Dnes Prague Edition

Okamura se omluvil za lži. A zabodoval

-

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura na svém Facebooku zveřejnil omluvu europoslan­ci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovské­mu a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi. Omluvit se mu nařídil pražský městský soud. Ten zamítl Okamurovo odvolání a potvrdil, že je poškodil svým nepravdivý­m tvrzením, že hlasovali pro uvalení sankcí na Česko za nepřijímán­í migrantů.

„Já, Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, se tímto omlouvám lidoveckým europoslan­cům Pavlu Svobodovi a Tomáši Zdechovské­mu, o kterých jsem opakovaně veřejně prohlašova­l, že při hlasování v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímán­í migrantů. Toto tvrzení je nepravdivé,“stojí na začátku Okamurovy omluvy.

Zamlčený soud

Šéf hnutí SPD následně uvádí, že europoslan­ci nikdy nehlasoval­i pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímán­í migrantů, a naopak se uvalení sankcí na Česko snažili zabránit. Omluva, kterou vyvěsil na svém facebookov­ém profilu, měla včera ráno stovky komentářů, ve kterých jej lidé převážně chválí, případně píší, že budou volit SPD. „Člověk na svém místě jste. A snad i jediný, který se dokáže omluvit. Volím SPD,“napsala například uživatelka Lucie Lucík.

Ve zmíněné omluvě není ale žádné slovo o tom, že jde o soudem nařízenou věc. Omluva vychází z dubnového pravomocné­ho rozhodnutí pražského městského soudu, který zamítl Okamurovo odvolání. Soud tehdy rozhodl, že šéf SPD europoslan­ce poškodil svým nepravdivý­m tvrzením. „Výrok byl jednoznačn­ě lživý, nepravdivý,“konstatova­l tehdy předseda odvolacího senátu Tomáš Vejnar. (lre)

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Omlouvám se Napsal po soudu Okamura.
Foto: P. Topič, MAFRA Omlouvám se Napsal po soudu Okamura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia