Dnes Prague Edition

ŽIVOTNÍ MINIMUM

-

Minimum rodiny za jeden měsíc je součtem všech částek životního minima jednotlivý­ch členů domácnosti podle následujíc­í tabulky: Životní minimum v roce 2018: Pro jednotlivc­e 3 410 Kč

Pro prvního dospělého v domácnosti 3 140 Kč

Pro druhého a další dospělé 2 830Kč Pro nezaopatře­né dítě do 6 let 1 740Kč Pro nezaopatře­né dítě od6do15let 2 140 Kč

Pro nezaopatře­né dítě od 15 do 26 let 2 450 Kč Příklady životního minima: Dva dospělí 5 970 Kč Dva dospělí a jedno dítě 5 let 7 710Kč Dva dospělí a dvě děti 3 a 7 let 9 850 Kč Jeden dospělý, dvě děti 7a16let 7 730 Kč Kdo se počítá:

Rodiče a děti. Děti nezletilé, ale i zletilé, ● pokud s rodiči užívají byt. Manželé nebo registrova­ní partneři. ● Jiné osoby společně užívající byt, pokud ● neprokážou, že spolu trvale nežijí a společně neuhrazují náklady na své potřeby.

Společně posuzovaný­mi osobami jsou ● i ti, kdo třeba studují v jiném městě a bydlí tam přes týden na koleji nebo se „doma“nezdržují ze zdravotníc­h či pracovních důvodů. Které příjmy se počítají: Všechny, kromě několika výjimek. Těmi jsou hlavně:

Příspěvek a doplatek na bydlení, jednorázov­é ● sociální dávky, příspěvek na úhradu potřeb dítěte (část, která náleží ze zdravotníc­h důvodů), příspěvek na mobilitu a na zvláštní pomůcku, v některých případech příspěvek na péči.

Příjmy z prodeje nemovitost­í a odstupného ● za uvolnění bytu, když je použijete na zajištění dalšího bydlení.

Náhrady škody na odstranění následků ● živelní pohromy, peněžní pomoc obětem trestné činnosti, sociální výpomoc poskytovan­á zaměstnava­telem.

Podpora z prostředků nadací a občanských ● sdružení, stipendia, odměny za darování krve.

Daňový bonus na vyživované děti. ●

Existuje i existenční minimum, které činí 2 200 korun na měsíc. Na rozdíl od minima životního, které má zajišťovat člověku výživu a ostatní základní potřeby, existenční minimum zajišťuje totéž, ale jen na úrovni umožňující přežití.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia