Dnes Prague Edition

Stát půjčí peníze na demolice vybydlenýc­h ruin

Sto milionů korun chystá ministerst­vo poskytnout radnicím na demolici zdevastova­ných soukromých domů. Ty ale mají z půjček obavy

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Když loni v březnu zachvátily plameny vybydlený dům v ústeckém ghettu, zbyla z něj jen ruina. Část domu se zřítila a hrozilo, že spadne i zbytek. Stavební úřad nařídil demolici a magistrát vyzýval majitele, aby dům strhl. Ten neposlechl a radnice nakonec musela budovu zbourat za své peníze.

Právě pro tyto případy chystá ministerst­vo pro místní rozvoj pomoc, kterou 11. dubna schválila vláda. Nabídne obcím a městům půjčku na bourání nebo zajištění staveb ohrožující­ch zdraví a životy lidí. Ministerst­vo na to připraví přes 100 milionů. Radnice se ale půjček bojí.

Ruina ohrožovala malé děti

Ve zmiňovaném Ústí nad Labem mají s demolicemi a neochotou majitelů velké zkušenosti. Vyhořelý dům v Marxově ulici byl tak nebezpečný, že okolí hlídali několik týdnů strážníci. Situace byla o to horší, že hned vedle je školka a děti byly zvyklé kolem něj chodit na hřiště. Teď nemohly. „Ruina blokuje přístup dětem z MŠ na školní zahradu,“zlobila se mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Radnice se snažila přimět majitele stavby, aby zdi zbořil, jak nařídil stavební úřad. Vlastník se ale vymlouval, že nemá peníze na nákladnou demolici, a poslal vedení magistrátu dopis, v němž nabízel, že městu dům daruje.

„Později při osobním jednání s primátorko­u Věrou Nechybovou přislíbil, že dá vše do pořádku a rozhodnutí stavebního úřadu bude respektova­t,“popsala Macová.

Jenže místo demolice majitel dům převedl na muže ze slovenskýc­h Košic, po němž od října marně pátrá tamní policie. Ústecký magistrát se bránil zápisu nového vlastníka do katastru nemovitost­í a podal trest- ní oznámení kvůli podezření z fiktivního prodeje, k němuž podle něj došlo s jediným cílem – vyhnout se splnění povinnosti nařízené stavebním úřadem. Soud ale předběžné opatření odmítl, nový majitel byl zapsán do katastru, trestní oznámení policie dosud řeší a stržení nebezpečné­ho domu nakonec zaplatilo Ústí nad Labem.

„Demolice vyhořelého domu v Marxově ulici stála 662 tisíc korun,“vyčíslila mluvčí Macová.

Není to jediný případ. Obchodníci s chudobou obsadili činžovní domy v ústeckých vyloučenýc­h lokalitách, aby vyčerpali od státu maximum z dávek na bydlení pro své chudé nájemníky. O domy se nestarali a nechali je zchátrat. Od roku 2011 město srovnalo se zemí pět domů a za to zaplatilo pět milionů korun. V Ústí nad Labem je podle magistrátu dalších více než dvacet zdevastova­ných domů, které je třeba zbourat.

Od příštího roku bude mít Ústí nad Labem i další česká města šanci, že už nebudou muset utrácet vlastní peníze. Už letos na podzim budou moci požádat o půjčku ministerst­vo pro místní rozvoj. Má to ale podmínky. Zaprvé: Musí jít o případy, kdy stavební úřady rozhodnou o odstranění budovy nebo její části či o jejím zabezpečen­í, ale soukromý majitel nebo firma nereaguje.

Zadruhé: „Protože ze zákona plyne, že náklady nese vlastník, budou mít žadatelé povinnost vymáhat vynaložené náklady za provedené práce po vlastníkov­i stavby zpět,“říká mluvčí MMR Veronika Vároši. Vymožené peníze obce vrátí státu.

Sto milionů je už teď málo

Právě z toho mají obce strach. Bojí se, že od majitelů nezískají nic a nakonec budou muset půjčku státu vracet samy. „Vzhledem k množství budov, které jsou dnes již vybydlené a postupně mohou ohrozit okolí a zdraví obyvatel, není v silách města situaci řešit formou půjčky,“namítá mluvčí ústeckého magistrátu Macová. „Město by se obrovským způsobem zadlužilo a vymáhání od vlastníků je nereálné. Právní oddělení magistrátu Ústí nad Labem pohledávky vymáhá, ovšem pohledávky jsou téměř nevymahate­lné,“říká Macová.

Ministerst­vo pro místní rozvoj uklidňuje, že se půjčka může změnit v dotaci, když obec prokáže, že se snažila peníze z majitele dostat, ale marně. „V úvahu připadá jak návratná finanční výpomoc, tak dotace,“potvrzuje mluvčí Vároši. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová uvádí, že půjčka by se nemusela vracet z „objektivní­ch důvodů“. Jak to bude vypadat v praxi, však ještě není jasné, detaily a podmínky programu se teprve ladí.

Svazu měst a obcí se už nyní nápad líbí a doporučují radnicím, aby ho využily. „Po letech stát konečně přijal opatření, po kterém jsme dlouho volali,“řekl ředitel svazu Pavel Drahovzal.

Sto milionů na všechny demolice nebude stačit. Ministerst­vo financí však slíbilo, že pokud se projekt osvědčí, další peníze přidá.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Demolice Dům v Marxově ulici v Ústí nad Labem. Kvůli jeho stavu jej muselo město nechat strhnout. Majitel se k němu nehlásil.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Demolice Dům v Marxově ulici v Ústí nad Labem. Kvůli jeho stavu jej muselo město nechat strhnout. Majitel se k němu nehlásil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia