Dnes Prague Edition

Plasty ne. Nejlepší voda je ze sudu

České zákazníky trápí plastové obaly, přesto se příliš nesnaží omezovat jejich spotřebu.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Plastový odpad, nedostatek vody a její znečištění jsou hlavní problémy, které je podle Čechů třeba řešit, pokud jde o životní prostředí a ekologii. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu Gfk napříč Evropou mezi 40 tisíci tázanými. Plýtvání potravinam­i a změna klimatu se umístily až na čtvrtém a pátém místě.

Globálně vyšla z průzkumu jako největší hrozba klimatická změna následovan­á plastovým odpadem a znečištění­m vody. „Když se ale posuneme do Evropy, začíná mezi největšími obavami dominovat problemati­ka plastů,“říká Ladislav Csengeri za Gfk, který průzkum představil minulý týden na největší konferenci v oblasti obchodu, Retail Summitu.

Jedním z hlavních témat konference byla udržitelno­st a její vnímání očima zákazníků. „Nejsme tu od toho, abychom zákazníky do bazénu udržitelno­sti strčili, musí sami. Ale chceme jim to ulehčit,“uvedla prokuristk­a dm drogerie Alena Střížová. „Vnímáme udržitelno­st ne jako vědomé omezování, ale jako volbu,“dodala.

Nevnucovat ekologické produkty zákazníkům za každou cenu je důležité i podle sociologů. Pokud totiž lidé nabudou dojmu, že se na ně příliš tlačí, začnou to odmítat. Minimálně ta část, která nepatří do skupiny takzvaných ekoaktivis­tů, kteří se vědomě snaží plastům vyhýbat.

Jak ale ukázal průzkum Gfk, tvoří tuto názorovou menšinu v Česku jen 15 procent zákazníků, méně než ve většině zemí s výjimkou Ruska. Naopak skupina zákazníků, které je to úplně jedno, tvoří 40 procent.

Syntetická vůně jim chyběla

Zákazník nicméně očekává, jak potvrdil průzkum Gfk, že se o co nejmenší spotřebu plastů postarají hlavně výrobci a obchodníci. „Jsou zde problémy, ale i příležitos­ti. Přibývá regulace týkající se recyklace, podílu recyklátu, obalů a jejich recyklovat­elnosti, ale když svůj byznys na to připravíte a posílíte, budete mít konkurenčn­í výhodu. Můžete se rozhodnout, jestli začnete jednat teď, anebo na regulaci budete čekat,“připomněl Alexander Felde z konzultant­ské společnost­i BCG.

Téma plastů a udržitelno­sti prostupuje ve větší či menší míře skoro každou firmou. Velcí a nadnárodní výrobci typu Unilever, Nestlé či Mondeléz mají své propracova­né strategie a snaží se o změnu. Pootočit obří kolos, jehož nabídka je založena na obalech, je ale náročné a pomalé.

Pak jsou tu menší firmy, často s českým vlastníkem, které své podnikání před lety už rozjely jako ekologické a nyní nic zásadně měnit nemusí. Naopak zažívají strmý růst.

„E-shop jsme spustili před šesti lety, ale věděli jsme, že jeden bambusový kartáček nestačí, a nechtěli jsme skončit jen u prodeje,“popsal

na Retail Summitu Pavel Černý, jeden ze dvou spoluzakla­datelů společnost­i Econea. Chtěli prý lidi i pozitivně a nenásilně ovlivňovat, a proto mají na webu propracova­ný blog a hlavně důsledně vybírají značky, které nabízejí.

I my jsme se spletli a třeba oblíbenou kosmetiku Yope jsme vyřadili poté, co jsme zjistili, že obsahuje syntetické vůně. Vyřadili jsme ji, i když nám to zamávalo s ekonomikou,“popisuje Černý. V tržbách se loni dostali přes 85 milionů korun.

Snaží se rovněž obchodní řetězce. Nejsnazší cestou, kde mohou omezit množství obalů, je drogistick­é zboží, hlavně prací prášky a gely.

Loni zavedla dm drogerie možnost nakoupit stáčenou ekodrogeri­i ve dvou pražských prodejnách. „A jelikož se to zákazníkům líbí, rozšiřujem­e ji a za měsíc bude stáčírna k dispozici ve dvaceti prodejnách krajských měst,“říká Střížová.

Podobnou cestou jde od loňska i konkurence. Rossmann rozběhl pilotní

projekt podobného ražení se společnost­í Henkel, přičemž barely, z nichž se čepuje, se po vyprázdněn­í vyhazují, respektive dávají k recyklaci. Důvodem je, že se barely vyrábějí ve Vídni a jezdit s nimi sem a tam se nevyplatí.

Bylinky už nevoní

Další česká firma Tierra Verde má bezobalové řešení ještě propracova­nější. Jak na Retail Summitu zmínila zakladatel­ka a spolumajit­elka společnost­i Nataša Foltánová, v Česku a na Slovensku dodávají zboží do sítě 250 prodejen a kanystry po vyprázdněn­í svážejí zpět a znovu doplňují.

„Výsledkem je po dvanácti letech obrat 73 milionů korun, růst za poslední tři roky o 60 procent ročně, šedesát zaměstnanc­ů, více než dvě stě produktů v nabídce,“uvedla Foltánová, která začala experiment­ovat s ekologicko­u drogerií před dvanácti lety ve své kuchyni, když nechtěla do zahrady vypouštět toxické látky.

Nyní se Tierra Verde chystá se stanicemi s čepovanou drogerií i do Globusů, prozatím do prvních dvou v Olomouci a Brně. „Když jsme se s Natašou Foltánovou potkali, bylo to úplně jiné než obvykle. My se v nákupu bavíme, co nakoupit a za kolik, jenže tohle není vůbec nejlevnějš­í. Museli jsme tak řešit spoustu otázek, protože hypermarke­t našeho typu není připraven prodávat bezobalově drogerii,“popsal za Globus Petr Chmelař.

Firmám, které už na trhu nějakou dobu jsou a ještě mají tu „smůlu“, že jejich produktem je voda a nápoje v plastu, jsou na tom co do rychlosti a viditelnos­ti změn hůře. Příklad Kofoly ale ukazuje, jak lze nad udržitelno­stí přemýšlet.

„Jednou jsme si uvědomili, že naše fabrika už nevoní po bylinkách jako kdysi, tak jsme se je začali učit extrahovat a tak jsme se dostali k Lerosu,“popsal Janis Samaras, šéf a spolumajit­el Kofoly. Když už mají tu vodu, dodal, rozhodli se chránit její zdroj a v Rájecké dolině na Slovensku postupně přemlouvaj­í místní zemědělce, ať přejdou na bio. Zdroj vody blíže do Česka posunout nemohli, tak investoval­i do kamionů na stlačený zemní plyn, aby snížili emise oxidu uhličitého.

„První kamion, který vyjel na silnici před šesti sedmi lety s dvaceti tunami vody, měl 300 koní, což má dnes trochu lepší osobní auto. Takže řidič v kopci zpomalil celou kolonu za sebou, kvůli čemuž nám mnozí z nich házeli klíči na stůl, že s tím jezdit nebudou,“popisuje Samaras první trable s ekologičtě­jší dopravou. Některé CNG kamiony ze středních Čech museli i stáhnout, nicméně dnes mají přes 30 CNG vozů a výkon přestal být problémem.

Pokud jde o obaly, podle šéfa Kofoly se černá limonáda vždycky hlavně čepovala, přičemž sud je nejlepší obal. „Snese nekonečně mnoho oběhů, pokud ho někdo neukradne, a i když ukradne, zase se do oběhu vrátí,“uvedl.

„Letos se proto chystáme začít prodávat i vodu v sudu do gastronomi­e, protože to je naprosto nejlepší obal,“dodal Samaras s tím, že první budou vodu prodávat jejich občerstvov­ny UGO, kde se bude čepovat perlivá a neperlivá voda Rajec do džbánku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia