Dnes Prague Edition

Natáčela si ji na mobil, tak ženu chtěla přejet

Soud začal řešit případ obžalované doktorky práv, která se v opilosti pokusila autem zranit náhodnou kolemjdouc­í.

- Jiří Pánek reportér iDNES.cz

To drama zachytily mobilní telefony svědků. Šestapades­átiletá Václava Sedláčková, spolumajit­elka pražského hotelu Monica, se loni v květnu rozhodla pomstít manželovi, se kterým měla spory. Podle vlastních slov vypila asi „sedmičku“vína a měla v sobě prášky na uklidnění.

Svým vozem opakovaně nabourala jeho auto, pak vystoupila a začala mu ničit zrcátka i stěrače. Znovu sedla za volant, a když viděla, že výsledek její msty natáčí na mobilní telefon kolemjdouc­í žena, zaměřila svou pozornost na ni.

Nejprve autem narazila do lampy veřejného osvětlení, u níž chodkyně stála. Ta se proto snažila ukrýt za zaparkovan­á auta. Sedláčková přidala plyn a nabourala i do nich. V tu chvíli měla ženu zranit.

„Zapříčinil­a posun vozidla směrem k poškozené, kterou vozidlo zasáhlo jen zčásti. Poškozené tímto jednáním způsobila drobné bolestivé pohmoždění bérce a nohy vpravo,“uvedl při čtení obžaloby Městského soudu v Praze státní zástupce Adam Pellar.

Konstatova­l, že chodkyně jen náhodou neutrpěla těžké zranění v podobě tříštivé zlomeniny.

Drama v tu chvíli sledovala partnerská dvojice bydlící v domě přes ulici. Žena z tohoto páru zavolala na policii, pak ještě natočila, jak řidička chodkyni pronásledu­je.

Na videu je mimo jiné slyšet, jak auto narazilo do zábradlí. Pak opilá Sedláčková vystoupila, sedla si na zem a začala vulgárně nadávat. Podle spisu měla mít v dechu 1,5 promile alkoholu. Odběr krve odmítla.

Něco malinko jsem vypila

„To, co vyvádíte na té ulici, je hrozné. Nezlobte se, ale to je šílenost! To jsem ještě neviděl, a to už soudím nějakou dobu,“prohlásil v jednací síni předseda senátu Tomáš Kubovec.

„Měla jsem hodně léků, do toho ta moje duševní nepohoda, stres. Sama nevím,“reagovala Sedláčková na jeho pokyn, aby soudu své počínání vysvětlila.

Její vystoupení, v němž nechyběl ani pláč, sledoval v jednací síni psychiatr Petr Navrátil. Coby znalec vyšetřoval Sedláčkovo­u v přípravném řízení.

„Svou osobnostní strukturu sama popisuje jako dráždivou, výbušnou, nicméně myslím si, že by ji šlo spíše popsat jako osobu s tendencemi k dramatické­mu vystupován­í a chování. Součástí jejích osobnostní­ch faktorů je určitá nezdrženli­vost, což vede ke zneužívání návykových látek,“uvedl lékař.

Sedláčková podle něj byla v minulosti závislá na tlumivých lécích. Ona sama uvádí, že před lety prodělala operaci nohy, která se nezdařila. Kvůli bolesti nemohla spát a normálně fungovat, tak brala analgetika a hypnotika.

Obžalovaná žena dosud nebyla soudně trestaná, na kontě má ale několik přestupků. Například v prosinci 2017 v místě bydliště vulgárně nadávala policistům, vyhrožoval­a jim fyzickou i kariérní likvidací a vlivnými známými.

Z dalšího záznamu vyplývá, že po zániku platnosti zbrojního průkazu tento doklad neodevzdal­a v zákonné lhůtě. Za to dostala pokutu tři tisíce korun.

V červenci 2018 měla ve svém hotelu fyzicky napadnout recepční. Poté odmítla uposlechno­ut výzvu policistů, aby prokázala svou totožnost. Na jejich adresu se měla vyjadřovat výrazy „vy zm*di, jste úplně k ho*nu, jste normální ubožáci bez vzdělání“.

Sedláčková se nyní před soudem omlouvala za to, jak se loni v květnu v opilosti na silnici v autě chovala. „Za svoje jednání se stydím.

Mrzí mě, že jsem svými problémy negativně ovlivnila životy cizích lidí i svých dětí. Tu paní jsem nijak ohrozit nechtěla.“

Způsobenou škodu již uhradila. Poškozené ženě, na kterou najížděla, poslala 200 tisíc korun. Ta však žádá víc – přes 400 tisíc – a to i za posttrauma­tickou stresovou poruchu, s níž se dodnes léčí.

Obhajoba vážnost její újmy zpochybňuj­e. Advokáti předložili fotografie z instagramo­vého účtu, které mají dokládat, že netrpí a žije společensk­ým životem.

Psychiatr Navrátil se však oběti zastal. Vyšetřoval ji a je přesvědčen, že psychické trauma z hrůzy, kterou loni v květnu zažila, nepředstír­á. Odhadl, že se může léčit dva roky i déle. K soudu zatím žena nepřišla. Omluvila se, že nezvládne vypovídat o tom, co tehdy prožila.

Senát ji vyslechnou­t chce. Jeho předseda už avizoval, že tak učiní maximálně citlivě – žena bude v jiné místnosti a s obžalovano­u Sedláčkovo­u se nesetká.

Hlavní líčení má pokračovat v prosinci, kdy by měl u soudu vypovídat také manžel stíhané řidičky. Té nyní hrozí až deset let vězení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia