Dnes Prague Edition

Zakázaný Churchill: daní proti cenzuře

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Facebook blokoval sdílení historické fotky, kde je Winston Churchill na návštěvě u vojenské jednotky a prohlíží si zbraň, kterou přiložil k líci. Churchill byl válečný premiér a vítěz nad Hitlerem. Státníci ve válce navštěvují vojenské jednotky, zajímají se o vojáky i jejich zbraně. Churchill též navštívil jednotky českoslove­nské armády v Británii. I to bude Facebook cenzurovat? Bude cenzurovat i fotky výsadkářů se samopalem Sten, který byl užit při atentátu na Heydricha? Kam až dovolíme jít cenzuře?

Cenzura je symbolem útisku. Proto byla u nás zrušena roku 1968 a ani Gustáv Husák zákaz státní cenzury nezměnil. Vsadil na vnitřní cenzuru, kdy novináře usměrňoval­i šéfredakto­ři bez výslovného zákonného důvodu. Proto se v listopadu 1989 demonstrov­alo proti lžím Rudého práva a Českoslove­nské televize.

Facebook si dnes platí cenzory v různých zemích. Cenzorství je pro některé živnost. Budeme trpět porušování vlastní ústavy zakazující cenzuru, nebo budeme reagovat? Hodnotím cenzuru jako mrzkou činnost. Facebook není dobrodinec, ale vydělává na u nás nezdaněné reklamě. Proto americká vláda zadupala na evropské vlády, když chtěly tuto reklamu zdanit. Přitom i americká ústava garantuje svobodu slova.

Když už nic, je dobré cenzuru zdanit. Klidně můžeme vyhovět americkému tlaku a nechat nulovou sazbu na reklamu digitálníc­h magnátů, ale zdaňme ty, kteří cenzurují. Tedy nebude-li Facebook cenzurovat, ať je bez daně. Pokud bude cenzurovat, ať platí daně. Cenzura je pro demokracii horší než hazard nebo slivovice, které jsou zdaněny. Proto i zisky firem, které cenzurují, mají podléhat dani z cenzury.

Kdo dostává peníze za udávání a cenzuru, neměl by dostat ani korunu dotací z našich veřejných rozpočtů. Lidé, kteří cenzurují Churchillo­vu fotku z války, jsou hloupí. Svou cenzurou ovlivňují veřejný prostor, proto by mělo být známo, kdo za cenzuru bere peníze.

Římského císaře Vespasiana proslavil výrok, že peníze nesmrdí, když zpoplatnil veřejné záchody. Na druhé straně jsou Jidášovy groše symbolem zrady člověka i Boha. Ať si tedy každý necenzurov­aně řekne, zda nezdaněné zisky cenzorů jsou peníze, které nesmrdí, či jde o Jidášův groš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia