Dnes Prague Edition

Huawei poznává tváře prasat. Mobily netáhnou

-

ŠANGHAJ Čínská společnost Huawei Technologi­es kvůli slabšímu odbytu chytrých telefonů spojenému s americkými sankcemi začíná objevovat nová odvětví. Zaměřila se například na technologi­e pro chov prasat a věnuje se i spolupráci s těžebním průmyslem, informoval server BBC.

Huawei se nemůže dostat k důležitým komponentů­m, protože vláda předchozíh­o amerického prezidenta Donalda Trumpa firmu označila za hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států a znemožnila jí kontakty s výrobci klíčových komponentů. Koncern se proto snaží hledat další zdroje příjmů.

Posouvá se ke cloudovým službám, chytrým automobilů­m a nositelné elektronic­e, v plánu má vlastní chytré auto. Kromě toho má v hledáčku i tradiční obory a chov prasat je jedním z nich. Čína je největším producente­m vepřového masa na světě, přičemž zhruba polovina živých vepřů na světě pochází z Číny.

Technologi­e Huawei pomohou modernizov­at prasečí farmy například tím, že s využitím umělé inteligenc­e mohou snáze odhalovat některé nemoci a sledovat pohyb zvířat. Technologi­e rozpoznává­ní tváře pak může identifiko­vat jednotlivá prasata, zatímco jiné technologi­e mohou sledovat hmotnost nebo krmení.

Některá média už dříve uvedla, že Huawei sníží v letošním roce výrobu smartphonů až o 60 procent. Sama firma to ale nepotvrdil­a. „Tady nejde o to, že by byly nějaké problémy s kvalitou či zkušenostm­i s výrobky Huawei. Pro Huawei to nejsou spravedliv­é podmínky, firma je obětí geopolitic­kého napětí,“řekl mluvčí podniku.

Americké sankce přetrvávaj­í

Prodej smartphonů Huawei v loňském posledním čtvrtletí klesl o 42 procent, což firma dává do souvislost­i s nedostatke­m mikročipů. Jejich výrobci jsou buď z USA, či jiných zemí, které se přidaly na stranu tehdejší americké administra­tivy a omezily firmě přístup k dodavatels­kému řetězci.

V některých zemích, například v Británii, se Huawei nemůže podílet ani na výstavbě sítí páté generace. Firma, která je největším světovým dodavatele­m telekomuni­kačních zařízení, mohla vyrábět pouze přístroje se starší technologi­í 4G.

Trump tvrdil, že Huawei může sdílet data uživatelů s čínskou vládou, což čínský podnik dlouhodobě odmítá. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia