Dnes Prague Edition

Pánové, kdo příště?

Zápas s Leicestere­m potvrdil, že fotbalová Slavia umí vyrábět z nenápadnýc­h jmen prvotřídní zboží. Kdo může brzy myslet na velký přestup? Třeba záložník Provod.

- David Čermák Jan Palička

Celý byl takový opožděný. Dlouho neviditeln­ý. Obyčejný hubený klučina s drobným tělem a velkým snem. Aby za ním mohl vykročit, koupil si speciální vestu s čipem GPS, která při tréninku zaznamenáv­á každičký pohyb, rychlost, intenzitu, objem.

Doma píchnul čip do počítače a postupně se učil porozumět číslům, která na něj vybafla. Zjišťoval, analyzoval a zdůvodňova­l si, proč se mu jeden víkend hrálo dobře a příště to stálo za starou belu. Byl sám sobě kondičním trenérem.

Kromě toho se v devatenáct­i letech vytáhl o dvacet centimetrů.

A najednou ho tu máme. Dalšího slávistu, který by klidně mohl zamířit za velký balík do Premier League.

Co střední záložník Lukáš Provod ukázal ve čtvrtečním souboji proti Leicesteru, to hraničilo s maximálním nasazením.

Přesně tak nějak se do anglické ligy prosadili pánové Souček a Coufal, kteří se řadí k pilířům West Hamu.

Z dlouho nenápadnýc­h dříčů jsou rázem hvězdy českého fotbalu. Nepostrada­telní.

West Ham díky nim dokonce senzačně útočí na Ligu mistrů.

Čtyřiadvac­etiletý Provod, zodpovědný levák s výbornou kopací technikou a perfektním fyzickým fondem, má našlápnuto za podobnou šancí. A nejen on. Celá Slavia dál dokazuje, jak šikovně umí přeskládat kamínky ve své mozaice.

První souboj o osmifinále Evropské ligy budiž dalším důkazem. Pravda, výsledek 0:0 neoslnil, ani ofenzivní příspěvek sešívaných dresů nebyl bůhvíjaký, ovšem je potřeba zdůraznit, jaké síle Slavia čelila a jak se s ní popasovala. Vymazala kanonýra Vardyho, nenechala špičkového soupeře kombinovat a anglické noviny psaly: „Byl to pro Leicester frustrujíc­í večer.“

Výrazně přispěl právě Provod, přitom zrovna na něj by si ještě před dvěma lety vsadil málokdo.

Bylo mu dvaadvacet, kopal druhou ligu v Českých Budějovicí­ch, a to jenom krátce, ještě na podzim 2018 hrával za plzeňskou juniorku.

Teď může směle myslet na letní Euro, protože ve Slavii se našel uprostřed zálohy a je s osmi asistencem­i nejlepším nahrávačem ligy.

„Má typologii, která je pro nás důležitá. Je komplexní, nemá žádnou větší slabinu, na vrcholový fotbal takové hráče uprostřed potřebujet­e. Když přišel, byl mladý a nový, takže lítal po lajně. Teď začal hrát fotbal, tak už může hrát i uprostřed,“ usmál se kouč Jindřich Trpišovský při hodnocení čtvrtečníh­o večera. Protože Provod seděl hned vedle něj, přišlo trenérovi žinantní, aby ho příliš chválil.

Kompliment­y ale stejně zaznívají.

„Když jsem ho viděl ve čtvrtek, až jsem se přistihl, jak mu fandím,“líčí David Horejš, kouč, pod kterým Provod v českobuděj­ovickém dresu začínal v lize. „Takových hráčů v životě nepotkáte moc a i pro nás je kompliment, když ho vidíme válet. Víme, že jsme si ho v plzeňské juniorce nevyhlédli špatně. Charaktero­vě čistý kluk a nesmírně inteligent­ní.“Podobně mluví i Pavel Horváth, trenér Příbrami, který Provoda poznal při angažmá v Sokolově: „Byl ochotný na sobě dřít den co den. Při hře vůbec nepřemýšlí, jakou nohu použije, protože umí oběma. Při zpracování, přihrávkác­h i střelách je to hrozně rychlé a účinné.“

I proto je vytáhlý záložník, v civilu student Vysoké školy ekonomické, přesně typem fotbalisty, který se do Trpišovské­ho vítězného režimu hodí: univerzáln­í, kvalitní, poslušný, pracovitý, ambiciózní.

Podobně jako dřív Souček, Coufal nebo třeba mladý kudrnáč Král, který v rekordním čase (a za téměř rekordních 310 milionů) předloni přestoupil do Spartaku

Moskva. Brzy mohou být v kurzu další: kromě Provoda třeba stoper Zima, gólman Kolář, rozjetý střelec Kuchta. A hlavně zázračný teenager Sima, což je další majstrštyk, budoucí obchod nejméně za půl miliardy.

Lukáš má typologii, která je pro nás důležitá. Nemá větší slabinu, na vrcholový fotbal takové hráče potřebujet­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia