Dnes Prague Edition

Nehodláme ohrnovat nos

Omezením navzdory se kouč David Kotyza těší na kříšení tenisu.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Ve středu přivítala zprávu o restartu WTA Tour. Ve čtvrtek na gymnáziu v Olomouci složila maturitní zkoušku. A v následujíc­ích dnech se Karolína Muchová v Prostějově vrhne do přípravy na opravdové tenisové akce.

„Kája zvládla finále studentské­ho grandslamu. Mám radost, že tuhle kapitolu úspěšně uzavřela,“prohlásil včera její kouč David Kotyza.

Pod jeho vedením se třiadvacet­iletá slečna dosud nepředvedl­a v ostrém soutěžním zápase. Plácli si v únoru, jenže vzápětí udeřila pandemie.

„Plánujeme tréninky v Prostějově na další díl Tipsport Cupu, který se koná na konci června. Myslím, že další podniky se pak přesunou z antuky na beton, aby se holky mohly co nejlépe připravit na turnaje v Americe,“říká Kotyza.

Jak jste přivítali zprávy o vzkříšení sezony?

Jsou hodně čerstvé. A co se týče plánu, který předložila WTA… Kája hraje na světové úrovni vcelku krátce, takže nejsme v situaci, abychom ohrnovali nos nad provizorní­mi podmínkami.

Časté testování, omezený počet členů doprovodu, život ve vytvořené bublině, zrušené kvalifikac­e. Všiml jste si, kdo všechno se proti přísným pořádkům bouří?

Samozřejmě rozumím i těm, kteří v konceptu US Open nacházejí body, co budí rozpaky. Ale Kája je profesioná­lka, momentálně bez příjmů, takže nehodlá prohlašova­t: „Tohle se mi nezdá, támhle já nepoletím.“Navíc doufám, že se podmínky v Americe během dvou měsíců změní k lepšímu.

Kalendář je od srpna do listopadu napěchovan­ý akcemi na třech kontinente­ch. Tušíte, jaké si vyberete?

Přemýšlím o nějaké strategii. Pro Karolínu nejdřív připadá v úvahu start na dvojturnaj­i v New Yorku, na který se budeme připravova­t. Pak uvidíme. Hned po US Open následuje bleskový přechod na antuku. Madrid, Řím a Roland Garros. Není reálné zvládnout všechny turnaje. Program taky ještě probereme s manažerem Tomášem Peterou.

Převládá tedy po oznámení rozpisu radost, údiv, nebo rozpaky?

Už jsem si vzhledem k celosvětov­é situaci myslel, že se sezona nerozběhne. U nás v Česku máme výhodu, že se konají různé akce, na kterých si holky můžou zasoutěžit ještě před spuštěním provozu na WTA Tour. Proto nejsme v takovém šoku. Jsem rád, že se něco začne dít, ale bude poměrně náročné splnit některé podmínky.

Které máte na mysli?

Strávit měsíc v jednom hotelu na jednom místě. Každodenní testování, prohlídky a měření teploty. Karanténa po příletu z problemati­ckých zemí... To je na procházku do lékárny a pořízení nějakých psychofarm­ak. Nicméně věřím, že skutečnost nebude tak strašná jako naše současné představy.

Bojíte se o své zdraví? O Karolínu?

Neznám osobně jediného člověka, kterého koronaviru­s postihl. Hodně jsem si o něm přečetl a nechci, aby to znělo nějak rouhačsky, ale považuju se za zdravého člověka a nemám strach o sebe ani o sportovce okolo. Každopádně do Ameriky s Kájou pošleme ty nejsilnějš­í a nejzdravěj­ší jedince. (směje se)

Jak ublíží grandslamo­vé atmosféře nepřítomno­st diváků?

Dokud si to nevyzkouší­me, asi úplně nebudeme vědět. Na první akci na Spartě jsme fungovali v trochu provizorní­ch podmínkách. U holek převažoval­a radost, že se aspoň něco děje. Jenže postupně patrně přibude hlasů volajících po důstojnějš­í kulise, která je pro tenis mimořádně důležitá.

Třeba Rumunka Halepová se zatím odmítá vydat do New Yorku. Jakou očekáváte na Flushing Meadows konkurenci?

Je teď vážně předčasné uzavírat seznam hráček. Zájem hvězd se může týden od týdne měnit. Ale věřím, že i ty nerozhodnu­té tenistky nakonec přiletí. Chápu, že úplná špička – i mezi muži – zvažuje, zda zvládne US Open i Roland Garros na nejvyšší úrovni. Přesto čekám, že se hlavní masa zúčastní.

Těšíte se, že s Karolínou vyrazíte do boje?

Kdybych se zaměřil na veškeré restrikce, docela by mi otravovaly život. A tak se snažím na ně nemyslet. Nejvíc se těším, až Káju konečně uvidím hrát oficiální zápas. Od něj se můžeme odpíchnout dál.

Co hříšníkům nyní hrozí?

Až dva roky bez závodů. „Pokud by se prokázala skutková podstata, pak by se jednalo o porušení antidoping­ových pravidel podle článku 2.4 Kodexu, konkrétně o porušení povinnosti informovat o místě pobytu. Trestem z ustálené praxe by pravděpodo­bně byl jeden či dva roky zastavení činnosti. Každý případ se ovšem posuzuje individuál­ně,“říká Vávra.

Nemůže Coleman trestu stejně jako v minulém roce utéct?

Při loňském šetření mohl díky mezeře v pravidlech datovat první test na začátek kvartálníh­o období, tím pádem neměl tři černé puntíky během 12 měsíců. Byť jen o pár dní.

Nyní by i s touto právní kličkou zůstal ve dvanáctimě­síční lhůtě. „I tak je ale důležité počkat na přezkum okolností a hlavně na definitivn­í rozhodnutí k tomu určených autorit,“upozorňuje Vávra.

Má antidoping­ový komisař telefonova­t, pokud sportovce nezastihne, jako se to stalo u Colemana? Jeho obhajoba, že byl pět minut od svého domu nakupovat vánoční dárky a že mu nikdo nevolal, je značně děravá. Žádné takové pravidlo totiž neexistuje, alespoň ne na papíře.

„Komisaři delegovaní Antidoping­ovým výborem ČR sportovce kontaktují všemi dostupnými prostředky. Předpoklád­ám, že to je ustálená praxe i jiných antidoping­ových organizací. Zda se to stalo i v tomto případě, nevím, ale není to pro sportovce polehčujíc­í okolnost, ten musí na nahlášeném místě být,“říká Vávra.

Jak často se stává, že komisaři sportovce nezastihno­u? Obvyklé to není, ale stává se to. Komisaři mají instrukce, aby kontrola proběhla podle všech platných pravidel

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Respektova­ný trenér Před Karolínou Muchovou vedl David Kotyza Barboru Strýcovou, Karolínu Plíškovou či Dánku Caroline Wozniackou, s Petrou Kvitovou zažil dva wimbledons­ké triumfy.
Foto: Profimedia.cz Respektova­ný trenér Před Karolínou Muchovou vedl David Kotyza Barboru Strýcovou, Karolínu Plíškovou či Dánku Caroline Wozniackou, s Petrou Kvitovou zažil dva wimbledons­ké triumfy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia