Dnes Prague Edition

Obavy z AfD zajistily vítězství vládní CDU

Křesťanští demokraté překvapili rekordním výsledkem i sami sebe

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES AfD volí mladí

MAGDEBURK „To přece nemůže být pravda,“nevěřil výsledkům nedělních zemských voleb v Sasku-Anhaltsku tamní premiér a předseda křesťanský­ch demokratů (CDU) Reiner Haseloff. Za dobré skóre by původně považoval 30 procent, tabulka sečtených hlasů ale ukazovala výrazně víc.

Předvolebn­í průzkumy totiž ještě několik dní před volbami nevypadaly příznivě, očekával se velmi těsný výsledek CDU a pravicově konzervati­vní Alternativ­y pro Německo (AfD) na prvním a druhém místě. Za reálnou se brala i možnost, že AfD, která je v této spolkové zemi obzvlášť radikální, se volby podaří vyhrát.

Výsledek byl ale takový, že překvapil i samotnou CDU: vládní strana se s velmi vysokým odstupem umístila na prvním místě, až daleko v závěsu za ní skončila jako druhá AfD. Podle průběžných výsledků získala CDU 37 procent hlasů, AfD jen 21 procent. Překvapení­m byl také výsledek Zelených: ti po úspěchu z posledních voleb v Porýní-Falci a Bádensku-Württember­sku, kde dosáhli rekordních zisků, v Sasku-Anhaltsku pohořeli. S výsledkem šest procent skončili ze stran, které se dostaly do parlamentu, poslední. Ztráty zaznamenal­a také postkomuni­stická Levice na třetím místě (11 procent) a sociální demokraté (SPD, 8 procent).

Co je za úspěchem CDU?

Za nečekaným vítězstvím CDU je do velké míry právě osobnost Haseloffa, který tento svůj v podstatě osobní úspěch parafrázov­al oblíbenou větou Angely Merkelové: „Lidé mě znají.“Podle 70 procent obyvatel Saska-Anhaltska je Haseloff dobrým premiérem, přičemž stejný názor má i velká část voličů obou stran na okrajích politickéh­o spektra: postkomuni­stické Levice (64 procent) i AfD (44 procent).

Volby i kvůli předvolebn­ím průzkumům, které předpovída­ly vyrovnaný výsledek CDU a AfD, přitáhly také značné množství lidí, kteří běžně nevolí: CDU tak navíc získala 35 tisíc hlasů. Dalších zhruba čtyřicet tisíc voličů přešlo od ostatních stran, včetně jedenácti tisíc od AfD. „Velká většina obyvatel se vzepřela tomu, aby byli spojováni s AfD,“

řekl Haseloff, který si tímto vítězstvím zajistil své třetí funkční období. O budoucí koalici chce jednat se všemi stranami kromě AfD.

Je to nejlepší výsledek sasko-anhaltské CDU za posledních patnáct let, a pokud se potvrdí průběžné výsledky, pak za ještě delší období. V roce 2016 získala CDU 36 procent, letošní výsledek jej ale podle všeho překoná. To je před parlamentn­ími volbami dobrá zpráva i pro celostátní CDU a silná podpora pro stranickéh­o kandidáta na kancléře Armina Lascheta.

Přes vysoký náskok křesťanský­ch demokratů stále zůstává faktem, že na druhém místě, tedy ještě před ostatními „klasickými“stranami, zůstává protisysté­mová a obzvlášť v Sasku-Anhaltsku velmi pravicově vyhraněná AfD. Oproti předchozím volbám v roce 2016 sice přes tři procenta ztratila, od třetí Levice, která je největším poraženým těchto voleb, ji ale stále dělí téměř dvojnásobn­ý náskok.

A zatímco CDU posílila mimo jiné na úkor ostatních stran, AfD tím ani přes částečný úbytek vlastních voličů výrazněji neztratila. Statistiky navíc ukazují nepříjemný trend: AfD volili zejména mladí lidé. Ve věkové skupině 18–24 a 35–44 let získala přibližně stejný počet hlasů jako CDU, mezi lidmi ve věku 25–34 let dokonce vyhrála.

To vše přesto, že sasko-anhaltská odnož AfD je od začátku letošního roku pod dohledem civilní kontrarozv­ědky kvůli podezřením z pravicovéh­o extremismu.

 ?? Foto: Reuters ?? Velká vzpruha Armin Laschet, kandidát CDU na německého kancléře, se raduje z volební výhry své strany v Sasku-Anhaltsku.
Foto: Reuters Velká vzpruha Armin Laschet, kandidát CDU na německého kancléře, se raduje z volební výhry své strany v Sasku-Anhaltsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia