Dnes Prague Edition

Žádné výpalné, jen půjčka, tvrdili členové gangu

Soudce v Brně rozplétá případ vydírání podnikatel­ů. Obžalovaní jsou členové ukrajinské­ho gangu, takzvané Luhanské brigády

-

BRNO Vydírání podnikatel­ů ruskojazyč­nou mafií řeší soud v Brně. Na lavici obžalovaný­ch sedí členové obávané Luhanské brigády. Vinu odmítají a mluví o policejním komplotu. Skupině šéfuje Pavel Vasiljovič Nykoljuk, přezdívaný Paša Luhanský, a je známou postavou už od 90. let. Tehdy vedl gang, jenž řádil převážně na jižní Moravě, po dopadení v roce 2007 dostal osm let, z vězení vyšel po pěti letech.

Teď opět stanul před Městským soudem v Brně. Spolu s dalšími šesti lidmi čelí obvinění z účasti na organizova­né zločinecké skupině, kterou podle spisu znovu řídil. Luhanská brigáda, jejímž členům nyní hrozí od šesti do jedenácti let vězení, podle státní zástupkyně tentokrát vydírala podnikatel­e.

Nykoljuk je obviněn také z nelegálníh­o přechovává­ní dvou samopalů a tří kilogramů rtuti ve svém skladu. Ta je z mafiánskéh­o prostředí známá jako krutý nástroj k vyřizování účtů – i jeden gram látky může být smrtelný. „Můžete mi vysvětlit, na co jste měl ve skladu tak velké množství jedovaté rtuti? Vyráběl jste snad teploměry?“dotazoval se předseda senátu Aleš Dufek. Mafiánský boss prý netuší, čí by rtuť mohla být.

Nicméně stěžejním obviněním je vydírání. Brigáda od ukrajinský­ch podnikatel­ů požadovala takzvané výpalné. „Nabízeli jim ochranu, za niž měli pravidelně platit,“vysvětlila žalobkyně Tereza Paseková. Celkem si Luhanská brigáda podle ní přišla na více než 2,5 milionu korun.

Všichni členové brigády ale vinu popřeli. „Nikoho jsem nevydíral. Peníze mi posílali kamarádi z dětství jako půjčku, to přece není trestný čin,“hájil se Nykoljuk. Pokud uznali, že peníze v několika případech dostali, vysvětlova­li, že šlo právě o půjčku.

Včera před soudem vypovídali svědci. V průběhu pětihodino­vého jednání soudce vyslechl čtyři muže ukrajinské­ho původu, kteří tvrdí, že byli oběťmi vydírání, vyhrožován­í i násilí.

Jeden z nich údajně vyplácel skupině 15 až 25 tisíc korun měsíčně a občas i něco navíc. „Chtěl po mně platit za ochranu. Že kdyby po mně někdo chtěl peníze, tak on to domluví a my budeme doma mít všichni klidné spaní,“popsal jediný ze svědků, který přiznal, že skupině výpalné vyplácel. A to pravidelně každý měsíc po dobu několika let. „Před pěti lety jsem jim řekl, že už platit nebudu. Pak se začaly dít věci,“vyprávěl u soudu.

Soudní líčení bude pokračovat 30. srpna. (škr, mev)

 ?? Foto: ČTK ?? Banda vyděračů před soudem Skupině šéfuje Pavel Vasiljovič Nykoljuk, kterému kumpáni přezdívají Paša Luhanský.
Foto: ČTK Banda vyděračů před soudem Skupině šéfuje Pavel Vasiljovič Nykoljuk, kterému kumpáni přezdívají Paša Luhanský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia