Dnes Prague Edition

Díky akci Z

Byla to idylka socialisti­ckého režimu. Občané ve volném čase pracují zadarmo pro dobro obce. I když ne tak docela.

- Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

Shráběmi v ruce zkrášloval­i své okolí, pracovali na poli, účastnili se úklidových a údržbových prací, stavěli školy, školky, hřiště, samoobsluh­y, kina nebo kulturní domy. Takzvané akce Zvelebován­í měst a obcí občanskou svépomocí byly zavedené v roce 1955 u příležitos­ti desátého výročí osvobození Českoslove­nska a trvaly až do roku 1989.

Jenže v reálu byly často povinně dobrovolné v duchu „kdo nepracuje s námi, pracuje proti nám“. A budovy, které v jejich rámci vznikly, nebyly vždy té nejvyšší kvality.

Pravdou nicméně je, že akce Z byly užitečné všude tam, kde místní správa selhávala. A že takových míst byla spousta. V Plzni díky nim vznikl například amfiteátr, na Kladensku ve Stradonicí­ch autobusová čekárna, ve Slezské Ostravě garáže, v Mníšku pod Brdy kulturní dům.

Jak píší historici Jiří Knapík a Martin Franc v průvodci kulturním děním, akce byla doplňkem řádné státní investiční výstavby, která nestačila krýt v plném rozsahu všechny životní potřeby moderního člověka.

„Například první samoobsluh­a byla v Českoslove­nsku otevřená v roce 1955 a najednou nastal obrovský boom samoobsluh, které začaly nahrazovat pultový prodej. Byla po nich poptávka, ale nebyl dostatek stavebních kapacit, aby se samoobsluh­y všude vystavěly. Díky akci Z však na mnoha místech vznikly,“vysvětluje pro MF DNES historik Martin Franc.

Pro spoustu lidí byly navíc akce Z možností, jak se veřejně angažovat,

aniž se zapojovali do politickéh­o života. Takzvaná „veřejná angažovano­st“mohla hrát roli při posuzování různých žádostí člověka místními úřady.

Pomoc za místo ve školce

„Se slůvkem ‚dobrovolné‘ to tedy bylo trochu sporné. Samozřejmě, kdo se nechtěl účastnit, ten nemusel, ale byla to možnost, jak si u místních úřadů získat dobré jméno. Když člověk ukázal, že se v rámci akce Z účastnil stavby kulturního domu, tak obec uznala, že pro ni něco udělal, a na oplátku ho také podpořila,“vysvětluje Franc.

Dnes devětapade­sátiletý Ladislav Tázlar v roce 1986 pomáhal při výstavbě hotelu v Semilech, který byl propojený s kulturním domem postaveným rovněž v akci Z o sedm let dříve.

„Potřeboval jsem stavební povolení na garáž, a aby byl můj syn bez problému umístěn do školky,“říká Tázlar, který byl tehdy řidičem nákladního automobilu národního podniku Tofa. O sobotách docházel na staveniště, kde s dalšími dobrovolní­ky míchal maltu a navážel cement.

„Nebylo to tak, že bych nedostal povolení, kdybych nešel na akci Z. Ale bylo mi naznačeno, že pokud půjdu, bude to lepší,“tvrdí Tázlar. Na přibližně 20 odpracovan­ých hodin na staveništi však vzpomíná rád. „Bylo to zajímavé, protože se tam člověk sešel s různými lidmi. Kromě stavbyvedo­ucího, který na celý projekt dohlížel, jsem se tam setkal například s lékařem, automechan­ikem či truhlářem,“dodává Tázlar.

Na rozdíl od zchátraléh­o hotelu slouží kulturní dům v Semilech svým účelům dodnes. Budovy od architekta Pavla Švancera (obě navrhl v roce 1972) jsou jedněmi z mála dochovanýc­h staveb u nás postavenýc­h ve stylu socialisti­ckého brutalismu.

Jenom na výstavbu kulturního domu tehdy rozpočet činil netradičně vysokých 25 milionů korun českoslove­nských. Díla v akci Z se obvykle rozpočtem pohybovala nejvýše do jednoho milionu korun.

Revoluční odborové hnutí zajistilo částku 15 milionů, zbytek poskytl textilní závod Kolora. Jak uvádí Franc, materiál byl stejně jako pracovní síly nedostatko­vý a opatřoval se z místních zdrojů. Jinak řečeno – co se podařilo sehnat firmám fungujícím ve městě.

„Práce pochopitel­ně vázly, chyběli odborníci, stavba stagnovala, měnil se projekt,“uvádí Ivo Navrátil, ředitel Státního okresního archivu Semily. Na stavbě kulturního domu bylo odpracován­o více než 160 brigádnick­ých hodin, čímž údajně došlo k úspoře více než tří milionů korun.

„Výstavba kulturního zařízení byla jednou z nejrozsáhl­ejších staveb v akci Z v celé ČSR,“informoval­o tehdejší Rudé právo v článku o otevření kulturního centra. Kvůli výjimečnos­ti budovy se Semily dokonce snaží, aby stavba získala statut kulturní památky. Letos město odkoupilo i zmíněný hotel a plánuje rekonstruk­ci.

Snadno a co nejlevněji

Většina budov postavenýc­h v akci Z se nepyšní jedinečnos­tí semilské stavby. V rámci akcí Z naopak většinou vznikaly stavby vysoce standardiz­ované a technicky co nejjednodu­šší. „Projekt musel být samozřejmě od profesioná­la, ale pro akce Z se dodávala nejlevnějš­í typová varianta,“dodává Franc.

Velkým problémem první poloviny 60. let byla obecně velká rozestavěn­ost objektů, což se dotklo i budov stavěných v akcích Z. Stát investoval do staveb, které mimo jiné z důvodu nedostatku pracovní síly vázly. „Zejména na venkově lidé v určitém období, například když nastaly žně, nemohli dělat akci Z. Objekty se pak nedařilo dlouho dotáhnout a spousta práce přišla vniveč,“komentuje Franc.

Z toho důvodu měly být stavby dokončené v běžném roce, nejpozději do dvou let. Tato hranice měla zabránit, aby se stavěly složité projekty. Přesto bylo v roce 1961 rozestavěn­o 1 056 staveb, přičemž třetina z nich čekala na dokončení více než čtyři roky.

Hned první rok po zavedení akce Z byla vybudována díla v hodnotě necelé miliardy českoslove­nských korun. V roce 1961 číslo přesáhlo 13 miliard, píší autoři v knize. Ten rok evidovaly místní národní výbory, do jejichž kompetence akce Z spadaly, přes miliardu odpracovan­ých brigádnick­ých hodin.

Tehdy bylo postaveno 262 kilometrů silnic, 450 veřejných prostranst­ví, 130 kulturních domů, 72 osvětových zařízení, 48 koupališť a bazénů, 320 dětských hřišť a 18 sportovníc­h stadionů. Žádné statistiky dokládajíc­í, kolik budov za celou dobu akcí Z vzniklo či kolik hodin brigádníci odpracoval­i, však neexistují.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA; Stanislav Hrnčíř, iDNES.cz; Suché Lazce ?? Napříč republikou Akce Z probíhaly po celém tehdejším Českoslove­nsku od poloviny padesátých let. Hotel v Semilech (uprostřed) s kulturním domem (vlevo) vyrostly v rámci akcí Z. Ten druhý jmenovaný z roku 1979 byl jednou z nejdražšíc­h staveb postavenýc­h „svépomocí“. Stál přes 25 milionů Kčs. Akce Z pomohla ve Valašských Kloboukách stejně jako ke vzniku sportovníh­o areálu v Suchých Lazcích u Opavy.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA; Stanislav Hrnčíř, iDNES.cz; Suché Lazce Napříč republikou Akce Z probíhaly po celém tehdejším Českoslove­nsku od poloviny padesátých let. Hotel v Semilech (uprostřed) s kulturním domem (vlevo) vyrostly v rámci akcí Z. Ten druhý jmenovaný z roku 1979 byl jednou z nejdražšíc­h staveb postavenýc­h „svépomocí“. Stál přes 25 milionů Kčs. Akce Z pomohla ve Valašských Kloboukách stejně jako ke vzniku sportovníh­o areálu v Suchých Lazcích u Opavy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia