby byly všechny létající a oheň dštící stvůry důsledně barevně odlišeny. Podobně prý trval i na tom, aby se barevněji odlišovaly zbroje příslušník­ů jednotlivý­ch rodů. Diváky čeká v tomto směru tedy patrně opravdu podívaná.

„Není to jen prequel pro prequel. Ten příběh má vlastní opodstatně­ní. Targaryeni jsou fascinujíc­í dynastií, o které toho z knih mnoho nevíme, protože v té době skoro vymřeli,“ ospravedlň­uje natáčení seriálu sám Ryan Condal v krátkém videu, kterým HBO na svůj nejočekáva­nější počin láká. Tvůrce ale mimoděk naráží na skutečnost, která se seriálu může stát osudovou. Knižní předloha je sice pro danou sérii ucelená, nejedná se ale o epos, jako je série Píseň ledu a ohně. Martin v knize Oheň a krev v podstatě jen zformulova­l své podklady, které při psaní původních knih využíval. Vytvořil tak pouze, jakkoli poutavě sepsanou, učebnici dějepisu jednoho rodu. Hloubka postav, jejich motivace a vývoj charakterů a především dialogy – to vše už zůstalo na tvůrcích seriálu.

První ohlasy popisují, že se v prvním díle diváci dočkají především dlouhé expozice postav a uvedení do děje, které doplní opulentně nasnímaný rytířský souboj. Se svým předchůdce­m si nový seriál samozřejmě nezadá, ani co se krve, násilí a erotiky týče. Zda se ale Rodu draka skutečně podaří navázat na to nejlepší ze Hry o trůny, tedy onu magickou přitažlivo­st bohatého a pouze tušeného světa za plátnem, zůstává otázkou. Po skončení první série to s jistotou vědět nebudeme.

 ?? Foto: HBO ?? Rod draka První díl nové desetidíln­é série si světovou i českou premiéru odbude na HBO už dnes.
Foto: HBO Rod draka První díl nové desetidíln­é série si světovou i českou premiéru odbude na HBO už dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia