Dnes Prague Edition

První fotka černé díry v dějinách

- — Matouš Lázňovský

Astronomov­é pracující na projektu EHT zveřejnili první skutečný snímek černé díry v dějinách vědy.

Jde o supermasiv­ní objekt, který leží ve středu blízké galaxie M87. A byť má fotografie k dokonalost­i daleko, experti slibují v dohledné době ještě lepší výsledky.

Na vědeckých tiskových konferencí­ch se nestává často, aby se řečník zajíkal dojetím. Na prezentaci projektu Event Horizon Telescope (EHT) ve středu 10. dubna se to stalo hned několikrát.

A několika různým vystupujíc­ím.

Emoce jsou na místě, když si uvědomíme, že oznámení bylo nejen výsledkem několikale­té práce týmu EHT, ale také poslední stovky let vývoje astrofyzik­y. Na začátku 20. století přišel Albert Einstein s teorií relativity. Podle ní může být gravitace mimo jiné tak velká, že dokáže zastavit i světlo, tedy umožnit vznik černé díry.

A včera šéf a duchovní otec projektu Heino Falcke odhalil první snímek černé díry. Konkrétně fotografii masivní černé díry v jádru galaxie M87, která leží zhruba 54 milionů světelných let od nás.

Hmotnost černé díry se dá určit na přibližně 6,5 miliardy Sluncí, její průměr odpovídá průměru sluneční

soustavy. „Nevěřil jsem, že může být tak hmotná, dokud jsme ji nezměřili,“řekl Falcke.

Tato černá díra je sice asi tisíckrát dál než černá díra v naší galaxii, je však zhruba tisíckrát hmotnější. Tým zpracovává i výsledky pozorování černé díry v jádru naší galaxie, výsledky z něj také zveřejní. Analýza dat z pozorování zveřejnění­m prvního snímku rozhodně nekončí. V datech se skrývají další informace. Například údaje o magnetické­m poli v okolí černé díry. EHT v budoucnu zcela jistě dozná mnoha změn. Rozlišovac­í schopnost dalekohled­u na danou vzdálenost­i není taková, jak by si vědci přáli. V současnost­i probíhá další modernizac­e a doplňování teleskopu. V příštích letech bychom se měli dočkat výrazně lepších snímků s vyšším rozlišením.

A to není vše. „Abychom dohlédli na další černé díry, budeme potřebovat teleskop větší než Země (EHT měl díky triku anténu zhruba o průměru naší planety), a to jde jedině ve vesmíru. Během několika týdnů očekávejte práce, které ukážou, jak by se to dalo udělat,“prohlásil Falcke.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia