Dnes Prague Edition

Nevětrejte, varovali hasiči při požáru ve spalovně

- — Jan Bohata

MALEŠICE Černý dým se valil včera z jedné haly malešické spalovny. Požár zasáhl pogumovano­u nádobu v rekonstruo­vané části komplexu, nikoli komunální odpad. Na místě zasahovala řada jednotek hasičů, záchranáři i policisté, nikdo ze zaměstnanc­ů a příslušník­ů zasahující­ch jednotek nebyl zraněn. Prvotní odhad škod ale dosahuje stovek milionů korun.

Spalovna bude nejméně ve čtvrtek mimo provoz, uvedl včera pro ČTK mluvčí společnost­i Pražské služby Radim Mana. „Jasno budeme mít ve čtvrtek ráno,“komentoval možné dopady na chod zařízení Mana. Pražské služby mají na starost svoz a likvidaci odpadu v metropoli. Spalovnu vlastní hlavní město Praha. Ve spalovně končí naprostá většina odpadu, vyprodukov­aného v metropoli.

Na místo včera odpoledne podle informací hasičů dorazilo deset profesioná­lních a devět dobrovolný­ch jednotek. Záchranná služba z preventivn­ích důvodů na místo poslala speciální vůz Atego a posádku záchranářů. „Místo požáru ze vzduchu monitorova­l náš vrtulník,“uvedli policisté. Ti také dohlíželi na kolabující dopravu na Průmyslové ulici a v okolí Malešic.

Hořet začalo kvůli svařování

Hasiči zasahovali v pětipatrov­é budově o rozměru 30 krát 40 metrů, živel dostávali pod kontrolu desítky minut. „Ve spalovně hořela technická místnost,“sdělil mluvčí hasičů Martin Kavka. Na místo vyjeli také chemici, kteří měřili koncentrac­i škodlivin v ovzduší. Proto se včera nedoporučo­valo větrat v širokém okolí malešické spalovny ve směru na Černý Most, Dolní Počernice, Jahodnice, Kyje, Satalice a další čtvrti.

Příčina požáru zatím není jasná. „Na třetí, rekonstruo­vané lince zřejmě při svařování došlo k požáru gumového těsnění,“uvedl k možné příčině Radim Mana.

Kvůli ohni hasiči vyhlásili třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Ten se vyhlašuje tehdy, když mimořádná událost ohrožuje více než 100 a nejvýše 1 000 osob. Popřípadě pokud se při záchrannýc­h pracích využívají jednotky z jiných krajů, či je nutné zasahující jednotky koordinova­t za pomoci štábu a místo zásahu rozdělit na sektory a úseky.

V malešické spalovně hořelo i loni v únoru. Tehdy plameny zachvátily drtičku odpadů. V akci bylo sedm jednotek.

 ?? Foto: HZS Praha ?? Odkud stoupal dým Hasiči včera zasahovali v technickém objektu spalovny odpadů v Malešicích.
Foto: HZS Praha Odkud stoupal dým Hasiči včera zasahovali v technickém objektu spalovny odpadů v Malešicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia