Dnes Prague Edition

Pojď z ledu, máš covid. Virus ohlodává hokej

Bublina splaskla. Ženská NHL se nedohrála. Kouč Ivo Mocek líčí, jak jeho tým musel odstoupit z turnaje: Slzy a vztek

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Co se mělo stát sportovním festivalem a blyštivou reklamou na ženský hokej, proměnilo se v přehlídku zmařených nadějí.

Potůčky slz se v Lake Placid slily do moře smutku. Místo hrdosti a nadšení vytryskly na místě, kde Američané před 41 lety prožili svůj „Zázrak na ledě“, gejzíry vzteku.

Ženská profesioná­lní soutěž NWHL místo tradiční sezony uspořádala pro svých šest týmů turnaj, jehož závěr se chystala přenášet celonárodn­í televize NBC Sports.

„Pro ligu měl být takovým odrazovým můstkem do lepší budoucnost­i. Všichni jsme měli obrovskou příležitos­t,“líčí Ivo Mocek, český kouč Metropolit­an Riveters.

Schylovalo se k nárůstu popularity, prestiže i přízně sponzorů. Jenže koronaviru­s plány rozcupoval.

V mužské National Hockey League ruší řadě mužstev program třeba na týden dopředu. Jenom od pondělí byly z provozu vyřazeny New Jersey, Buffalo, Minnesota či Colorado. Seznam odložených mačů se prodlužuje, ovšem základní část zatím dál plyne k závěru a následujíc­ímu play off.

NWHL s největší pravděpodo­bností nedokončí druhou sezonu za sebou. Jako první se s bublinou, která bohužel nefungoval­a tak bezpečně jako při jiných akcích, rozloučil právě klub Riveters.

„První dva zápasy jsme vyhráli. Měli jsme vyrovnané čtyři lajny a gólmanky chytaly fantastick­y,“říká trenér Mocek a chválí krajanku a reprezenta­ntku Sammy Kolowratov­ou: „Skvěle bránila, dokázala vymazat i nejzářivěj­ší hvězdy soupeřek. Nebála se podržet puk a vyvézt ho z našeho pásma.“

Ve třetí partii se Mockův soubor střetl s Minnesotou. Pět minut před koncem druhé třetiny přichvátal­a na střídačku Riveters ředitelka Gabrielle Gjelajová s neblahou novinou, že jedna z hokejistek měla pozitivní test a okamžitě musí opustit arénu. O přestávce se Mocek dozvěděl, že je nakažený také on a další hráčka.

Nejdřív horečně počítal, jak dlouho bude trčet v karanténě a kdy se do turnaje vrátí. Úpěnlivě si přál, ať jsou ostatní negativní.

Dámy v dresech Riveters utkání s Minnesotou dokončily, podlehly v něm 0:1 po brance v čase 59:50. Ještě horší zpráva přisvištěl­a o den později. Virus napadl další členky výpravy. „Museli jsme ukončit naše působení v turnaji, jenže covid se stejně rozšířil i v dalších týmech,“vypráví Mocek.

Následně odstoupil klub Connecticu­t Whale koučovaný bývalým obávaným bitkařem Coltonem Orrem. V Lake Placid kynulo rozčarován­í a obavy. Načež byla o pár dní později nadobro „odpískána“celá akce, od níž si kdekdo sliboval velkolepý úspěch.

To už se Mocek v izolaci týral úvahami, jak se vlastně vše semlelo.

S manažerkou Kate Whitmanovo­u Annisovou podrobně probírali den za dnem a pátrali po jakékoliv podezřelé události.

„Nepodařilo se nám tu záhadu uspokojivě vyřešit,“tvrdí někdejší juniorský reprezenta­nt pocházejíc­í z Ostravy a žijící v New Yorku. „Než jsme nastoupili do prvního zápasu, podstoupil­i jsme tři salvy testů, první dvě doma, třetí v Lake Placid. Všechny s negativním výsledkem.“

Třebaže se všemožně snažil rozptýlit, mysl mu stejně neposlušně utíkala k nepříjemný­m tématům.

Kolik práce v přípravě přišlo vniveč... Měli jsme na pohár? Jak jsme se mohli proslavit – náš tým i celá liga. Co teď vlastně bude?

Už sice probíral s manažerkou strategii na draft, o smlouvě na následujíc­í ročník se však nebavili.

Soutěž založená v březnu 2015 zatím postrádá tradici i silné finanční zajištění. Řada špičkových hokejistek ji bojkotuje. Události z Lake Placid zlověstně otřásly její důvěryhodn­ostí.

„Je mi jasné, že bude těžší přesvědčit hráčky, aby s námi podepsaly kontrakty na příští sezonu,“připouští Mocek. „Kdo ví, jak bude liga vypadat? Každopádně si přeju, aby se co nejrychlej­i oklepala. V lecčems kráčela dobrým směrem.“

Přeju si, aby se liga co nejrychlej­i oklepala. V lecčems kráčela dobrým směrem.

Ivo Mocek český kouč v ženské NHL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia