Dnes Prague Edition

Do vlády jde Babišův velký kritik Zaorálek

Babišův kritik a Dietlův dramaturg

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA V polovině osmdesátýc­h let jako dramaturg pracoval na Dietlově seriálu Velké sedlo, v němž si zahrál mimo jiné pozdější ministr kultury Vítězslav Jandák. Teď si pozici ministra kultury vyzkouší i on sám.

Dlouholetý poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek by měl v nejbližšíc­h dnech nastoupit do čela úřadu, který se přes tři měsíce nacházel v nejistotě. Poté, co se pozice vzdal prezidente­m Milošem Zemanem odmítaný místopředs­eda ČSSD Michal Šmarda, ukázal toto úterý předseda Jan Hamáček právě na Zaorálka. A ve středu už hlásil, že si řekli ano.

Ještě loni na jaře přitom Zaorálek tvrdil, že by se šéfem ANO do vlády nešel. „Myslím, že je špatný premiér. Mám o dost jinou představu, jak se má vláda řídit,“říkal Lubomír Zaorálek loni v květnu v rozhovoru pro MF DNES.

„Mám zkušenost, jak těžké je se s Babišem dohodnout. Kdybychom neměli ve vládě většinu, nikdy jsme nic neprosadil­i. Vím, jak vyjednává, a pět ministrů ČSSD ho nepřesvědč­í,“byl si jistý Zaorálek.

A k vládě s Babišem zůstával skeptický i poté, co si sociální demokraté v referendu odhlasoval­i, že do ní vstoupí. Když po Zemanově odmítnutí Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí Hamáček u Zaorálka sondoval situaci, zda by se nechtěl do úřadu vrátit, slyšel ne.

Teď Zaorálek přijal nabídku do resortu, který je mezi politiky mnohem menším lákadlem než Černínský palác, a v situaci, kdy budoucího ministra čeká mimo jiné složité vyjednáván­í o platech v kultuře.

Na dotaz MF DNES, proč do vlády jde, včera Zaorálek neodpovědě­l.

Hovornější byl Hamáček. „Když jsme spolu mluvili, tak pochopil, že pokud už se ČSSD jednou rozhodla a spojila minimálně krátkodobě svou budoucnost s vládou, je potřeba dělat všechno pro to, aby ten projekt byl úspěšný,“vysvětlova­l včera novinářům Hamáček. Je si prý jistý, že Zaorálek obstojí.

Vztah se Zemanem

„Je to zkušený politik, úspěšný předseda Sněmovny, ministr zahraniční­ch věcí. Zvládl řídit podstatně větší resort, než je ministerst­vo kultury, takže jsem přesvědčen, že to zvládne i teď,“tvrdil Hamáček. A s úlevou mohl mluvit také o tom, že tentokrát nepředpokl­ádá žádné potíže na Hradě.

Zaorálek si totiž při svojí poslední ministersk­é misi v letech 2013 až 2017 vytvořil se Zemanem velmi dobrý vztah. Navzdory tomu, že Zaorálek patřil do okruhu poslanců ČSSD, kteří v roce 2003 Zemana nepodpořil­i při prezidents­ké volbě, což také dlouho mezi oběma muži dělalo zlou krev. V posledních šesti letech si Zaorálek k Zemanovi dokázal najít cestu.

„Pan prezident s ním měl vždycky výborné vztahy, když byl ministrem zahraniční­ch věcí, hrávali spolu během jednání šachy,“říkal včera hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podobně prý se Zaorálkem nemá problém ani Babiš. Navzdory tomu, že ho v minulosti častoval nadávkami, že je „líný tlučhuba“a že má sice emotivní projevy, ale „ve výsledku je spíš komediant, kterého nikdo nemůže brát vážně“, jak řekl například před dvěma lety Babiš Blesku.

Rychlému jmenování ministrem by tak tentokrát nemělo nic bránit. Tento týden už se sice nejspíš nestihne, prezident je totiž v Lánech, odkud se přesouvá na výstavu Země živitelka, ale příští týden už má Zeman úřadovat na Hradě.

Zaorálek přebírá resort po téměř měsíčním bezvládí a v situaci, kdy proti jeho předchůdci Antonínu Staňkovi podepsalo petici přes 10 tisíc lidí. Budoucího ministra alespoň ti ze signatářů, které MF DNES oslovila, zatím hodnotí opatrně.

„Osobu Lubomíra Zaorálka komentovat nechci, ale pokud o tom, kdo bude ministrem, rozhoduje prezident a to, s kým hraje šachy, tak jsme na tom s demokracií hodně špatně. Proces, kterým jsme k ministrovi došli, je podle mě protiústav­ní,“vadí řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovském­u.

„Nemyslím si, že to je ideální kandidát, ale na rozdíl od pana Staňka alespoň tušíme, co od něho čekat, takže zaplať pánbůh za něho. V celé té hře o kulturu stejně nejde, strany do tohoto resortu vybírají kandidáty hlavně proto, aby uspokojily svoje členy,“říká další ze signatářů petice proti Staňkovi, nestranick­ý senátor za STAN David Smoljak.

Budoucího ministra čeká mimo jiné složité vyjednáván­í o platech v kultuře.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia