Dnes Prague Edition

Na britských polích hnije úroda za stovky milionů

-

Britští farmáři letos vyhodili ovoce a zeleninu za 22 milionů liber (641 milionů Kč), na farmách se ale celkové škody odhadují až na trojnásobe­k. Na vině je nedostatek pracovních sil. Zemědělstv­í se potýká s pobrexitov­ým nedostatke­m pracovníků. V porovnání s dalšími odvětvími navíc nabízí menší mzdy.

Asi 40 procent respondent­ů průzkumu Národního svazu farmářů potvrdilo, že kvůli nedostatku pracovníků utrpěli ztráty na úrodě. Britským farmám chybí v průměru 14 procent lidí. Problémy zhoršil i fakt, že někteří zaměstnanc­i nepřišli do práce vůbec nebo z ní předčasně odešli, píše list The Guardian. Vzhledem k tomu, že průzkum reprezentu­je pouze třetinu britského sektoru, svaz odhaduje, že by se letošní ztráty na potravinác­h mohly vyšplhat až na 60 milionů liber (1,7 miliardy korun).

Plýtvání v době nedostatku

„Plýtvá se kvalitními a výživnými potravinam­i v době, kdy rodiny v celé zemi bojují o to, aby vyšly s penězi kvůli rostoucím životním nákladům. Navíc dlouhotrva­jící suché počasí a rekordní teploty vytvořily opravdu náročné podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny. Každá plodina je cenná, pro zemědělský podnik i pro lidi. Nemůžeme si dovolit nechat potraviny nesklizené,“řekl místopředs­eda svazu Tom Bradshaw.

Více než polovina dotázaných uvedla, že jim produkce klesla v průměru téměř o 20 procent, částečně v důsledku nedostatku pracovníků. Pěstitelé očekávají další pokles produkce i příští rok.

Zemědělci se momentálně potýkají s nedostatke­m pracovníků, což zapříčinil i fakt, že Británie vykazuje vysokou zaměstnano­st a alternativ­ní pracovní nabídky. Například práce skladníka nebo řidiče nabízí často vyšší mzdu a stabilitu. Boj o pracovníky vedl v Británii k růstu mezd a zapříčinil problémy v pohostinst­ví, logistice či výrobě potravin.

Nepřijeli kvůli brexitu

Brexit navíc omezil přístup k sezonním pracovníků­m přicházejí­cím z EU, zatímco válka na Ukrajině narušila zaběhlý trend, kdy tato východoevr­opská země v posledních letech poskytoval­a velkou část pracovní síly v Británii.

Letošní program pro sezonní pracovníky, který zajišťuje krátkodobá víza osobám pomáhající­m při sklizni a výrobě potravin, nabízel až 38 tisíc víz. Jen zemědělský sektor však potřebuje na pomoc až 70 tisíc lidí. Kvůli komplikací­m v Evropě se britské zemědělstv­í snaží nalákat místní pracovníky. Většina adeptů na tuto práci ale nebydlí v blízkosti farem, takže více než dvě třetiny zemědělský­ch pracovníků musí Británie získávat prostředni­ctvím programu pro sezonní pracovníky.

Británie se vedle problémů s ovocem a zeleninou potýká i s nedostateč­nou úrodou brambor. Nedaří se ani plodinám, které jsou obvykle odolné vůči suchu, jako je kukuřice. Klesá i produkce mléka, zejména kvůli nedostatku krmiva pro krávy a kvůli tomu, že rozsáhlé plochy ohrožují požáry. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Nejsou lidé Britským farmářům produkce klesla v průměru o 20 procent.
Foto: Profimedia Nejsou lidé Britským farmářům produkce klesla v průměru o 20 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia