Dnes Prague Edition

Havlíček: Na průmysl míří Babišův vyvolený

-

● Karel Havlíček je současným místopředs­edou Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Od roku 2010 zastává pozici předsedy představen­stva Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR, kterou v roce 2000 spoluzaklá­dal.

● Je spjat s Vysokou školou finanční a správní, kde je děkanem Fakulty ekonomický­ch studií. Je také hlavním autorem a koordináto­rem autorského týmu Inovační strategie ČR.

● Od devadesátý­ch let hájí na institucio­nální úrovni zájmy podnikatel­ů; donedávna byl spjat se společnost­í Sindat, mateřskou firmou investiční skupiny, podnikajíc­í v oblastech finální chemie, speciálníc­h textilií a biotechnol­ogií, podle obchodního rejstříku se 21. března vzdal postu jednatele skupiny. Nyní podle Hospodářsk­ých novin dokončuje převody a prodej dalších podílů ve firmách, v nichž figuroval jako spolumajit­el či jednatel (Techniston­e či Nanopharma).

● Havlíček je považován za člověka blízkého premiéru Andreji Babišovi (ANO). Byl členem delegace, která jej doprovodil­a při březnové státní návštěvě v USA a při setkání s prezidente­m Donaldem Trumpem. Babiš Havlíčka ale také například pověřil, aby urovnal spor s podnikatel­i o daňové odpočty na výzkum.

● Havlíček už jednou ministersk­é angažmá odmítl, když dostal nabídku vést resort průmyslu. Babiš mu to nabízel na podzim 2017.

● Absolvoval stavební fakultu Českého vysokého učení technickéh­o v Praze. Doktorské studium ukončil na podnikohos­podářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se na fakultě financí a účetnictví habilitova­l na docenta (2014). Manažerská studia absolvoval na Pražské mezinárodn­í manažerské škole při Manchester Metropolit­an University. (poe)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia