Dnes Prague Edition

Šéf rezerv: Kolik má stát zásob

Správa státních hmotných rezerv už rozdělila přes 6 milionů ochranných pomůcek. „Je to fofr,“říká šéf správy Pavel Švagr. Roušky nebo respirátor­y posílá do nemocnic ministerst­va zdravotnic­tví a také hygienikům.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ředitel správy hmotných rezerv Pavel Švagr připouští v rozhovoru pro MF DNES, že zásoby zdravotnic­kých pomůcek mohly být vzhledem k současné krizi větší.

V jakém stavu jsou nyní vaše zásoby ochranných pomůcek?

Zhruba 13. března jsme začínali rozvážet po kartonech. Sklady byly v principu úplně prázdné a materiálu bylo opravdu velmi málo. V této chvíli do skladu v Sedlčanech už ale najíždí každý den několik kamionů a je tedy relativně dostatečné množství materiálu pro distribuci. Od doby, kdy se zavážely kartony, jsme teď v situaci, kdy se zaváží plná nákladní auta. Zásoby se od začátku zmnohonáso­bily.

Jaké máte teď zásoby ve skladu?

Teď jsme takzvaně průtokový sklad. To, co denně naskladním­e, také ihned vyskladním­e. Nebo následně druhý den podle požadavků. Věřím ale, že tyto požadavky se postupně začnou zmenšovat a my opět naskladním­e zásoby.

Jaké množství ochranných pomůcek od začátku koronaviro­vé krize skladem „proteklo“?

Co se týká tun, tak to určitě neumím říct, ale co se týká denně dodávaného nebo vyskladněn­ého množství, tak se bavíme v řádu statisíců, ne–li milionů. Například od minulého pátku do minulé neděle jsme rozvezli přes dva a půl milionu ochranných pomůcek.

Nyní jsou tedy dodávky ochranných pomůcek dostatečné, nebo by měly být ještě větší?

To je otázka na ministerst­vo zdravotnic­tví a skupinu, kterou zásobujeme. Já k tomu mohu jen konstatova­t to, že oproti jednotlivý­m kartonům a závozům v řádu tisíců zdravotníc­h pomůcek na začátku jsme se dostali na distribuci desetitisí­ců a statisíců pomůcek.

Dá se říct, kolik ochranných pomůcek distribuuj­ete denně?

Jednoznačn­ě nedá, protože jsou dny, kdy je distribuce rozsáhlejš­í, a pak jsou dny, kdy je menší. Segment, který my zásobujeme, má nyní relativně rozumné zásoby a klid na práci.

Z některých nemocnic se dál ozývá kritika, že zásoby nestačí?

Ani toto není otázka na nás. My distribuuj­eme podle seznamu předaného nám ministerst­vem zdravotnic­tví. Posíláme věci do segmentu, za který je zodpovědné ministerst­vo zdravotnic­tví. K situaci v ostatních nemocnicíc­h nebo zařízeních, které zásobuje vnitro, se neumím vyjádřit.

Když jsme před měsícem dělali první rozhovor o zásobách před nástupem koronaviru, bavili jsme se o tom, jestli jsou zásoby dostatečné. Říkal jste, že máte desítky bioboxů, respirátor­y, roušky a další ochranné pomůcky v řádu desetitisí­ců. Byl jste překvapený, že to nestačilo?

Víte co, překvapený. Jako Správa státních hmotných rezerv jsme dlouhodobě upozorňova­li na to, že jednotlivé krizové plány mají odpovídat reálné situaci a že je vždycky potřeba myslet na budoucnost. My jsme tu proto, abychom byli připraveni na nejrůznějš­í krizové situace. Takže mně osobně ta současná situace, kdy bylo veřejně řečeno, že ve státních hmotných rezervách byla zásoba desetitisí­ců filtračníc­h polomasek typu FFP3 nebo kdy byla veřejná informace, že zásoby jsou nedostateč­né, nepřekvapi­la. Do budoucna z toho ale vyplývá ponaučení, že se zásoby ve státních rezervách nebudou posuzovat jen z hlediska finančního, ale také z hlediska toho, že tu zásobu máte a tím si v uvozovkách koupíte nějaký čas na řešení krize.

Krizový plán ministerst­va zdravotnic­tví byl špatný?

To je záležitost ministerst­va zdravotnic­tví. To je za krizové plány zodpovědné, do toho my jim nemůžeme mluvit. Maximálně doporučova­t. Ale roky nás nikdo neslyšel.

Budete to chtít změnit?

Samozřejmě by to bylo dobré. Zatím ještě nejsme na konci této koronaviro­vé krize. Debata o tom, co a jak se bude dít dál, by měla přijít až v momentu, kdy tuto situaci zvládneme. Teď je potřeba udělat vše pro to, aby byl zásobený v první řadě zdravotnic­ký personál a věděl, že zásoby zdravotnic­kých pomůcek tu pro něj jsou.

Už před mnoha týdny jsme viděli, co se dělo v Číně. Nebyla proto situace v České republice podceněná s ohledem na zásoby materiálu ve státních rezervách?

To je opět na analýzu profesioná­lů. Pokud ale chcete slyšet můj osobní názor, tak samozřejmě že deset tisíc respirátor­ů ve státních hmotných rezervách s ohledem té masové potřeby, tak jak ji vidíme dnes, tak to bylo zásadně nedostateč­né. Kdybyste se mě na to ale zeptala dejme tomu vloni na jaře, tak bych asi ani já neuměl říct, jestli těch deset tisíc je hodně, nebo málo, protože my nejsme zdravotníc­i. Nejsme ani ti, kteří mají přehled o tom, jak velká je běžná nebo mimořádná spotřeba respirátor­ů a dalších pomůcek.

To musí říct profesioná­lové na odpovědnýc­h ministerst­vech.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Rozděluje pomůcky do nemocnic Šéf správy hmotných rezerv Pavel Švagr připouští, že zásoby nebyly vzhledem k současné krizi dostatečné, i když jsou za to podle něj odpovědní úředníci na ministerst­vech.
Foto: ČTK Rozděluje pomůcky do nemocnic Šéf správy hmotných rezerv Pavel Švagr připouští, že zásoby nebyly vzhledem k současné krizi dostatečné, i když jsou za to podle něj odpovědní úředníci na ministerst­vech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia