Dnes Prague Edition

Proti všem. Djokovičov­a nejtěžší životní zkouška

Pět dní před startem turnaje nevěděl, zda mu povolí nastoupit. K tomu chabá příprava, nadupaní soupeři, břitcí novináři, naštvaní diváci

- — Karel Knap

Ta představa by kdekoho odradila. Leckterý tenista by si v jeho situaci raději sbalil ranec a pádil by domů. Novaka Djokoviče však jen tak nějaká výzva nezviklá. I proto zůstal v Austrálii po drsném přivítání na letišti a zadržení v nuzném hotelu.

Ani v úterý australští politici neoznámili srbskému šampionovi, zda mu znovu zruší víza a vyhostí jej. Nebo jestli ho přece jen nechají hrát na prvním grandslamu sezony v Melbourne.

Ani tak silná osobnost nedokáže šmahem vyhnat z mysli neskutečné zážitky z uplynulých dní. Světová jednička však pokračoval­a v misi, jejíž splnění se zdá skoro nemožné.

Z tradičně pečlivého tréninku na prestižní akci zbyly cáry. Žádný přípravný turnaj. Po pozdním příletu pět dní nestál na kurtu, zatímco sokové Nadal, Medveděv či Zverev u protinožců dál pilovali formu.

Devítináso­bný vítěz Australian Open by s nimi neměl snadnou práci, ani kdyby byl dokonale tělesně a duševně vyladěný. I papírově slabší soupeři v úvodních kolech by si na něj letos v Melbourne víc věřili.

Tím spíš, že je patrně požene mocné povzbuzová­ní domácího obecenstva, které převážně bude fandit proti „nezdvořilé­mu hostu“Djokovičov­i.

„Na nevlídné reakce je Novak docela zvyklý,“říká srbský reportér Saša Ozmo. Jenže tentokrát se jeho slavný krajan ocitl vyloženě na nepřátelsk­é půdě. Jasně, existuje početná skupina jeho příznivců, nejen z jeho vlasti. V Laver Areně určitě budou slyšet. Djokovič nicméně musí očekávat neočekávat­elné.

V drtivém psychickém presu na kurtu, zvlášť když mu jeho zbraně nebudou fungovat jako obvykle, může vypěnit po jízlivé hlášce z tribuny, které by se jindy zasmál.

Nepříjemná pro „Djokera“asi bude každá tiskovka. Pakliže pořadatelé nezakážou novinářům otázky na kontroverz­ní témata, nasazená jednička bude muset mluvit o odmítání očkování. O prosincové­m pozitivním testu na covid a následné účasti na akcích bez roušky. O chybějícím soucitu s Australany, kteří během pandemie ukázněně dodržovali přísná opatření.

Posbírat za těchto okolností sedm vítězství potřebných k uchvácení naleštěnéh­o poháru se zdá jako úkol pro supermana.

On Djokovič v životě zvládl zatraceně těžké situace. Už jako kluk trénoval v Bělehradě mezi nálety sil NATO v roce 1999. Natropil pár skandálů. Štvalo ho, že jsou rivalové Nadal s Federerem populárněj­ší. Vyrovnával se s někdy nespravedl­ivou kritikou „západních“komentátor­ů, pro něž je jakýmsi balkánským barbarem.

Jeho bývalý trenér Boris Becker tento týden opět mluvil o zavilosti, díky níž se vyškrábal až na vrchol.

Kdysi jej označil za pouličního rváče, který se po i tvrdé ráně zvedne a pere se dál. Možná nejtěžší prověrka na něj čeká teď v Melbourne. Pokud k ní vůbec bude připuštěn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia