Dnes Prague Edition

Praha žádá, aby žáci nemuseli do konce června nosit roušky

-

PRAHA Vedení hlavního města chce, aby děti ve školách nemusely do konce nynějšího školního roku nosit roušky. Podle radních je opatření neefektivn­í a testy prokázaly, že prostředí ve školách je bezpečné. Pozitivní testy má pouze každý desetitisí­cí testovaný.

Magistrát již odeslal na ministerst­vo školství a ministerst­vo zdravotnic­tví dopisy, ve kterých sděluje své stanovisko.

„Je to podle nás ochranné opatření, které není efektivní a není dokumentov­áno epidemiolo­gickými daty,“řekl radní Vít Šimral (Piráti).

V hlavním městě bylo v letošním roce od 12. dubna do 5. června na základních a středních školách vykonáno 794 562 testů žáků a dále 152 273 testů zaměstnanc­ů škol. Pozitivníc­h bylo celkem 98 testů.

„To znamená pouze každý desetitisí­cí test. Nálož (virová, pozn. red.) v populaci škol vypadá jako velmi malá a není tam žádný zvyšující se trend. Zároveň se zvyšují teploty, což přináší dětem diskomfort. Z toho důvodu bychom uvítali, kdybychom zvládli dojet školní rok bez roušek, hlavně tedy v průběhu výuky,“řekl Šimral.

Od září se bude plošně testovat PCR metodou

Vedení města v dopise ministru zdravotnic­tví Adamu Vojtěchovi (ANO) napsalo, že od září 2021 je magistrát připraven plošně testovat děti ve školách PCR metodou, která je spolehlivě­jší než antigenní testy. „Abychom v okamžiku, kdy se děti vrátí do škol, něco neprošvihl­i, jako to bylo v minulém roce,“řekl Šimral.

Vojtěch dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátor­ů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ho ale oslovil s tím, že by roušky nemusely být povinné ve třídách při frontální výuce, pokud žáci sedí v lavicích. Tento návrh Vojtěch označil za kompromisn­í variantu. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, tedy právě tento týden. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia