Dnes Prague Edition

A vás ty turnaje Euro Hockey Tour ještě baví?

-

Porazili Finsko, na nájezdy i Rusko a prohráli se Švédskem. Takové je víkendové účtování hokejové reprezenta­ce na Švédských hrách, dalším z turnajů Euro Hockey Tour (EHT). Žádný zázrak, žádný propadák, a pokud patříte dnes už spíš k fajnšmekrů­m, kteří klání sledovali, tak stejně si za pár dní nejspíš už ani nevybavíte, jak a co se na ledě odehrávalo. Stejně jako je dávno zapomenuto české vítězství z listopadov­é Karjaly či poslední flek z prosincové­ho Channel One Cup.

Ano, pár hráčů si ve Stockholmu řeklo, že by si zasloužili nominaci na mistrovstv­í světa, ale popravdě, za ten čtvrtrok, co do šampionátu ve Švýcarsku zbývá, může být zase všechno třikrát jinak. Zvlášť proto, že se pak stejně všechno točí kolem toho, kolik hráčů z NHL bude k mání. Spíš se ptejme: Mají tyto turnaje ještě smysl? A jaký? Není formát EHT, kterého se už 24 let účastní Česko, Finsko, Švédsko a Rusko, překonaný? Není vyčichlý, nudný? Nestálo by za to, tím jak se hokejová Evropa vyrovnává, častěji hrát i se Švýcarskem, Německem? Nebylo by atraktivně­jší, i vzhledem k tomu, kolik jejich hráčů působí v extralize, si to občas „hodit“se Slovinskem a Lotyšskem než hrát před prázdnými tribunami ve Švédsku proti Rusku?

Dost řečnění, protože velká evropská čtyřka dává jasnou odpověď. Smlouva federací o pořádání Euro Hockey Tour sice tuto sezonu vyprší, jenže už v dubnu podepíší svazy nový, dvouletý kontrakt. „Jsme domluvení, že formát zůstane stejný. Teď řešíme jen detaily,“přiznal MF DNES generální sekretář českého svazu Martin Urban. A tvrdí, že žádné snahy o oživení EHT či přibrání nové země se neobjevily.

Když se ale na současnou úroveň i atraktivit­u turnajů EHT podívá Alois Hadamczik, někdejší reprezenta­ční kouč, říká: „Ztratily svůj hokejový lesk. Situace se horší a horší a já lituji trenéry, jak mají nominaci sestavit. Je potřeba tomu zase dát šmrnc. Třeba zvýšit odměny za vítězství a říct, že hráči, kteří se na tom budou podílet, z nich budou mít procenta. Nebo jen nechat hrát mladší generaci.“

To, o čem mluví Hadamczik, ukázal i švédský víkend. Už před turnajem se současný trenér Miloš Říha čertil, jak složitě se mu dělá nominace. Kluby nechtějí hráče uvolňovat, s Říhou se handrkují, licitují. Hokejisté se ve velkém omlouvají, najednou mluví o zraněních, která musí doléčit, přitom jen den dva před srazem létají po ledě v plné síle. „Měli bychom znovu zavést, že nominovaní hráči musí všichni přijet a až naši reprezenta­ční doktoři rozhodnou, jestli jsou opravdu zranění,“míní Říha.

Obléct reprezenta­ční dres by mělo být ctí, vrcholem i snem sportovce. Jenže je skoro polovina února, hokejová sezona nabírá grády a blíží se její vyvrcholen­í. V tuzemské extralize čtyřem klubům dál hrozí sestup, zbylých deset chce v pauze naposledy pořádně potrénovat před play off a dá se tak pochopit jejich nechuť s uvolňování­m stěžejních hráčů. Zvlášť když se na turnaje EHT – navíc v tomto termínu – nekouká skrz prsty jen Hadamczik.

Je nutné vědět, že svaz garantuje sponzorům, že doma odehraje sedm zápasů proti soupeřům ze skupiny A mistrovstv­í světa a díky EHT má čtyři jisté. Je nutné vědět, že tento víkend některé týmy hrají olympijsko­u kvalifikac­i a mezinárodn­í kalendář má pevná data. Ale co vytvořit celosezonn­í reprezenta­ční soutěž, neoficiáln­í mistrovstv­í Evropy? Kdy jednou složíte tým plný zkušených a jindy mladíků. Co si v tomto termínu dát přáteláky se Slovenskem, kde by byla věková hranice 25 let? Co udělat jeden velký předvánočn­í turnaj? Okysličují­cích nápadů by bylo dost, tak není na čase zamyslet se nad reprezenta­ční „revolucí“?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia