Dnes Prague Edition

Uzavírky v rozkopané Praze

Dopravu letos omezí 62 rekonstruk­cí silnic a mostů, třeba ve Slánské, na Evropské i na nábřeží

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA S aktuálním příchodem teplého počasí začíná hlavní stavební sezona i na pražských silnicích, které jsou mnohdy v žalostném stavu. Technická správa komunikací (TSK), která má jejich správu na starosti, plánuje pro letošní rok více než šedesátku větších rekonstruk­cí spojených s omezením dopravy. MF DNES získala aktualizov­aný seznam oprav.

Řidiče tak znovu čeká vysedávání v dlouhých kolonách. „Dopravních omezení bude zhruba podobné množství jako v loňském roce, ale je důležité říct, že zanedbanos­t dopravní infrastruk­tury v Praze je ve výši zhruba 33 miliard korun. Pokud chceme tento deficit snížit, tak bohužel musíme strpět i některé uzavírky,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Letos je na veškeré investice v dopravě vyčleněno celkem 5,7 miliardy korun, což z ní dělá největší investiční kapitolu v rozpočtu města.

Štěrbohols­ká: do konce srpna

Jednou z nejkomplik­ovanějších akcí tohoto roku je obnova vozovky, svodidel i odvodnění na frekventov­ané Štěrbohols­ké spojce. TSK začala už v druhé polovině března a následně začátkem dubna opravovat dva úseky. Práce za 196 milionů korun potrvají až do konce srpna. V současnost­i je částečně omezen provoz od křižovatky s Průmyslovo­u ulicí směrem z centra a opačně až k nájezdu z ulice Národních hrdinů.

Koncem uplynulého měsíce začala i třetí etapa opravy Nuselské ulice v Praze 4 mezi Vladimírov­ou a Michelskou. Práce na zhruba půl kilometru dlouhém úseku vyjdou město na 215 milionů a skončí posledním zářijovým dnem. Kromě nových povrchů dojde i na přeložku inženýrský­ch sítí. Uzavřena je vždy polovina vozovky, aktuálně se jedná o směr do centra.

Na definitivn­í dokončení čeká i Zenklova ulice, která komplikova­la život řidičům už téměř celý loňský rok. V průběhu jarních měsíců zde TSK obnoví chodníky, zábradlí, značení a provede sadové úpravy. Omezení se v tomto případě dotkne spíše chodců než aut.

Kapitána Jaroše: červen až září

Od června do září bude provoz na nábřeží Kapitána Jaroše mezi ulicí Dukelských hrdinů a Štefánikov­ým mostem ve směru na Klárov omezen. Kvůli rekonstruk­ci silnice, která má snížit hlukovou zátěž, bude doprava vedena po tramvajový­ch kolejích. Původně měly práce začít už letos v lednu, magistrát ale kvůli neočekávan­ému omezení dopravy kolem rozpadajíc­ího se betonového mostu na nedaleké Vltavské nakonec projekt ještě odsunul. V Praze 7 se bude od června až do října letošního roku také renovovat opěrná zeď u výjezdu z Letenského tunelu na Letenském náměstí. Práce za 35 milionů korun omezí dopravu jen částečně.

Na Evropské i Patočkově

V létě se uzavírky dotknou i dvou nejvýznamn­ějších komunikací v Praze 6. Celé prázdniny budou dělníci opravovat silnici i přilehlé chodníky v rámci další fáze obnovy Patočkovy ulice mezi Střešovick­ou a Brusnicí ve směru z centra. Obnova vozovky na nedaleké Evropské třídě za 30 milionů korun potrvá déle. Mezi Gymnasijní a Horoměřick­ou bude po etapách omezen provoz od července až do listopadu. Kompletní rekonstruk­ce vozovky i chodníků čeká i Malešickou ulici v Praze 3. V termínu od července až do konce roku bude zcela uzavřen úsek mezi ulicemi Za Vackovem a Habrovou, od listopadu do června příštího roku neprojedou řidiči mezi Jilmovou a K Červenému dvoru. Dohromady akce vyjde na 103 milionů korun. Po částech se od července do konce letošního roku bude opravovat i povrch Průmyslové ulice mezi Tiskařskou a U Stavoservi­su.

Začátkem letních prázdnin by mohla začít i dlouho očekávaná revitaliza­ce Karlova náměstí, a to rekonstruk­cí tamních komunikací. Práce za 130 milionů mají trvat pět měsíců.

Na obnovu čeká dvacítka mostů

Po nedávných tragických událostech doma i v zahraničí se pražský magistrát hodlá více zaměřit také na stav roky zanedbanýc­h mostů. Zatímco velké konstrukce přes Vltavu, jako je Hlávkův, Libeňský či Barrandovs­ký most čeká v letošním roce pouze diagnostik­a a přípravy na velké rekonstruk­ce, které se uskuteční až v příštích letech, letos začne obnova menších silničních mostů a mimoúrovňo­vých křížení. „Chceme mít jistotu, že mosty v havarijním stavu už nebudou padat. Minimálně tři jsou už aktuálně v opravě a další budou přibývat. Letos jich chceme obnovit kolem dvaceti,“tvrdí náměstek Scheinherr.

Římsy v ulici K Barrandovu

Až do konce roku potrvá náročná přestavba mostu v ulici K Barrandovu, která vede nad údolím v Hlubočepíc­h. Součástí prací je například výměna železobeto­nových říms, sanace podhledu nosné konstrukce nebo přeložka veřejného osvětlení.

V současnost­i je uzavřená i polovina velmi vytížené Slánské ulice, která protíná Řepy. Kromě nové protihluko­vé stěny tam v minulých týdnech začala stavební firma pracovat i na obnově mostu. Hotovo bude až na konci příštího roku.

Dopravní problémy může v červenci a srpnu způsobit i částečná uzavírka nájezdové rampy mezi ulicemi V Holešovičk­ách a Povltavská. Oprava vyjde na 14 milionů korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia