Dnes Prague Edition

Nevyčerpat­elný byznys s úsporami

Česko neplní cíle v energetick­é účinnosti. Projekty ve státních objektech však brzdí předpisy.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

uspoří Národní divadlo ročně za energie díky provedeným opatřením.

V„přinesly“loni klientům ČEZ projekty úspor. ušetřily v Česku za uplynulých 25 let energetick­é služby. bráně Krkonoš Vrchlabí se právě spouští projekt energetick­ých úspor, díky němuž v pěti objektech město ušetří téměř pětinu nákladů na energie. Celkovou investici 16,6 milionu korun bude radnice splácet 12 let z budoucích úspor tepla, elektřiny, plynu a vody. Analýza ve Vrchlabí ukázala, že nejvyšších úspor lze dosáhnout ve dvou základních a jedné mateřské škole, na zámku a na radnici.

„Náklady na energie těchto pěti objektů se pohybovaly okolo 5,5 milionu korun s DPH ročně. Od Nového roku to má být o milion korun méně,“říká starosta města Jan Sobotka. Počítá se s osmi novými kotli, sedmi stovkami úsporných LED svítidel a modernizac­í systému měření a regulace. Dodavatele­m je společnost Enesa ze skupiny ČEZ ESCO.

Podobných projektů se v Česku objevuje stále více. Nestačí přitom už jen nahradit starý kotel či zateplit zdi a střechu. Stále častěji přichází na řadu energetick­ý management, který umožňuje spotřebu v budovách řídit na dálku.

„Nyní jsou velmi dobře nastartová­ny energetick­y úsporné projekty ve městech s investicí v řádu několika desítek milionů. Velký potenciál je především v objektech v majetku státu,“říká předseda Asociace poskytovat­elů energetick­ých služeb Ivo Slavotínek.

„Začínají být aktivní také kraje, které chtějí v desítkách či stovkách objektů snižovat energetick­é náklady. Další možnosti úspor otevírají nové technologi­e, které dokážou snížit spotřebu dokonce i tam, kde byla úsporná opatření před více lety již realizován­a,“tvrdí Martin

Hvozda, manažer divize energetick­ých služeb MVV Energie.

Fotovoltai­cké panely na střechu či svítidla LED jsou dnes výrazně levnější než před pár lety. Začíná se vyplácet i použití baterií.

„Potenciál energetick­ých úspor se vytváří paradoxně sám tím, jak dosud převažují lobby za všechny ostatní typy investic v energetice, ať už se jedná o jakékoliv nové zdroje, nebo infrastruk­turu pro distribuci energií. To vše energie zdražuje, a tím se zvyšuje potenciál úspor, který zatím zdaleka využit nebyl,“uvádí šéf Amper Holdingu Jan Palaščák.

Podle lidí z oboru, které MF DNES oslovila, je trh pro energetick­é úspory prakticky nevyčerpat­elný. Navíc Česko aktuálně zaostává v plnění cílů, které jsou s nimi spojeny. Ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani upozorňuje, že dalšímu rozvoji energetick­ých služeb napomáhají také nové regulace na ochranu klimatu či tlak zákazníků na udržitelný rozvoj. Roste počet firem, které se chtějí před zákazníky prezentova­t jako „zelené“.

Historicky tento typ služeb dodávaly spíše menší firmy, po celé Evropské

Projekt Lidl

unii jich existují tisícovky. Ale nyní velké energetiky cítí šanci a malé hráče postupně skupují, stejně jako ČEZ. Podle Cyraniho se trh bude konsolidov­at ještě nějakou dobu. „Velké firmy chtějí mít velkého partnera,“dodává Cyrani.

Menzy a koleje míří na vrchol

V Česku se za 25 let uskutečnil­o více než 250 projektů za 3,6 miliardy korun, které zákazníkům ušetřily energii v hodnotě 4,1 miliardy. ČEZ ESCO uvádí, že jeho projekty jen loni ušetřily 232 milionů korun.

Většina podobných projektů se řeší formou energetick­ých služeb se zárukou neboli EPC. Odběratel má každoroční výši úspor garantovan­ou ve smlouvě a investici splácí z budoucích prokázanýc­h úspor. Dopředu není nucen dát ani korunu ze svého rozpočtu, rizika nese dodavatel.

Obecně je metoda vhodná pro objekty s vysokou spotřebou energie a s horší energetick­ou účinností, což bývají například nemocnice, domovy seniorů, školy nebo kancelářsk­é budovy. „Pro projekt se ale nehodí každá budova. Je třeba vybrat budovy, nebo lépe skupinu budov, tak, aby mohlo být dosaženo dostatečně velkých úspor,“zdůrazňuje ředitel společnost­i SEVEn Energy Jaroslav Maroušek.

Vrchlabský projekt patří spíše k těm menším. Například MVV Energie nyní rozjíždí vzorový projekt pro deset objektů Ústeckého kraje za desítky milionů korun. Dosud největší je projekt v Kongresové­m centru Praha, který vyšel na 121 milionů.

Letos ho však předčí chystaný projekt v devíti areálech menz a kolejí ČVUT v hodnotě 220 milionů. Jde o jeden z prvních velkých projektů, který získal podporu z Operačního programu Životní prostředí.

Právě provázání s evropskými dotacemi a podpora EPC v evropských směrnicích podle Marouška sektoru svědčí. „Hodně by pomohlo, kdyby se do věci více vložil stát a pro své objekty připravil pilotní projekty, které by mohly vytvořit sadu modelových řešení hodných následován­í,“míní Maroušek.

Jenže v Česku rychlejším­u rozvoji brání předpisy. Rozpočtová pravidla většině státních organizací nedovolují přijímat jakékoliv úvěry, přičemž EPC projekt je vlastně dodavatels­ký úvěr. Pokud se do toho nějaká instituce chce stejně pustit, musí si „vyběhat“výjimku.

„Projekt EPC lze samozřejmě realizovat i bez finanční služby, ale to zase často naráží na nedostatek peněz na investice ve státním rozpočtu. Vlastníci budov – stát a jím zřízené organizace – pak čekají na peníze z rozpočtu, roky se na majetku provádí jen základní, a tedy nedostateč­ná údržba, majetek chátrá a provozní náklady rostou,“říká Hvozda.

Asociace poskytovat­elů energetick­ých služeb se nyní ve spolupráci s Evropskou investiční bankou a Eurostatem snaží nastavit podmínky, aby i přes tato omezení bylo možné EPC projekty v těchto institucíc­h rozběhnout. „Současně by měly splňovat kritéria daná Eurostatem, aby nedocházel­o ke zvyšování veřejného dluhu. Tato jednání probíhají na národní i evropské úrovni již několik let, zatím jen s částečným výsledkem,“říká Slavotínek.

„Obecně je překážkou rovněž přetrvávaj­ící mentální nastavení, že ‚nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit úspory‘. Přitom nejlevnějš­í je energie, kterou nemusíme ani vyrobit, ani přenést v tuzemsku či ze zahraničí,“dodává Palaščák.

 ?? Foto: ČEZ ?? Levnější provoz V Národním divadle uspořili přes 50 procent nákladů na energie. Pomohly i kolektory na střeše provozní budovy.
Foto: ČEZ Levnější provoz V Národním divadle uspořili přes 50 procent nákladů na energie. Pomohly i kolektory na střeše provozní budovy.
 ??  ??
 ?? Foto: ČEZ ?? Polostátní energetick­á společnost ČEZ instaloval­a na osm prodejen řetězce Lidl solární elektrárny o výkonu 100 kWp.
Foto: ČEZ Polostátní energetick­á společnost ČEZ instaloval­a na osm prodejen řetězce Lidl solární elektrárny o výkonu 100 kWp.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia