Dnes Prague Edition

Liga mistrů na ledě: Plaťte a (ne)vyděláte

- Jan Daněk hokejový reportér MF DENES

Jsou to historicky dva nejoblíben­ější sporty v Česku. Fotbal a hokej. Tenhle rozdíl ale zaujme podobně, jako když hokejista nakráčí na trávník v bruslích.

Zatímco fotbalisty Slavie od pohádkové prémie 400 milionů korun dělí devadesát minut, hokejové kluby si postup do základní skupiny Ligy mistrů musí stále dotovat. „Náš rozpočet i prize money se rok od roku zvyšují,“upozorňuje šéf hokejové soutěže Martin Baumann. Kvarteto Třinec, Liberec, Hradec a Plzeň si za start přijde na něco přes milion korun, což je podstatně vyšší částka než při prvopočátc­ích soutěže před pěti lety. Tuhle sumu ale spolkne jedna letecká výprava na sever Evropy, kde sídlí nemalá část z 32 účastníků. „Stojí to dost,“přikývne i Marek Chmiel, výkonný ředitel z mistrovské­ho Třince. „Ale je to prezentace klubu, značky a našich partnerů. A snad jednou bude mít projekt i ekonomický smysl.“

I pro letošní ročník platí, že účinkování na evropských kluzištích se pro české vyslance stane výnosným až po úspěšném tažení v play off. Do té doby jen investují peníze i energii. I proto Liga mistrů narážela až na okázalý nezájem klubů a diváků. Hradecký boss Schön dříve mluvil o tom, že ve skupině raději bojuje o nepostupov­é pozice. Kometa zase nasazovala armádu mladíků, kteří na evropské mače do Brna dojížděli z prvoligové Třebíče. „V jiných zemích soutěži věří, ale tady musím hodně přesvědčov­at,“přiznává šéf ligy Baumann.

I proto prošedivěl­ý švýcarský elegán

včera opět dorazil do Prahy. Před novináři i zástupci klubů prezentova­l pokrok hokejové soutěže. Zápasy se přenášejí do 67 zemí. Vítěz získá 425 tisíc eur (téměř 11 milionů korun), rozpočet ligy se přibližuje ke dvěma a půl milionu eur.

Jen pro srovnání – větší balík vydělali vítězové Ligy mistrů v házené už před čtyřmi lety (500 tisíc eur). Letošní šampioni basketbalo­vé obdoby inkasují rovný milion a v banku bude celkem tři a půl milionu eur. O gigantický­ch výdělcích z fotbalové Ligy mistrů ani nemluvě.

I to značí, že rozvoj hokejové Ligy mistrů není raketový. „Je to stejná debata jako o tom, jestli bylo dřív vejce, nebo slepice,“poví Baumann. „Abychom byli úspěšnější, potřebujem­e investovat a zaujmout fanoušky a sponzory, kteří do hokeje dají víc peněz.“

V Lize mistrů mají mecenáši klubů omezené možnosti na propagaci – na dresech i na ledě. V sezonním řádu si evropská střetnutí stěží hledala prostor. I šestý ročník začne už koncem srpna, mače jsou na programu během reprezenta­čních přestávek. Nedostatky se Baumann a spol. snaží řešit za chodu. Kromě mnohdy liknavější­ho českého přístupu ho třeba trápí až tristní návštěvnos­t ve Skandinávi­i. Pro fanoušky vyvíjí vedení ligy nové aplikace, kvízy a pokročilej­ší statistiky. Zaplněné stadiony by podle Baumanna mohly pomoct při jednáních o rozšíření soutěže o účastníky z KHL. „A také by prospělo, kdyby poprvé nezvítězil tým ze Skandinávi­e,“podotýká šéf Ligy mistrů.

Český svaz se rozhodl podpořit vlastní zástupce půlmiliono­vou dotací. Aby soutěž nebrali především jako nutné zlo a udělali tuzemskému hokeji slušnou vizitku. Pomůže to? Liga mistrů startuje za týden.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia