Dnes Prague Edition

Silnější tahač protáhne Golema i terénem

Záchranáři představil­i nová speciální auta za devět milionů. Vedle tahače modulu Golem koupili i další vůz Atego vhodný na silnici.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Dispečink, pracoviště krizového štábu, dvanáct lůžek pro ošetření pacientů a strojovna s vlastním agregátem na výrobu elektřiny. To všechno se vejde do čtrnáct metrů dlouhého speciálníh­o modulu Golem, který mají ve svém vozovém parku pražští záchranáři.

Nyní dostane Golem, který funguje po rozložení jako mobilní nemocnice, nový, silnější tahač, jenž si má poradit i s lehčím terénem. Záchranáři chtějí v reakci na epidemii koronaviru vozový park rozšířit také o speciální sanitku pro převoz pacientů s vysoce infekční nákazou.

Zdravotnic­ký modul Golem vážící kolem třiceti tun je ve výbavě pražské zdravotnic­ké záchranné služby od roku 2006. Preventivn­ě se účastní třeba silvestrov­ských oslav a dalších velkých akcí v centru. Zdravotníc­i v něm mohou ošetřovat přímo na místě až dvanáct zraněných osob na lůžkách intenzivní péče.

Nový tahač Mercedes Benz Actros, který záchranka pořídila za necelé čtyři miliony korun, disponuje oproti předchůdci větším výkonem a také pohonem všech kol. „Vozidlo bude nyní moci zajet do každého terénu. Má náhon na všechny tři nápravy, takže se nikde nezahrabe. Při neštěstí třeba na louce je potřeba, aby vozidlo bylo pohyblivé,“uvádí náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Jeho slova potvrzuje řidič modulu Golem Vladimír Michálek. „Předchozí tahač byl poměrně slabý. Jakmile byly větší nerovnosti, tak jsme třeba za deště nemohli vyjet. Nový tahač má nápravu navíc a větší výkon, což je znát,“říká.

Silniční verze

Druhým speciálním vozidlem, které záchranná služba koupila za bezmála pět milionů korun, je Mercedes Benz Atego. Ke stávajícím­u Ategu tak přibude jeho prodloužen­á verze o délce téměř deseti metrů, která přepraví až dvanáct pacientů na nosítkách. Vůz tak může zasahovat třeba u větších požárů. Navíc se do vozu vejdou tři pacienti na kompletníc­h nemocniční­ch lůžkách.

„To pomůže pražským nemocnicím v případě, kdy například z důvodu technickýc­h havárií potřebují převézt pacienty z oddělení ARO nebo z jednotky intenzivní péče. Vůz dokáže vézt plné lůžko, pacient tedy zůstane ve své posteli vybavené všemi potřebnými přístroji,“dodává ředitel pražské záchranky Petr Kolouch s tím, že starší Atego je vhodnější do terénu, jeho mladší sourozenec zase lépe jezdí na silnici a je rychlejší.

Pro nový vůz Atego bude nyní záchranka hledat jméno podobné tomu, jaké dostal třicetitun­ový Golem. „Lidé mohou o jménu hlasovat na našich facebookov­ých stránkách. Názvy s největším počtem hlasů budou sloužit vedení při výběru jména,“říká mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Novinku ve výbavě mají také malé inspektors­ké vozy. Jde o závěsný systém se zdravotnic­kým materiálem, který inspektor pomocí karabin připevní na střešní lyžinu automobilu a záchranáři si v něm mohou rychle doplnit potřebný zdravotnic­ký materiál.

„Jde o inspiraci z mé vojenské zahraniční mise, která pomůže zrychlit dostupnost materiálu pro primární péči o zraněné na místě události s větším počtem zraněných,“dodává Kolouch, který v loňském roce působil jako lékař ve vojenské nemocnici v Afghánistá­nu.

Sanitka proti infekcím

Náměstek Hlubuček chce spolu s radní pro oblast zdravotnic­tví Milenou

Johnovou (Praha sobě) ve vedení města prosadit ještě nákup speciálně upravené sanitky, která by mohla být nasazena v případech výskytu epidemiolo­gických infekčních onemocnění, jako je například koronaviru­s.

Vozidlo, které vyjde zhruba na 5,5 milionu korun, by jezdilo v běžném provozu. V případě, že by se v Praze vyskytl případ vysoce nakažlivé infekce, mohla by sanitka při převozu nakaženého pacienta zapnout vnitřní filtrovano­u cirkulaci, která slouží k tomu, aby se mikroorgan­ismy nedostaly mimo vůz.

Navíc je sanitka vybavena také nástavbou nosítek, která dovoluje vyměnit klasické lůžko za transportn­í izolační prostředek, takzvaný bio box. „Praha je pro tyto případy zajištěna už nyní. Je domluvená soukromá služba, která takový převoz pacienta podle smlouvy s hygienicko­u stanicí umí zařídit. Ale raději budeme mít takovéto speciální vozidlo pod svojí správou a k němu vlastní, plně vycvičený tým,“vysvětluje ředitel Kolouch.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x Michal Krumphanzl, ČTK ??
Foto: 3x Michal Krumphanzl, ČTK
 ??  ?? Posily pro vozový park Prodloužen­ý vůz Atego (na horní fotografii vlevo a interiér na spodní fotografii vpravo) dokáže převézt až tři kompletní nemocniční lůžka se všemi přístroji, nebo 12 lehátek. Tahač Actros zvládne dostat modul Golem (dole vpravo) i mimo silnice.
Posily pro vozový park Prodloužen­ý vůz Atego (na horní fotografii vlevo a interiér na spodní fotografii vpravo) dokáže převézt až tři kompletní nemocniční lůžka se všemi přístroji, nebo 12 lehátek. Tahač Actros zvládne dostat modul Golem (dole vpravo) i mimo silnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia