Dnes Prague Edition

Policie viní Drábka a Šišku z dotačního podvodu

- — Lukáš Valášek

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) obvinili exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku. Podezírají je z dotačního podvodu, který se týká Fondu dalšího vzdělávání spadajícíh­o pod ministerst­vo. Stíhaný je i jeden z bývalých úředníků resortu.

Stíhání potvrdil serveru iRozhlas.cz mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. MF DNES od několika zdrojů zjistila, že jde o Drábka a Šišku, který už si odpykává čtyřletý trest vězení za zmanipulov­ání zakázky na výplatu sociálních dávek.

„Náš útvar vede trestní stíhání dvou bývalých vedoucích představit­elů ministerst­va práce a sociálních věcí. Jsou obviněni z přípravy trestného činu dotačního podvodu a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, dílem dokonaného a dílem ve stadiu přípravy,“uvedl Ibehej. Podle zdrojů MF DNES padlo obvinění už před čtvrtrokem. Razie se kvůli okolnostem vzniku fondu v úřadu odehrála už v prosinci 2016.

Drábek nyní své stíhání pro MF DNES potvrdil. Na svém webu k záležitost­i zveřejnil celé prohlášení. „Jsem trestně stíhán za to, že jsem opakovaně podepsal změnu zakládací listiny příspěvkov­é organizace ministerst­va. Kreativní výklad policie je, že jsem tyto změny provedl úmyslně protiprávn­ě, přičemž ani úmysl, ani protiprávn­ost není usnesením o zahájení trestního stíhání ani jeho odůvodnění­m jakkoli doložena,“tvrdí exministr v prohlášení. Policie podle něj napadá jen čistě formální akt.

Drábek, který byl ve vládě Petra Nečase, doplnil, že připravuje založení spolku na obranu nespravedl­ivě stíhaných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia