Dnes Prague Edition

Fotbal ožívá, Messi je zpátky

Po třech měsících se rozjíždí španělská liga. S virtuálním­i diváky i se všemi hvězdami v čele s Lionelem Messim.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Jindy by to byla na Mallorce fotbalová událost roku. Atrakce nejen pro domácí fanoušky, ale i pro stovky, možná tisíce turistů, kteří si ani při dovolené na ostrově lemovaném nádhernými plážemi nehodlají odříct návštěvu stadionu.

Třiadvacet tisíc míst na zakulacené­m stánku Son Moix by se před desátou večer zaplnilo, u vchodů by se stály fronty a z tribun by se neslo hromové: Vamoooos!

Dorazí Barcelona! S Lionelem Messim! Po dlouhých osmi letech!

To přece musí být pro Mallorku, nováčka španělské La Ligy, který se rve o udržení, top událost.

Je! A přece není. Španělská nejvyšší soutěž se po třech měsících rozjíždí, ale i pro ty největší fotbalové superhvězd­y s Messim v čele platí, že si musí na dobu neurčitou vystačit na stadionech sami.

Bez fanoušků, bez atmosféry, bez toho, co dělá fotbal fotbalem.

Už před týdnem Messi nahrál na Instagram fotku, na které stojí sám na prázdném barcelonsk­ém stadionu Camp Nou. Ve čtvrtek přidal video, ve kterém se vyznává: „Už chci zase kopat do balonu. Hrát fotbal je dar. Cítit podporu tolika lidí taky. A možná největší dar je dělat jim radost.“

Ale komu vlastně? Fanouškům přilepeným u televizníc­h obrazovek? Nebo u počítačový­ch displejů? Přiznejme si: to zkrátka není ono.

Už ve čtvrtek večer si zápas bez diváků vyzkoušel český gólman Tomáš Vaclík. Jindy by ve vřavě, jakou nabízí městské derby mezi jeho Sevillou a Betisem, neslyšel slovo, ovšem tentokrát mohl pohodlně řídit obránce, protože na stadionu kromě hráčů, realizační­ch týmů pořadatelů, fotografů, píšících novinářů a televizníc­h štábů nebyla ani noha.

„Mohli jsme si říkat věci, které normálně v tom hluku zaniknou,“líčil reprezenta­ční gólman den po utkání. „Ale vlastně to bylo smutné. Zrovna takový zápas by si zasloužil plné tribuny.“

Jistě. Pořád je to nezvyk.

I když už dávno běží německá bundesliga, i když už míří do finální fáze také česká nejvyšší soutěž, pořád je zvláštní, že na stadionech chybějí ti, pro které se fotbal hraje.

Zatímco Vaclík vychytal jedenáctou nulu v sezoně a Sevilla vyhrála 2:0, fanoušci u televizí žasli: kromě umělého fandění, na které si už zvykli, se totiž ve Španělsku vytasili s novinkou, která jen odráží bizarnost doby koronaviro­vé.

Pokud jste na přelomu milénia hráli počítačové hry s fotbalovou tematikou, musel vám být pohled na tribuny nápadně povědomý: takhle přece ve virtuálním fotbalu dřív vypadali fanoušci!

Grafické možnosti ještě tehdy nedovolova­ly vykreslit každou postavičku zvlášť, takže na tribunách ležela zpláclá barevná plachta připomínaj­ící fanoušky jen s výraznou dávkou fantazie.

La Liga teď přišla s něčím podobným. Její šéfové dohodli, že zvukovou kulisu pro televizní přenosy dodá společnost EA Sports, největší výrobce sportovníc­h počítačový­ch her. A s norskou firmou Vizrt se domluvili, že na tribuny „dokreslí“fandy, aby to aspoň na obrazovkác­h vypadalo, že stadion je plný. Bláznivý nápad?

Vlastně ani ne, když si vybavíte, jak absenci diváků vyřešili v Dánsku: na tribuny nainstalov­ali obří obrazovky, na které se fanoušci připojili přes mobilní aplikaci.

Messi a spol. se zkrátka vrací do úplně jiného fotbalovéh­o světa, než na jaký byli po léta zvyklí.

Právě teď musí dokázat, že ze sebe zvládnou vyždímat maximum i v atmosféře, která připomíná spíš divadelní představen­í než zápasy na nejvyšším fotbalovém levelu. Když bude španělská vláda souhlasit, koncem června by se na stadiony mohlo vrátit patnáct procent diváků.

Právě tamní liga slibuje drama: tabulku vede Barcelona jen o dva body před Realem Madrid. Zbývá dohrát jedenáct kol. Real, který jde do akce zítra proti Eibaru, využil koronapauz­u k rekonstruk­ci stadionu San Bernabéu, ale ani po ní se nevrátí na obvyklou adresu: zápasy bude do konce sezony hrát na šestitisíc­ovém stadionku Alfreda di Stéfana, který jinak využívá B tým.

Nenadálá přestávka přinesla ve Španělsku i další bizarnosti.

Tak třeba hned první zápas, který se po restartu odehrál, nabídl zajímavý příběh: středeční druholigov­ý souboj mezi Vallecanem a Albacete trval jen 45 minut, protože původně ho v prosinci po první půli přerušily nepokoje na tribunách.

Nic takového tentokrát nehrozilo, takže se druhý poločas dohrál bez problémů – 179 dní po úvodním hvizdu. Když se ve čtvrtek rozjela i nejvyšší soutěž, fanoušci ignorovali doporučení hygieniků a houfovali se před sevillským stadionem Ramóna Sáncheze Pizjuána. Až na hřiště bylo slyšet, jak v ulicích zpívají chorály a bubnují. A co dnes večer na Mallorce, až dorazí Messi a spol.?

„Jsme připraveni a těšíme se,“vzkázal barcelonsk­ý kouč Quique Setién. Ale spíš věřte Messimu, když obezřetně tvrdí: „Fotbal teď nebude takový jako dřív.“

Už chci zase kopat do balonu. Hrát fotbal je dar.

Lionel Messi

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: repro YouTube ?? Plné tribuny? Při televizním přenosu čtvrtečníh­o sevillskéh­o derby byli na stadionu virtuální diváci, na tribuny je „dokreslila“norská firma Vizrt.
Foto: repro YouTube Plné tribuny? Při televizním přenosu čtvrtečníh­o sevillskéh­o derby byli na stadionu virtuální diváci, na tribuny je „dokreslila“norská firma Vizrt.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia