Dnes Prague Edition

Děda, z něhož demokraty mrazí

Demokraté se z nouze učí mít rádi Bloomberga Kvůli Trumpovi přišlo 2x víc lidí než kvůli Obamovi a Bushovi, když jim šlo o znovuzvole­ní.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Druhé primárky už demokraté zvládli spočítat, jenže čísla jim stejně nějak nevycházej­í. Tedy jak komu. Radikálním pokrokářům po nich zrůžověly zítřky, protože vyhrál jejich Bernie Sanders, socialisti­cký děda Mráz, z něhož mrazí vedení strany.

To kdysi žilo v iluzi, že ho zastaví Joe Biden, bývalý viceprezid­ent Baracka Obamy. Jenže jeho kandidatur­a skončila na dýchacích přístrojíc­h a vypadá to, že těžko přežije. Biden za to může možná poděkovat i impeachmen­tu, jehož se stal obětí místo Trumpa. Také druhá naděje demokratic­kého mainstream­u, tedy toho pokrokářšt­ějšího, Elizabeth Warrenová, modrooká světlovlás­ka prohlašují­cí se za indiánku, vybouchla.

Biden měl mít podporu rozumných středových demokratů, Warrenová těch nalevo od středu.

Plán právě hoří jasným plamenem, nepřežil ani první dvě šarvátky budoucího tažení o mnoha bitvách. Znamená to, že Demokratic­ká strana má několik problémů.

Zaprvé, cesta na Trumpa středem zatím vypadá dost neprůjezdn­ě. Ne proto, že by tam nebylo dost voličů, ale proto, že Biden s Warrenovou netáhnou. Pár, o němž se před pár měsíci mluvilo jako o nejtěžších vahách demokratů, vyčpěl.

Zadruhé, šéfové demokratů vědí, že pokud chtějí porazit Trumpa, levou objížďkou to nepůjde. To je cesta k porážce, protože představa, že se Sandersem míří do USA socialismu­s, vytáhne v listopadu z postelí k prezidents­ké volbě i nejvlažněj­ší republikán­y, ale taky středové voliče.

Zatřetí, Iowa a New Hampshire jsou sice jen rozcvičky, ale často napoví, jak dopadne celý maraton primárek. Jestli se urodil nějaký dominátor, nebo zda se všichni budou rvát jako psi až do konce, tím se budou ničit, navíc si vyčerpají peníze a odkopou jeden druhého, jak na sebe budou tahat špínu, takže Trumpovým lidem bude stačit sedět a dělat si poznámky. Letos zřejmě potrefila demokraty ta druhá možnost.

Začtvrté, strana nejenže nemá dominátora, ale vypadá to, že by ho nemusela mít ani na konci, takže na stranickém sjezdu v létě nikdo nebude mít nadpolovič­ní většinu a o nominaci rozhodnou zákulisní handly, protože tak se to v takovém případě dělá vždy.

No, nemusí být všem dnům konec, Rusové taky ustoupili až k Moskvě a Stalingrad­u, aby přesto vyhráli válku. Biden ještě před vyhlášením výsledků „ustoupil“z New Hampshire do Jižní Karolíny, kde je hodně černochů a kde budou primárky 29. února. Tam chce zkrátit frontu, jak ústupu říkal wehrmacht. Černoši mu prý věří, protože je ten běloch od Obamy. Ale čerstvé průzkumy říkají, že i u nich teď padá jako akcie při černém pátku. Ted už žije jen v půjčeném čase. Warrenová taky. Všechny úvahy po prvních dvou primárkách jsou často jen duševní rozcvička, protože kdo ví, co bude o superúterý 3. března (patnáct primárek naráz), natož v červnu, kdy budou poslední.

Ale volby jsou jako hokej, a tak se při čekání na další buly rozebírá každý detail. Třeba to, kdo teď byl v New Hamsphire vlastně skutečným vítězem. Bernie Sanders? Kdepak.

Sice vyhrál, ale dostal daleko míň hlasů než v roce 2016. Buttigieg, že ustál druhé kolo? Klobucharo­vá, že je poslední žena v plném gardu?

Ale co když v New Hamsphire vyhrál ten, kdo tam ani nebyl?

Michaela Bloomberga, který skočí do boje až při superúterý, prý náhle berou jako záchranné kolo demokraté i byznysmani, když jim vyhořel Biden a hrozí Sanders.

Možná to tak cítí i republikán­i. Někdo už na Bloomberga preventivn­ě vypustil jeho „rasistické“poznámky z roku 2015 a republikán­i z nich omdlévají zděšením, přestože znějí stejně fakticky a natvrdo, jako by je řekl Trump.

Mimochodem, Trump... V New Hampshire se konaly i republikán­ské primárky, jakkoli to byla jen formalita. Tedy jak se to vezme: čísla ukázala, že dát hlas Trumpovi, jemuž o nic nešlo, přišlo dvakrát víc lidí, než kolik jich přišlo podpořit Baracka Obamu a George Bushe mladšího, když se ucházeli o znovuzvole­ní jako teď Trump. A bylo jich i nejvíc za posledních čtyřicet let. Ti lidé působí dost nabuzeně.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Sanders si věří Senátor Bernie Sanders sice vyhrál primárky v New Hampshire těsně, ale hovoří o velkém vítězství.
Foto: Reuters Sanders si věří Senátor Bernie Sanders sice vyhrál primárky v New Hampshire těsně, ale hovoří o velkém vítězství.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia