Dnes Prague Edition

Tenis v křeči. Co zůstane z US Open?

Různé názory a přání cupují křehké plány pořadatelů.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Za běžných okolností by nyní zřejmě doznívaly ohlasy na třinácté vítězství Rafaela Nadala na Roland Garros. Část fanoušků by se možná seznamoval­a s další novou grandslamo­vou šampionkou, která překvapivě zvítězila na pařížské antuce. Dámy z WTA a pánové z ATP by se podle zaběhnutýc­h pořádků a přesně nalajnovan­ých plánů stěhovali na trávu.

Jenže tenisová říše je vinou pandemie v hlubokém úpadku. Okruhy jsou ochromené. Wimbledon se nekoná. A byť si US Open zatím drží v kalendáři původní termín (31. srpen – 13. září), zmítá se v nejistotě a v hašteření možných účastníků.

Pořadatelé ve spolupráci s politickým­i a lékařskými kapacitami poskládali výjimečný model.

Hráčky a hráče by soukromými lety z různých kontinentů dopravili do New Yorku a ubytovali by je v hotelu poblíž Flushing Meadows, tedy nikoliv na Manhattanu.

Každý by měl povoleného jen jednoho člena doprovodu, patrně kouče. Neproběhla by kvalifikac­e. Počet párů ve čtyřhře by klesl ze 64 na 24. Do areálu Billie Jean Kingové by nesměli diváci. Tiskovky by se proměnily ve videokonfe­rence.

Na stejném místě by se před US Open konal „zahřívací“turnaj přestěhova­ný z obvyklého dějiště v Cincinnati. Dotace obou podniků pro ženy i muže by činila zhruba 60 milionů dolarů.

„Vím, že náš návrh není ideální,“citoval Erica Butorace z americké tenisové federace USTA deník NY Times. „Ale musíme se přizpůsobi­t současnému světu. Věříme, že náš plán je dobrý pro sport, pro tenisové hospodářst­ví. Přináší práci pro hráče, trenéry, komentátor­y a řadu dalších lidí. A hlavně je bezpečný.“

Co se někomu může zdát jako dar z nebes a v podstatě zázrak v nelehké době, jiné lidi z branže nepřitahuj­e. Tradiční klání tak či onak ztratí svůj glanc.

Švýcar Federer už dříve odmítal nastoupit před prázdnými tribunami, načež oznámil, že po další operaci kolena ukončuje sezonu.

Španěl Nadal dal najevo, že jej dvakrát neláká trmácení do New Yorku krátce před startem přeloženéh­o Roland Garros (20. září).

Srb Djokovič označil připravova­né podmínky na US Open za „krajní“a omezení doprovodu na jednu osobu za „nemožné“.

Japonec Nišikori v konferenčn­ím hovoru ATP žádal, aby se letos v New Yorku neuděloval­y body do žebříčku. Chorvat Čilič naléhal na organizáto­ry, aby zvýšili odměny.

Zatímco těžko někdo může nutit Federera, Nadala nebo o své zdraví se obávající Rumunku Halepovou, aby měnili svá soukromá rozhodnutí, další výroky provokují pádné odpovědi.

Do Djokoviče se opřela Američanka Collinsová, podle níž postoj vlivného Srba ohrožuje samotné konání turnaje. „Taky by si mohl uvědomit, že běžní lidé jsou v mnohem větší nouzi. Ztrácejí zaměstnání nebo část výdělku, starají se o děti, které nemohou chodit do školy. Jestliže má oběť ve prospěch vzkříšení tenisu spočívá v tom, že si na US Open vezmu jen jednoho hosta, jsem velice šťastná bytost.“

Nišikoriho myšlenku Američané zapudili, neb nechtějí, aby se prestižní akce proměnila v exhibici, která by například pro televizní stanici ESPN ztratila na atraktivit­ě.

A na Čiličovu poznámku odpověděl Patrick Galbraith z USTA následovně: „Z našich příjmů jsou trosky. Zrovna v pondělí jsme propustili 130 lidí, takže s částkou pro vás nemůžeme jít výš. Prostě nemůžeme. Tak to je.“

Shoda se nenajde ani mezi českými hvězdami. Plíšková by bez diváků hrála, Kvitová ne. Boj o US Open 2020 vrcholí. O jeho konání se rozhodne příští týden.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jaký budu mít doprovod? Novak Djokovič nedávno vyjmenoval, že na US Open potřebuje kouče, fitness kouče a fyzioterap­euta.
Foto: Profimedia.cz Jaký budu mít doprovod? Novak Djokovič nedávno vyjmenoval, že na US Open potřebuje kouče, fitness kouče a fyzioterap­euta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia