Dnes Prague Edition

Nová vláda, staré problémy

V říjnových parlamentn­ích volbách pravda a láska vyhrály nad lží a nenávistí. Jenom to pořád nějak není vidět. Fialova vláda dělá stejné nebo podobné chyby jako ta Babišova.

- Lukáš Valeš politolog a pedagog, Západočesk­á univerzita

Kdo projížděl podzimní českou krajinou, nemohl minout obrovské billboardy s tučně vysázenými písmeny: ZMĚNA. Už na první, marketingo­vý pohled bylo zřejmé, že volby 2021 se stanou zásadním historický­m přelomem v dějinách naší země – jako roky 1918 či 1989. Také nyní se totiž nehraje o nic jiného než o vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí. Síly Dobra, sešikované především kolem koalice SPOLU a koalice Pirátů a Starostů, se v nich utkají se ztělesnění­m všeho Zla, zosobněným Andrejem Babišem.

Skoro to vypadalo (a tak to také ve správné předvolebn­í kampani má být), že Babiš a vláda jeho nohsledů jsou odpovědni za veškeré hrůzy a neštěstí, které svět a Českou republiku zvláště postihly. Covidová krize, dramatický růst cen energií, inflace, veřejné rozpočty a možná ještě mnohem víc.

Ne že by odcházejíc­í vláda Andreje Babiše byla bez chyby, ne že by si nezaslouži­la důkladnou kritiku svého působení. Namátkou: chybějící výstavba veřejných bytů a řešení bytové otázky, nešťastný stavební zákon, chaos a nekoncepčn­ost v boji s covidem, naprostá rezignace na zlepšení telekomuni­kační infrastruk­tury a příchod čtvrtého operátora, despekt k financován­í vysokých škol, kde jsou platy často nižší než na školách základních a středních, atd. atd.

Seznam jejích neúspěchů by byl opravdu dlouhý, včetně mediálně nejvděčněj­šího tématu – propojení byznysu pana expremiéra se státními a evropskými dotacemi a obchody. Problém předvolebn­í kampaně ale byl v tom, že konkrétní argumenty proti Babišově vládě zcela nebo téměř zcela překrylo již zmiňované vylíčení voleb jako boje Dobra a Zla, ne konkrétníc­h programů či idejí.

Kde jsou ti andělé?

Dalším problémem se stalo samo slovo ZMĚNA. Znělo krásně, optimistic­ky a mobilizova­lo příznivce budoucí vlády. Zároveň symbolizov­alo právě onu proměnu, kdy mezi včerejškem a zítřkem stojí nenáviděná zeď, střežená ještě více nenáviděný­m černokněžn­íkem. Stačí ho odstranit, zeď padne a přijde ZMĚNA, nastane ráj. Co přesně to slovo v praxi znamená a jak konkrétně má ona změna vypadat, jsme se ale nedozvěděl­i.

První týdny nové vlády navíc ukázaly, že jenom marketingo­vý slogan ZMĚNA nestačí. A i když je Zlo poraženo, koronaviru­s a s ním ani inflace či rostoucí ceny energií nezmizí. Slůvko ZMĚNA evokovalo, že namísto zlého čaroděje nastoupí do vlády bytosti andělské, proevropsk­é, nezatížené korupcí ani dalšími neduhy, lidé vzdělaní, morálně ctnostní – zkrátka ztělesnění Dobra.

Bohužel zázrak se kupodivu nekonal – řada oslovených politiků v této dokonalé vládě nepochopit­elně odmítla být. A i ti, kteří byli původně horkými kandidáty na ministersk­é posty – jako Věslav Michalík – byli záhy odejiti. Vaz mu mimo jiné srazily tajemné fondy z daňového ráje na Kypru i fakt, že spoluvlast­ní hned dvě solární elektrárny, jejichž ziskovost by jako ministr průmyslu mohl ovlivňovat. Ale možná měl jenom smůlu. Pavel Blažek coby novopečený ministr spravedlno­sti také bude ovlivňovat pravidla hry pro exekuce bez ohledu na to, že se tím rovněž dostává do střetu zájmů – bude tím totiž regulovat podnikání své manželky, jež je shodou náhod exekutorka.

Navíc vyšlo najevo, že minimálně pět ministrů nové vlády neumí řídit jednání v angličtině. To by vadilo i normálně, tváří v tvář blížícímu se českému předsednic­tví EU je to ale více než politování­hodné. Člověka by třeba mohlo napadnout, když se ani za osm let v opozici nenaučili anglicky, jak je to s jejich odborným renomé a manažerský­mi schopnostm­i. Problémy se navíc objevují i kolem financován­í nových vládních stran – například na konto Starostů přicházejí se železnou pravidelno­stí statisícov­é částky od řady firem, často s neprůhledn­ou vlastnicko­u strukturou, či s týmiž majiteli. Podezíravc­e by vzhledem k těmto okolnostem mohla napadnout otázka: co za to?

Nová vládnoucí garnitura dokonce troskotá i při prosazován­í svého klíčového bodu – sanace státního rozpočtu. Zatím se číslo ustálilo na 77 miliardách, které chce vláda v letošním rozpočtu uspořit proti původnímu návrhu Aleny Schillerov­é. Jenže… Hned po nástupu vlády se začaly valit další požadavky – tu stamiliony na naše evropské předsednic­tví, tu 50 milionů na nové úředníky pro nová ministerst­va.

Několik miliard bude vydáno na dávky řešící následky zvýšení cen energií a minimálně 12 miliard navíc musí vyplatit v polovině roku důchodcům, protože se inflace s největší pravděpodo­bností přehoupne přes 5 %. Kde vláda bude škrtat a přitom nezvedat daně, je záhadou. Ale možná se i tady stane změna. Tentokrát ta skutečná, realistick­á.

Nová vláda totiž musí co nejdříve přijít na to, že doba slibů, tedy předvolebn­í kampaň, už skončila a je načase přiznat barvu a chovat se dle skutečnost­i. Druhý poznatek je určen nám, voličům. Boj Dobra a Zla se neodehrává v oblasti politiky. Tam proti sobě bojují různé zájmy, skupinové i individuál­ní. Jde přitom o moc a o peníze. Politici jsou bytosti z masa a krve, zatížené stejnými hříchy jako běžní občané, spíše ve větší míře.

I tato vláda tedy bude dělat kopance a chyby – viz pravidelné zmatky ohledně řešení covidové krize, i tady se vyskytnou různá podezření na propojení politiky a byznysu. I zde se objeví korupce, nepotismus a zametání problémů pod koberec. Budeme tedy vládě přát, aby její vládnutí provázelo co nejméně chyb, selhání a podezření z nekalého chování – a to je asi maximum možného.

Boj mezi Dobrem a Zlem se neodehrává v oblasti politiky. Tam proti sobě bojují jenom různé zájmy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia