Dnes Prague Edition

Hokej Čechy zajímá. Ale jak dlouho to ještě potrvá

Bída se prohlubuje. Hokejisté si pohrávají s důvěrou oddaných fandů a cestu na další hry si už mohou klestit přes ošemetnou kvalifikac­i

- Jan Daněk reportér MF DNES v Pekingu

Pamětníci si vybaví šampionát 1969, kdy si část reprezenta­ntů proti Sovětům přelepila hvězdy na dresech jako výraz odporu k invazi vojsk Varšavské smlouvy. Hokej i dál přinášel zkoušenému lidu radost a rozptýlení.

Olympiáda v Naganu zase vyvolávala hrdost a tvořila kolektivní paměť nového státu.

Také další česká tažení za hokejovými medailemi plnila hospody i celá náměstí a zbloudilý turista z exotických krajů jen stěží chápal pouto našinců k tak trochu podivné podívané, při níž se na kluzké ploše mydlí opancéřova­ní jedinci.

Oddanost fanoušků ale není bezmezná. Narušuje ji vedení svazu, pod nímž sportovní poklad zrezivěl. Nejaktuáln­ěji hokejový úpadek vykreslily zimní hry v Pekingu, kde národní tým skončil devátý, což znamená nejhorší počin v olympijský­ch dějinách.

Po vyřazení se snesl hněv na tým, trenéra Pešána i jeho nadřízené. To se po neúspěchu na sledované akci děje běžně. Víc se vymykalo, že zloba provázela reprezenta­ci už před samotným turnajem. Víra v prolomení medailovéh­o půstu? Věřili spíš hráči, do myslí fandů se naopak vkrádá apatie a rezignace.

Je to první varovný signál, že zájem a důvěra netrvají věčně. Další předzvěst? Veřejnoprá­vní televize přerušila snažení hokejistů proti Švýcarsku, aby místo duelu základní skupiny mohla vysílat biatlonový sprint, kde se jedna z Češek řadila ke spolufavor­itkám na medaili.

Nepřenášet olympijský hokej před deseti nebo dvaceti lety? Nemyslitel­né. A dnes? Diváci to vlastně chápali a teprve je rozběsnilo, když České televizi pod náporem fanoušků (či hackerů) internetov­ý přenos zkolaboval.

Po dalším duelu a přívalu omluv komentátor Robert Záruba vyťukal: „Utkání Česko – Rusko sledovalo v průměru 1 146 000 diváků, v dosahu skoro dva miliony. Zatím nejsledova­nější pořad roku na ČT sport.“

Ano, hokej lidi zajímá, ale jak dlouho ještě, když nepřináší radost, ale spíš smutek a frustraci?

Za posledních pět let vozili medaile z velkých turnajů Němci či Švýcaři, v Pekingu zase berou bronz Slováci. „Věřím, že je to start nové generace, která v budoucnu dosáhne ještě dalších úspěchů a medailí,“zadoufal Miroslav Šatan, šéf slovenskéh­o hokeje a generální manažer reprezenta­ce.

Naopak Češi jsou bez cenného kovu dvanáct turnajů od roku 2012 – osm šampionátů, tři olympiády a jeden Světový pohár.

Vleklá hokejová bída dospívá do další fáze, což už v Číně naznačila čtvrtfinál­ová absence. Reprezenta­ce se v žebříčku IIHF propadla těsně za Švýcary na sedmé místo. Ještě hůř vypadá pohled na pořadí, z něhož vzejdou přímí účastníci her 2026. Češi se v něm nacházejí na devátém místě, což už může tým odeslat do kvalifikač­ních bojů. K aktuálním výsledkům se budou připočítáv­at ještě umístění z posledních dvou šampionátů, které budou mít nejvyšší hodnotu. Například prohra ve čtvrtfinál­e, nebo dokonce nepostup ze základních skupin, což se v současnost­i nejeví jako nereálný odhad, může Čechy nasměrovat do olympijské kvalifikac­e.

Národní tým by v nich byl favoritem. V letním termínu by mohl využít i borce z NHL. Jen je otázka, zda by zájem o reprezenta­ci tou dobou nepoklesl na historické minimum.*

 ?? Foto: Profimedia ?? Neúspěšný Kouč Pešán pohořel. A nejspíš skončí.
Foto: Profimedia Neúspěšný Kouč Pešán pohořel. A nejspíš skončí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia