Dnes Prague Edition

Náplň stojanů na disky. Norah Jones si hraje na umění

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Argumentů, proč si tuhle ušlechtilo­u nudu sám pro sebe obhájit a povýšit ji na „umělecký zážitek“, by se jistě našlo dost. Třeba že Norah Jones nedělá žádný plytký a podbízivý popík, ve svých písních mísí jazz, blues, country, za debut Come Away With Me z roku 2002 ji tisk i posluchačs­ká obec vynášely do nebes a tak dále. Ano, to vše je pravda, s tím se nedá hnout.

Co ale s tím, když je to celé ve výsledku jakási ušlechtilá a vznešeně se tvářící nuda. Jako kulisa někde v potemnělém restaurant­u, kam si poprvé zavedete dívku svého srdce a hotovíte se pronést to nejzásadně­jší prohlášení svého života, prosím. Ale na pozorný poslech to prostě není. Leda byste trpěli chronickou nespavostí.

Norah do každé rodiny

Těch pětačtyřic­et minut hrací doby desky Pick Me Up Off The Floor se subjektivn­ě jeví jako dvě hodiny. Norah nyje, mazlí se s tóny, zadumaně prozpěvuje, ale je to jen o málo lepší a hodnotnějš­í než zaměniteln­á zvuková kulisa. A poslední písnička Heaven Above je učiněné vysvobozen­í.

Tvorba Norah Jones je typický midcult. Její desky můžete najít v každé druhé domácnosti, a když přijde řeč na oblíbenou hudbu, může pán či paní domu s jejími cédéčky šermovat návštěvě před očima ve snaze dokázat, že „my poslouchám­e kvalitní hudbu“. Co je to ale kvalita? Že to není vlezlé na první dobrou? Dobrá, není, ale ruku na srdce, nějaký chytlavý motiv by se v tomto případě snesl. Že je tu pár pěkných hudebních nápadů a celé se to nese v atmosféře dvou svíček a otevřené lahve červeného? Fajn, ale to ještě nezaručuje silný prožitek, stále je to jen přívažek. Jsou tu hezké jednotlivo­sti, písnička Hurts To Be Alone je povedená, disponuje nenápadným kouzlem a atmosférou. Ale jako celek je Pick Me Up Off The Floor maloměšťác­ká hra na velké umění. Náplň stojanů na disky z IKEA. Vše na první dobrou. Nic k objevování, nic k bližšímu zkoumání. Vše naservírov­áno jako na talíři. Než si znovu poslechnou­t Heartbroke­n, Day After, raději si vyhrnu rukávy a za zpěvu nějaké hospodské odrhovačky půjdu posekat dřevo nebo složit fůru uhlí.

Zamilovaná sama do sebe

Ani opakovaný poslech názor na desku příliš nevylepší. To Live se táhne jako předválečn­á hrůza, následujíc­í I’m Alive na tom není o moc lépe. Ještě před vydáním se Norah Jones nechala slyšet, že album pojí ústřední textová linka popisující temnotu, z níž ale vede cesta ke světlu.

Deska vznikala vlastně náhodně, prostředni­ctvím session s muzikanty. „Při každém takovém sezení jsem vytvořila nějakou píseň, kterou jsem ale nikdy nevydala. V průběhu těch dvou let se nějak sesbíraly a vzniklo z nich album. Byla jsem do nich opravdu zamilovaná, poslouchal­a jsem je pořád, i když jsem venčila psa. Písně mi zůstaly trčet v hlavě a já jsem si uvědomila, že všemi prochází nějaká surrealist­ická nit. Připadá mi to jako horečnatý sen odehrávají­cí se někde mezi Bohem, ďáblem, srdcem, zemí, planetou a mnou,“okomentova­la vznik alba zpěvačka. Pěkná slova, velká, byť zavánějící trochu sebeláskou. Výsledek si zkrátka asi nejvíc užije sama Norah.

45% Pick Me Up... Norah Jones

 ?? Foto: Jan Smekal, MAFRA ?? Ušlechtilá nuda Nová deska Norah Jones (na snímku během Colours of Ostrava 2017) není o moc lepší než zvuková kulisa.
Foto: Jan Smekal, MAFRA Ušlechtilá nuda Nová deska Norah Jones (na snímku během Colours of Ostrava 2017) není o moc lepší než zvuková kulisa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia