Dnes Prague Edition

Chtěla jsem si zkusit noblesní dámu Medu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Mladá Meda Mládková ve večerní róbě sestupuje do Vltavy proudící skrze Sovovy mlýny. Po kolena namočená si svléká šaty a nechává je plout...

Poetický motiv, který byl jedním z nejsilnějš­ích momentů loňského představen­í Meda připravené­ho do nádvoří Musea Kampa ke stým narozeniná­m Medy Mládkové, bude znovu k vidění. Tým okolo režisérky Adély Laštovkové Stodolové totiž plánuje reprízy i pro letošní léto. Ovšem s jednou zásadní změnou. Místo Tatiany Dykové, která excelovala v loňské premiéře, se v ústřední roli vystřídají Tereza Ramba a Pavla Beretová.

„Chtěla jsem se do příběhu namočit a onu noblesní dámu si zahrát,“popisuje Pavla Beretová, co ji na nezvyklém projektu oslovilo. Vzhledem k modernímu směřování Činohry Národního divadla, kde je dlouholeto­u členkou, totiž Beretová hrává své role především civilně. „Tady mám najednou možnost ztvárnit příběh velké ženy, stát na podpatcích v krásných šatech... Pro herečku je příjemné vybudovat celý život své postavy. Začínáme v jejích třinácti letech a končíme u stovky,“vysvětluje. „Navíc mám hodně ráda Františka Kupku,“dodává v narážce na výtvarného umělce, kterého právě Mládková objevila světu.

Je to inspirace

Srovnávání s loňským výkonem Dykové, které se asi dá očekávat, se herečka nebojí. „V Národním divadle jsem už měla spousty záskoků za nejrůznějš­í úžasné herečky. Je to naopak inspirace, beru si něco od ní, něco od Terezky a něco od sebe.

Vím, že určitá skupina lidí bude chtít srovnávat, ale to jde mimo mne,“popisuje herečka. „Představen­í, které hrála Táňa, bylo jiné, než které budu hrát já. A jiné, než bude hrát Terezka. Každá tomu dáváme nějakou svoji osobitou energii,“dodává.

Inscenace Laštovkové loni zaujala i důrazem na pohyb a muzikálnos­t herců, což by pro Beretovou neměl být problém, před téměř pěti lety totiž v historické budově Národního divadla zářila v Havelkově revue V rytmu swingu buší srdce mé. „Ano, to mne napadlo. Zkušenosti ze Swingu se mi tu opravdu hodí,“potvrzuje.

Role Kupky se letos ujal Denny Ratajský. Z nových tváří se diváci mohou těšit na Matouše Rumla, Vandu Chaloupkov­ou či Rozálii Havelkovou. Z loňského obsazení pak zůstávají Lukáš Příkazký, Dana Batulková, Stanislava Jachnická či Daniel Rous. Novou verzi Medy uvedou na stejném místě 5. července.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Meda Lukáš Příkazký a Pavla Beretová na zkoušce.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Meda Lukáš Příkazký a Pavla Beretová na zkoušce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia