Dnes Prague Edition

Sucho v Česku trvá kratší dobu, ale je „sušší“

Vědci ze zemědělské univerzity zkoumali, jak se proměňují suchá období v čase

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

PRAHA Asi každý si všiml, že v minulých letech občas nebylo čím zalít zahrádku a vodáci se kvůli nedostatku vody v řece museli vydat na pěší výlet. Jenže není sucho jako sucho.

Mezinárodn­í vědecký tým vedený Českou zemědělsko­u univerzito­u v Praze odpovídá ve své nové studii na otázku, jak se sucho proměnilo od začátku 20. století. Jeho závěry publikoval i prestižní časopis Science Advances.

„Aktuálně nejvíc roste takzvané letní sucho. Vzniká tak, že na jaře neprší a jsou vysoké teploty. Tím pádem velice rychle vyschne půda a všechny ukazatele sucha vyletí velmi rychle nahoru,“vysvětluje Martin

Hanel, pedagog z Fakulty životního prostředí ČZU a spoluautor studie.

Pro Česko to nejsou dobré zprávy. Letní sucha jsou sice kratší, ale zároveň bývají nejničivěj­ší.

Přicházejí totiž v době, kdy se po zimě probouzí příroda a zemědělské plodiny začínají růst. Pokud v tomto období chybí v zemi vláha, může to katastrofá­lně poškodit klíčovou část úrody. V minulosti přitom situace vypadala jinak.

„Kratší letní sucha postupně hrají čím dál významnějš­í roli a nahrazují ta dřívější, méně intenzivní a s delším trváním. To, co pozorujeme hlavně v uplynulých dvaceti letech, je rychlý nástup sucha s vysokými teplotami,“dodává další spoluautor studie Rohini Kumar z Helmholtzo­va ústavu.

Odborníci upozorňují, že je to trend, na který bychom měli krajinu připravit. „Nejběžnějš­í v minulosti bývala podzimní sucha, která kulminoval­a na konci léta a na začátku podzimu. Ta nejsou tolik spojená s vysokými teplotami, ale spíše s nedostatke­m srážek,“vysvětluje Hanel.

Teplota poroste a sucho s ní

Studie se zabývala suchem nejen v českém kontextu, ale v celoevrops­kém měřítku.

Evropu vědci pro potřeby studie rozdělili do tří oblastí – severní, jižní a střední. Do střední oblasti spadá i Česko. „Právě ve střední oblasti je silný nárůst intenzivní­ch letních such na úkor such podzimních. V ostatních regionech to tak není,“doplňuje Hanel.

Z hlediska sucha si zkrátka procházíme v posledních letech nejprudším­i proměnami, a to i ve srovnání s tradičně vyprahlým jihem. A vyhlídky do budoucna nejsou nejpovzbud­ivější. Zatímco modely, které předpovída­jí množství srážek, se podle Hanela neshodují v tom, jestli bude v příštích letech pršet více nebo méně, s teplotou je to jinak.

„Sucho ovlivňuje celá řada faktorů. Proto není jednoduché udělat prognózu. Nicméně můžeme s relativně velkou spolehlivo­stí říci, že teplota poroste poměrně významně. Modely ukazují na nárůst mezi dvěma až pěti stupni. Tím pádem je jisté, že poroste také výpar, ztráta vody z krajiny bude větší,“říká Hanel.

Velké sucho – trend, či náhoda?

Sucho pro obyvatele Evropy není žádnou novinkou. Rozsáhlá data, která odborníci zanalyzova­li, ale ukazují, že to poslední je podle všeho přece jenom výjimečné. „Pracujeme na výzkumu, který je aktuálně před publikací a z něj zcela jasně vychází, že pětileté období sucha (2015–2020) z hlediska zásob vody v půdě je úplně nejhorší ve sledované době,“říká Hanel.

Vědci při tom analyzoval­i údaje od roku 1900. Datový soubor byl tak rozsáhlý, že na jeho zpracování museli využít i algoritmy strojového učení a získali díky tomu poměrně přesný a komplexní historický obrázek.

Otázkou stále zůstává, jestli suché období bylo dílem náhody, kdy se prostě za sebou jen seřadily jednotlivé nepříznivé roky a v kombinaci vytvořily pro krajinu devastujíc­í období. Druhá možnost je, že jde o projev nějakého zatím nepopsanéh­o dlouhodobě­jšího trendu. Brzy by ale mohlo být jasněji.

„Je to otázka, kterou zatím nedokážeme zodpovědět a dále ji zkoumáme,“uzavírá Hanel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia