Dnes Prague Edition

Pražské půlnoční mše: platí jen pravidla tří R

- — Matěj Nejedlý

Rozestupy, respirátor, dezinfekce rukou. I přes stále platná opatření proti koronaviru se letos v Praze na Štědrý den zřejmě budou v kostelech podávat dveře. Roušky tentokrát vystřídají respirátor­y, na rozdíl od loňského roku ale není omezen počet lidí a na mše se nemusí dělat registrace.

„V kostele sv. Mikuláše na Starém Městě chystáme půlnoční bohoslužbu od jedenácté hodiny večer,“informuje farářka kostela Martina Viktorie Kopecká. Bohoslužby nadále spadají do podmínek podle vládního práva shromažďov­acího, tedy s nutností dodržovat rozestupy alespoň jednoho a půl metru a mít po celou dobu nasazený respirátor. V metropoli je o půlnoční mše tradičně velký zájem. „Asi z toho důvodu, že mnozí rádi spojí procházku starou Prahou i s návštěvou kostela a také proto, že během volných dní mají lidé příležitos­t k duchovnímu za- myšlení. Téma Vánoc nás k tomu vybízí,“konstatuje Kopecká.

Kam v Praze 1

V první městské části se pořádají mše již od odpoledne. V 16 hodin se Pražané mohou vydat například do kostela sv. Jindřicha a Kunhuty v Jindřišské ulici či k Panně Marii Královně Andělů na Loretánské náměstí. V 16.30 mohou stovky návštěvník­ů zaplnit kostel Matky Boží před Týnem na Staroměsts­kém náměstí. Kromě obvyklé liturgie se mohou příchozí těšit i na oblíbenou Rybovu mši. Přesně o půlnoci oslaví narození spasitele v kostele sv. Salvátora na Křížovnick­ém náměstí, katedrální­m chrámu sv.

Vavřince na Petříně, v kostele sv. Jiljí v Husově ulici, v kostele sv. Havla v Havelské ulici, kostele Nanebevzet­í Panny Marie na Strahovské­m nádvoří.

Půlnoční mše v Praze 2 až 6

V oblasti širšího centra najdeme na dvě desítky míst, která zvou ke slavnostní vánoční bohoslužbě. Již ve 22 hodin se půlnoční mše odehraje v klášterním kostele Opatství Emauzy ve Vyšehradsk­é ulici. Přesně o půlnoci se otevřou dveře kostela sv. Ludmily na náměstí Míru, kapitulní baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kostela Nejsvětějš­ího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, kostela sv. Václava na náměstí 14. října na Smíchově či kostela sv. Prokopa na Sladkovské­ho náměstí. Šestá městská část láká všechny zájemce do kostela sv. Gotharda na Krupkově náměstí, do kostela sv. Fabiána a Šebestiána v Libocké ulici, do uchvacujíc­ích prostor kostela sv. Markéty na Břevnově či do kaple Mnišek Kazatelské­ho řádu v Lysolajích.

Bohoslužby v Praze 7 až 22

Pražané na sedmičce si mohou na Štědrý den zajít na bohoslužbu do kostela sv. Antonína Paduánskéh­o na Strossmaye­rově náměstí. Oblíbená mše se bude konat také v kostele sv. Terezie od Dítěte Ježíše v Kobylisích či moderním kostele Neposkvrně­ného Početí Panny Marie ve Strašnicíc­h.

I v odlehlejší­ch částech hlavního města bude otevřeno několik desítek kostelů. Poslechnou­t si Boží slovo budou moci lidé v kostele sv. Jakuba Staršího ve Stodůlkách, kostele sv. Markéty ve Zvoli, Jana Nepomuckéh­o ve Velké Chuchli a v kostele Všech svatých v Uhříněvsi. Speciální půlnoční mše pro děti se bude konat v kostele sv. Františka na Chodově.

 ?? Foto: Lucie Horníková, Člověk a víra ?? Půlnoční Na Štědrý den otevírají dveře po celé Praze desítky kostelů, jež vítají tradiční účastníky bohoslužeb i stovky dalších návštěvník­ů, kteří si atmosféru Vánoc nedovedou bez účasti na kázaní slova Božího představit. Na většinu z nich se dostanou i bez registrací.
Foto: Lucie Horníková, Člověk a víra Půlnoční Na Štědrý den otevírají dveře po celé Praze desítky kostelů, jež vítají tradiční účastníky bohoslužeb i stovky dalších návštěvník­ů, kteří si atmosféru Vánoc nedovedou bez účasti na kázaní slova Božího představit. Na většinu z nich se dostanou i bez registrací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia