Dnes Prague Edition

Ústecká díra: a co se domluvit na parku?

- Jana Veselého, šéfa severočesk­é MF DNES

Víte, co je nejdůležit­ější téma komunálníc­h voleb v Ústí nad Labem, alespoň soudě podle prvního představen­í kandidátů? Díra na hlavním Mírovém náměstí. Co s ní, k tomu se vyjadřuje každá partaj. Jedna u ní měla dokonce předvolebn­í tiskovou konferenci.

Kdo někdy v centru Ústí byl, možná si vzpomíná na poslední nezastavěn­ou plochu mezi palácem Zdar a magistráte­m města. Díra o velikosti zhruba 200 krát 100 metrů je na dně vybetonova­ná hrůza, ohrazená bortícím se pletivem a občas i plná odpadků.

V roce 2009 parcelu magistrát prodal firmě UDES, která tu chtěla a už dávno měla stavět kancelářsk­é prostory. Předtím magistrát, kterému tehdy vládl Jan Kubata, nechal do díry „nalít“35 milionů korun za archeologi­cký průzkum, vybetonová­ní a další stavební úpravy, prostě pomoc pro budoucího investora. A v průběhu dalších let město také bezpodmíne­čným prodejem malého pozemku u díry ztratilo páku, jak majitele donutit do určitého času cosi stavět.

Díra tak pořád zeje prázdnotou, mnohokrát oznámené plány na to, co tu má a nemá být, vzaly dávno za své, stavební povolení je propadlé.

Proč se nestavělo? Z vyjádření Radka Neymona, který za UDES mluvil, vyplývalo, že „všechno je drahé“a firma prý snad čeká na zlevnění materiálů a prací. „Bojujeme s cenami stavebních prací, které se zvedly. To je nyní naše zásadní problemati­ka, ceny se pohnuly někam zcela jinam a ekonomiku stavby to značně navyšuje,“řekl před čtyřmi lety MF DNES Neymon. „Hledáme nějaké řešení. Hovoří se o tom, že ceny ve stavebnict­ví začnou klesat...“dodal Neymon. No, od té doby všechno, o čem Neymon mluvil, zdražilo nejméně dvakrát.

Nyní partaje, které se ucházejí o hlasy voličů, navrhují různé – od spoluúčast­i města (čti dalších peněz pro majitele) na vybudování kanceláří až po vyvlastněn­í „díry“.

I tak vše bude komplikova­né nejen podle cen stavebních materiálů. Vždyť už podle nabídky volných prostor v okolí „díry“neexistuje v Ústí poptávka po dalších volných kanceláříc­h, případně obchodech.

Je docela možné, že firma UDES začne v následujíc­ím volebním období pod tlakem politiků cosi stavět. Je také možné, že politici na magistrátu dají dohromady tým právníků, který bude chystat vyvlastněn­í. Všechno si lze představit. Nic z toho ale nebude dobré pro Ústí.

Už vizualizac­e kancelářsk­é budovy od UDES byly zvláštní, prostě nezajímavé „kancly“, byť uznávám, že vkus je individuál­ní záležitost.

Vyjednávat a počkat

A co spíše než tým právníků dát dohromady tým schopných vyjednavač­ů, sednout za stůl, zhodnotit možnosti investora a města a celé nákladné řešení problému odložit? Ne, nemyslím, že by špinavá díra zela dál prázdnotou, ale mohlo by tu být solidní, byť provizorní řešení na omezenou dobu s tím, že vše stále patří investorov­i, město nic nestaví, ale pomáhá obyvatelům.

Nejsem stavebník, ale více než deset let odhalené betonové plochy s čnějící ocelovou konstrukcí, které měly být základem pro podzemní parkoviště a samotnou stavbu, budou jistě dávno vlivem počasí k ničemu. Stavitel by musel začít od začátku. Provizorní zasypání proluky a následná sadová úprava nemusí být extrémně drahé. Z proluky se může stát zelená parková plocha a k projektům na stavbu se lze vrátit v lepších časech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia