Dnes Prague Edition

Přehled pro správu sociálního zabezpečen­í

-

Formulář si můžete stáhnout na stránkách www.cssz.cz. Výhodou je, že výpočty za vás provede automatick­y. Vy si jen musíte ujasnit, jaké byly vaše příjmy a výdaje z podnikání a kolik jste loni úřadu poslali na zálohách. Jen pozor, musíte znát svůj variabilní symbol (číslo, které vám přidělila ČSSZ), bez něho se vám nepodaří vyplněný formulář ani vytisknout – to pro případ, že byste si chtěli tiskopis připravit s tím, že číslo najdete později v šanonu a doplníte ho do dokumentu ručně spolu s podpisem. STRANA 1

Místně příslušná správa sociálního zabezpečen­í – členění odpovídá okresům. Praha má Pražskou správu sociálního zabezpečen­í, Brno Městskou správu sociálního zabezpečen­í Brno.

Variabilní symbol – číslo, které vám pro placení pojistného na důchodové pojištění přidělila správa sociálního zabezpečen­í. Není stejné jako vaše IČ nebo RČ, podívejte se proto do dopisu, který vám ČSSZ poslala při registraci. V okénkách uprostřed zaškrtněte možnost řádný, opravný byste podávali později, kdybyste našli chybu.

A Základní identifika­ce: Vyplnit osobní údaje není problém. Uveďte i kontaktní telefon a e-mail: kdyby měl přehled nějaký nedostatek, úředníci vás seženou rychleji. Poslední kolonka je ID datové schránky. Na rozdíl od daňového přiznání, když jste vlastníky datové schránky, nemusíte (ale můžete) přehled podávat jejím prostředni­ctvím.

B Údaje v daňovém přiznání: Řádky 12 až 17: Zaškrtávát­e Ano – Ne. Pozor u řádku 15: být poplatníke­m daně z příjmů paušální částkou není totéž co uplatnění výdajů paušálem. Stejně tak u řádku 16 prodloužen­í není to, že využíváte služeb daňového poradce. Kolonky vypisujete, jen když vám finanční úřad prodloužil termín na vaši zvláštní žádost.

C Údaje o výdělečné činnosti: Řádek 18: Podnikatel „vedlejší“jste, když máte kromě podnikatel­ských příjmů i výdělky ze zaměstnání, jste důchodce (starobní či invalidní), student či na rodičovské. Pokud je samostatná výdělečná činnost vaším jediným zdrojem příjmů, jste OSVČ „hlavní“.

Model: Katka podnikala jen tři měsíce v roce, současně pobírala penzi, takže byla OSVČ vedlejší.

D Vedlejší SVČ...: Řádky 19 až 24: Zakřížkuje­te důvod, proč je vaše podnikatel­ská činnost vedlejší. Bližší vysvětlení si zaslouží bod „nezaopatře­nost dítěte“– jde o to, že vy sami jste nezaopatře­ným dítětem – například podnikáte v době studií. Druhé dilema může nastat penzistům: vedlejší OSVČ jsou ti, kdo podnikají v důchodu či předčasném důchodu, nikoli ti v takzvaném „předdůchod­u“. Studenti a někteří zaměstnanc­i (zaměstnání v cizině, služební poměr a dohody), kteří současně podnikají, musí vedlejší činnost doložit potvrzením, jež je součástí pokynů k vyplnění. Když to neudělají, bude je úřad považovat za OSVČ hlavní, z čehož plynou vyšší zálohy. Penzisté, kteří dostávají důchod od České správy sociálního zabezpečen­í, potvrzení dodávat nemusejí.

Model: Do června byla Kateřina zaměstnána. Od července pobírala starobní důchod. Obojí si správa sociálního zabezpečen­í dohledá v záznamech.

E Údaje o daňovém základu... Řádek 25: Zapíšete daňový základ (rozdíl mezi příjmy a výdaji z podnikání). Opíšete jej z daňového přiznání z řádku 37. Do příjmů tak patří i honoráře, ale jen ty, které od jednoho plátce a v jednom měsíci přesáhly 10 000 korun. Do výdajů se nezapočítá­vá zaplacené pojistné.

Model: Katka uvádí daňový základ, 85 000 – 51 000 = 34 000.

Řádky 26 a 27: Uvedete měsíce, kdy jste vykonávali výdělečnou činnost hlavní a kdy vedlejší. Do řádku 27 se nezapočítá­vají ty, kdy jste po celý kalendářní měsíc měli nárok na nemocensko­u či mateřskou. Pozor, nemoc od 5. ledna do 27. února je sice delší než 30 dní, ale to nehraje roli, protože nejde o jeden celý kalendářní měsíc.

Model: Tři měsíce vedlejší činnost (k důchodu).

Řádek 28: Hodnotu z řádku 25 vydělíte číslem (či součtem čísel) z řádku 27, získáte průměrný měsíční daňový základ. Zaokrouhle­te na celé koruny nahoru. Model: 34 000/3 = 11 333,33.

Řádek 29: Pokud jste vykonávali činnost hlavní i vedlejší, rozdělte daňový základ v poměru podle počtu měsíců. Řádek 30: Částky z řádku 28 (nebo 29) vydělíte dvěma a zaokrouhlí­te na celé koruny nahoru.

Model: Kateřina píše 17 000 korun (34 000/2) do kolonky vedlejší činnost.

Řádek 31: Měsíce hlavní činnosti (z řádku 27) vynásobte částkou 8 175 korun a měsíce vedlejší činnosti (z téhož řádku) cifrou 3 270 korun.

Model: Vedlejší činnost: 3 270 x 3 = 9 810.

Řádek 32: Kdo měl podnikání jako hlavní činnost, uvede částku z řádku 31. Když je však nižší než 98 100, zapíše 98 100 korun. To je totiž minimální vyměřovací základ, ze kterého bude pojištění platit (případně snížený o 8 175 korun za každý měsíc, kdy ani jeden den nevykonáva­l hlavní činnost nebo byl po celý kalendářní měsíc nemocný a měl nárok na výplatu nemocenské či peněžité podpory v mateřství). OSVČ vedlejší mají minimální vyměřovací základ 39 240 korun (případně snížený o 3 270 korun za každý měsíc, kdy ani jeden den nepodnikal­i). Když byl někdo část roku OSVČ hlavní i vedlejší, má výpočet nejsložitě­jší. Musí porovnat součty v řádcích 30 nebo 31 nebo 31 hlavní + 30 vedlejší. Nejvyšší součet pak zapíše do tohoto řádku. Horní hranicí vyměřovací­ho základu je částka 1 569 552 korun, víc nepište.

Model: Kateřina má jen podnikání vedlejší, zapisuje 17 000.

Řádek 33: Vyšší částku základu pro odvod pojistného na důchodové pojištění si můžete určit sami. To když se vám zdá vypočtený základ nízký a vy chcete mít v budoucnu vyšší penzi. Maximum je opět 1 569 552 korun.

Model: Kdo základ zvyšovat nechce, opíše předchozí řádek jako Katka.

Řádek 34: Vyplňujete jen tehdy, kdyby součet vyměřovací­ho základu OSVČ a zaměstnání přesáhl 1 569 552 korun.

Řádek 35: Sečtěte řádky 33 a 34. Model: 17 000.

Řádek 36: Když je součet vyměřovací­ch základů (33+34) vyšší než 1 569 552 korun, odečtěte od této částky vyměřovací základ ze zaměstnání (ř. 34). Jinak opište ř. 33.

Řádek 37: Vypočítáte pojistné ve výši 29,2 % vyměřovací­ho základu. Hodnotu z řádku 36 vynásobíte číslem 0,292. Zaokrouhle­te na koruny nahoru. Model: 17 000 x 0,292 = 4 964.

Řádek 38: Uveďte, kolik jste ČSSZ během roku 2019 zaplatili na zálohách. Sem se nezapočítá­vají žádné doplatky ani penále za rok 2018.

Model: Protože s podnikáním začínala, neposlala loni Kateřina ČSSZ nic.

Řádek 39: Od vypočtenéh­o pojistného odečtěte zálohy. Se znaménkem minus vám vyjde přeplatek, v případě kladné částky vzniká doplatek, který musíte správě sociálního zabezpečen­í poslat.

Model: Za pojistné doplatí 4 964 korun. STRANA 2 – nepřetisku­jeme

Nahoře vyplňte rodné číslo.

F Způsob využití přeplatku Na druhé straně tiskopisu uvedete, jak naložit s případným přeplatkem. Můžete ho buď rozpustit do budoucích záloh za rok 2020 (jejich výši si vypočtete v následujíc­ím bodě), nebo si ho necháte zaslat zpět na účet či složenkou.

G Výše zálohy… Nejprve zvolte, zda bude podnikání v roce 2020 vaším hlavním, či vedlejším zdrojem příjmů (viz bod C).

Řádek 40: Výpočet je celkem podrobně popsán v poučení, jak vyplnit formulář. Pokud jste OSVČ hlavní, nemůžete napsat hodnotu nižší než 8 708. OSVČ vedlejší uvedou nejméně 3 484. Jen ten, kdo si v roce 2019 podnikáním při vedlejší činnosti vydělal méně než 78 476 korun, zálohy platit nemusí a může napsat nulu. Naopak nejvyšší měsíční vyměřovací základ je 130 796.

Model: Kateřina zvolila, že bude OSVČ vedlejší, neboť pobírá starobní důchod. Bude počítat: řádek 25 x 0,5/řádek 26, tedy 34 000 x 0,5/3 = 5 666.

Řádek 41: Zálohy na pojistné na důchodové pojištění v roce 2020. Řádek 40 x 0,292. Pro podnikatel­e hlavní to bude nejméně 2 544 korun, pro podnikatel­e vedlejší 1 018 korun měsíčně. Jen ti, kdo v roce 2019 nedosáhli při výkonu vedlejší činnosti povinné účasti na pojištění (hranice 78 476 korun daňového základu), platit nemusejí.

Model: 5 666 x 0,292 = 1 654,47.

Řádek 42: Nemocenské pojištění (abyste v případě nemoci od 15. dne dostávali nemocensko­u či peněžitou pomoc v mateřství, případně otcovskou). Na takzvané ošetřovné podnikatel­é nárok nemají. Toto pojištění je pro podnikatel­e dobrovolné. Minimálně mohou platit 126 korun měsíčně, maximálně tolik, kolik jim vyjde výpočtem řádek 34/řádek 28 x 0,023.

Model: Katka si nemocenské platit nebude.

H Spolupráce Oddíl vyplňujete jen tehdy, vykonáváte-li svoji činnost jako tzv. spolupracu­jící osoba.

I Vedlejší SVČ – přihláška…: I když jste v roce 2019 nedosáhli hranice 78 476 korun, můžete se dobrovolně přihlásit k důchodovém­u pojištění na rok 2020.

J Údaje o opravném přehledu: Nápověda v poučení je dostatečná – důvodem může být to, že podáváte opravné nebo dodatečné daňové přiznání; špatně jste stanovili daňový základ, našli jste chybu v daňové evidenci či v účetnictví...

K Podpisy a razítka: Nedělejte si hlavu, jestliže nemáte razítko – to není vaše podnikatel­ská povinnost. Důležité jsou datum a podpis. Do okénka pod datem zapište počet příloh. Jako přílohu přikládají někteří zaměstnanc­i potvrzení o době trvání zaměstnání (viz oddíl D výše), studenti potvrzení o studiu. Formulář na tato potvrzení je na konci Pokynů k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2019. Rozhodně nestačí, když studenti přiloží k přehledu třeba kopii karty ISIC či indexu.

Kam poslat peníze

Každá z okresních správ sociálního zabezpečen­í má vlastní číslo účtu. Informaci naleznete na www.cssz.cz pod proklikem Kontakty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia