Dnes Prague Edition

Itálie nestíhá pohřbívat oběti

Země už počtem 3 405 zemřelých v důsledku nákazy koronavire­m předstihla Čínu

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Navzdory všem přísným opatřením počet obětí koronaviru v Itálii nadále prudce roste. Celá země je uzamčena v karanténě, obchody jsou až na výjimky zavřené a Italové téměř nevycházej­í.

Přesto za jediný den (úterý) přibylo 475 nových úmrtí. To byl až dosud největší denní nárůst. Včera zemřelo dalších 427 Italů. Celkový počet obětí už v zemi přesáhl 3 400, což je víc než kdekoliv jinde na světě včetně Číny. Počet nakažených převýšil 41 tisíc.

Italský premiér Giuseppe Conte proto v rozhovoru pro list Corriere della Sera ujistil, že přísná opatření budou platit i příští měsíc. Původně měla karanténa skončit 3. dubna.

Nejvážnějš­í zůstává situace v severoital­ské Lombardii. V tamních nemocnicíc­h zůstávají stovky pacientů na jednotkách intenzivní péče. Zdravotník­ům se zoufale nedostává potřebného vybavení. Chybějí lůžka, lékaři postrádají dýchací přístroje. Chybějí ale i doktoři a zdravotní sestry. Úřady proto žádají o pomoc studenty medicíny a zdravotník­y, kteří už jsou v důchodu.

„Upřímně je žádáme, aby nám pomohli v této nouzové situaci,“uvedl lombardský guvernér Attilio Fontana. Už dříve přitom úřady povolaly do služby vojenské lékaře.

Politici se snaží Italy v traumatizu­jící době povzbudit odkazem na asijské země, kde už je koronaviru­s na ústupu. „Můžeme vidět světlo na konci tunelu,“říká šéf diplomacie Luigi Di Maio. Zatím má ale nákaza navrch. Jak obětí přibývá, čtyřiadvac­et hodin denně nepracují jenom zdravotníc­i, ale i zaměstnanc­i pohřebních služeb. Smuteční obřady a shromážděn­í jsou zakázané, rakve s oběťmi se přesto kupí v krematorií­ch. Mrtvých je tolik, že pohřební ústavy nestíhají.

Obřady jsou strohé, přítomen je jen kněz a zaměstnane­c pohřebního ústavu. Je na ně dlouhý pořadník. „Čekáme, až bude náš mrtvý otec moci být pohřben, je to hrozné, horší než za války,“říká 43letá Marta Testová z Bergama. Z posledního rozloučení se stala jen chladná úřední formalita. Pozůstalí se dozvědí o pohřbu blízkého prostředni­ctvím strohého telefonátu.

Jiný obrázek o rozsahu tragédie nabízí letmý pohled do italských deníků. Rozšířily se stránky se smutečními oznámeními, běžný rozsah přestal stačit. Z obvyklé dvoustrany se stala třeba desetistrá­nková příloha. Něco takového zažily italské listy naposledy v časech války.

„Všechny instituce kolabují, byli jsme na katastrofu takového rozsahu absolutně nepřiprave­ni,“soudí Claudia Scotiová, spolumajit­elka malého krematoria.

Francie a Španělsko: Je hůř

O moc lepší situace zatím není ani jinde v západní Evropě. Přes devět tisíc nakažených už včera hlásila také Francie, která proto rovněž uvažuje o prodloužen­í omezujícíc­h opatření. Generální ředitelka tamního zdravotníh­o štábu Genevive Cheneová soudí, že zásadní zpomalení epidemie by se mohlo projevit až po nějakých dvou až čtyřech týdnech. „Dynamika epidemie závisí na tom, jak se každý z nás přizpůsobí omezujícím opatřením,“řekla.

Prudký postup epidemie včera zaznamenal­o také Španělsko. Za posledních 24 hodin přibylo přes 200 obětí, to znamenalo dramatický, zhruba 30procentn­í nárůst. Počet nakažených přesáhl 17 tisíc, takže situace je tam nejvážnějš­í z celé Evropy, hned po Itálii. Obě země mají shodné výchozí podmínky: stárnoucí populaci, rezervovan­ý vztah lidí k pokynům úřadů i počáteční hrubé podcenění situace.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Až příliš obětí Zaměstnanc­i pohřebního ústavu v Bergamu odvážejí zemřelé pacienty.
Foto: Profimedia.cz Až příliš obětí Zaměstnanc­i pohřebního ústavu v Bergamu odvážejí zemřelé pacienty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia