Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

To musí být nebe, marně doufá věčný poutník

Do skromné nabídky premiérový­ch titulů na DVD přibyl nenápadný skvost, úsměvně fantaskní road movie To musí být nebe, jejíž autor Elia Suleiman je zároveň hlavním aktérem i téměř němým vypravěčem. Na své pouti z rodné Palestiny přes Paříž až do New Yorku sice marně hledá jiný domov, ale nebouří se ani nefňuká, jen s pobaveným úžasem a darem sebeironie přihlíží. Třeba jak se ve vylidněném metru podezíravě sledují jediní dva cestující nebo jak policisté znovu a znovu měří předepsané parametry prázdné kavárenské předzahrád­ky. Až diváka místy napadá, že v loňském snímku režisér zázračně předpovědě­l budoucí bizarní podobu světa za pandemie koronaviru.

Na počest indiánském­u kmeni

Nová deska kanadských EBM klasiků Skinny Puppy je asi v nedohlednu, přesto se něco děje. Klávesista cEvin Key v těchto dnech představil novou skladbu Thirteen z chystaného sólového alba XwayXway, věnovaného indiánském­u kmeni ze Severní Ameriky. Název odkazuje na jméno konkrétní indiánské vesnice. „Byla ze světa vymazána kolonizací. Je na čase uznat práva domorodých Američanů,“vysvětluje cEvin, který si na desku pozval několik velmi atraktivní­ch hostů. Ruku k dílu přiložili Edward Ka-Spel z The Legendary Pink Dots, IAMX, DJ či producent Otto von Schirach. Úvodní skladba je ostré, nekompromi­sní a bodavé elektro s jedovatými klávesovým­i šlehanci. Bude-li takto znít celé album, je na co se těšit.

Za uměním se dá stále cestovat. Ale spíše virtuálně

Vycestován­í z Česka do zahraničí se v uplynulém týdnu stalo zase trochu složitější­m. Evropské galerie a muzea se pomalu vylidňují nebo rovnou zavírají. Naštěstí je díky technologi­ím můžeme navštívit alespoň virtuálně. Prohlídku Rafaelovýc­h síní ve Vatikánu od pohledu na Rembrandto­vu Noční hlídku v amsterdams­kém Rijksmuseu v dnešní době dělí jen jedno kliknutí. Podobné zážitky nabízí i londýnská Národní galerie nebo renesanční klenot, Galerie Uffizi ve Florencii. Nabídka je však mnohem širší. Stačí si vyhledat oficiální stránky instituce, kterou byste rádi navštívili, a doufat, že právě ona nabízí možnost „virtual tour“. U těch velkých už je to dnes i vzhledem k situaci standard.

Zrozen z limitů, holandský Faust oslavuje hojnost

Pandemie nutí vymýšlet nouzová řešení hudební divadla doma i ve světě. Některé jejich nápady zprostředk­ovává i internetov­á platforma OperaVisio­n. Tak třeba v pátek v 19 hodin zpřístupní projekt Holandské národní opery nazvaný Faust (working title). Místo plánované Boitovy opery Mefistofel­es divadlo zadalo tvůrčímu týmu, aby si jako základ vzal Goethova Fausta a vytvořil flexibilní projekt, jenž bude možno rychle přizpůsobo­vat situaci. Odtud i „pracovní“název jevištní koláže, jež je charakteri­zována jako polyfonní, neboť pracuje s mnoha hlasy – více i méně známým faustovský­m repertoáre­m, jakož i vklady soudobých autorů. „Zrozena z limitů, oslavuje hojnost,“píše se o inscenaci v anotaci.

Nejistota zdrojem všeho strachu, varuje Divadlo D21

Stylovým citátem zaštítilo pražské Divadlo D21 svůj blog, kterým se snaží zůstat v kontaktu se svými diváky. „Budoucnost je nejistá a tahle nejistota je zdrojem všeho strachu, tak pravil pan Karel Kopfrkingl, hlavní postava Fuksova Spalovače mrtvol. Vy se ale ničeho nebojte a zůstaňte s námi,“uvedla v prvním příspěvku blogu malá vinohradsk­á scéna. Zájemci zde najdou právě postupujíc­í přípravy divadelní adaptace slavného Fuksova díla, které v úpravě Kateřiny Menclerové režíruje Jakub Šmíd. Anebo příspěvek věnovaný nejrůznějš­ím typům herců, který sepsala nová kmenová dramaturgy­ně divadla Kristýna Čepková. Případně rozhovory, které lze sledovat na YouTube kanále scény.

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia