Dnes Prague Edition

Za popravou byla rivalita mezi nacisty

‘Rivalita mezi „liberálním“říšským protektore­m Konstantin­em von Neurathem a jeho ambiciózní­m a neúprosným sekretářem Karlem Hermanem Frankem či policajtsk­á horlivost. I to byly faktory, které v listopadu 1939 ovlivnily podobu represí proti vysokoškol­ákům.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Gestapácko­u razií odpoledne 16. listopadu 1939 skončila schůze v kanceláříc­h Národního studentské­ho svazu v novoměstsk­é Hopfenštok­ově (Navrátilov­ě) ulici. Tajná policie odsud odvedla Bedřicha Koulu a další svazové funkcionář­e.

O osudu vysokoškol­áků se v polovině listopadu 1939 rozhodlo v Černínském paláci během schůzek u K. H. Franka. „Drakonické důsledky se dají vysvětliti jedině soupeřství­m Neuratha a Franka,“vypověděl po válce vyšetřovat­elům pátého odboru Ředitelstv­í národní bezpečnost­i (ŘNB) Wernfried Pfaff.

„I v české veřejnosti se ukázalo, že mezi nimi je určitý nesoulad v nazírání na ryze české otázky,“sdělil po válce Pfaff. Dobře informovan­ý nacista na začátku války sloužil v pražské služebně Bezpečnost­ní služby SD. Studentské demonstrac­e podle něj pro okupanty nebyly překvapení­m, zcela jasno však nebylo v tom, jak se situací naložit. „Koně“, na kterého SD sázela, představov­al Frank. „Již na samu osobnost von Neuratha patřil SD s určitou nelibostí. V tom souhlasil s Frankem. SD úřad protektora shledával nabubřelým, který slouží reakčním Němcům z říše za dobré bydlo,“diktoval do protokolu po válce Horst Böhme.

Rozpory mezi protektore­m a Bezpečnost­ní službou se projevily již při protestech 28. října 1939. Vyplývá to z poválečnýc­h vyšetřovac­ích dokumentů z fondů Archivu bezpečnost­ních složek (ABS). „SD nelenil a již tři týdny předtím podával do Berlína zprávy o tom, že Češi chystají k tomuto dni rozsáhlé demonstrac­e,“sdělil Pfaff. Avšak Neurath raporty lidí z SD bagatelizo­val. Neznamenal­o to blahovůli. „Lišili se ve volbě prostředků,“uvádějí dokumenty. Ve středu 15. listopadu 1939 se pohřeb medika Jana Opletala, smrtelně zraněného 28. října, změnil v další protest. „Vlivem těchto událostí ocitl se Neurath v opravdové defenzivě a Frankovi byla dána možnost větší samostatno­sti a iniciativy,“uvedl Pfaff.

Jacobiho záskok

Frank po bouřích jednal v Berlíně s Hitlerem, demonstrac­e podle vůdce neměly zůstat bez trestu. O represích se rozhodoval­o také na poradě vedoucích referátů pražské úřadovny SD.

„Vysoké školy měly být na tři roky z trestu zavřeny, zodpovědní činitelé potrestáni a větší počet studentů zajištěn jako rukojmí,“řekl Walter Jacobi, mladý ambiciózní právník, který v protektorá­tní SD udělal kariéru. Jména měl dodat Otakar Hubig, jenže v Praze nebyl. Zaskočil za něj Jacobi.

;„Považoval jsem to za kolegiální povinnost vůči Hubigovi,“poznamenal Jacobi během výslechu na ŘNB roku 1946. Z kartoték během půl hodiny sestavil seznam se jmény 12 či 15 představit­elů vysokoškol­ských profesních organizací. Gestapo dostalo příkaz zjistit jejich adresy a předvést je. Tak byl zatčen Bedřich Koula i osm dalších dalších funkcionář­ů. Bez soudu je eskorta dopravila do ruzyňských kasáren, kde je popravčí četa zastřelila. Stovky dalších studentů SS deportoval­o do koncentrač­ních táborů.

 ?? Foto: ČTK ?? Protektorá­tní rivalové K. H. Frank a Konstantin von Neurath, dva mocní muži i protivníci v čele okupované Prahy.
Foto: ČTK Protektorá­tní rivalové K. H. Frank a Konstantin von Neurath, dva mocní muži i protivníci v čele okupované Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia