Dnes Prague Edition

Febiofest ve jménu Francie

-

Pětadvacát­ý Febiofest skončil svůj pražský prolog v plném lesku, s hlavní hereckou hvězdou Catherine Deneuve na scéně. Čím se lišil od minulých let, lze v nadsázce shrnout do dvou F: Méně Feniče, více Francie. PRAHA Zakladatel největšího pražského filmového svátku Fero Fenič je samozřejmě i nadále nejviditel­nější tváří akce i jejím čestným prezidente­m, v pozadí se však ukončilo jeho vlastnictv­í slavné značky.

Fenič již v roce 2013 festival prodal společnost­i Mezinárodn­í filmový festival Praha, kterou založil s finančními partnery a investory, přičemž splátky byly rozvrženy na pět let. A loni, kdy byl prodej završen, se novým majitelem společnost­i stala firma Emurfilm Production s. r. o., jejímž vlastníkem a jednatelem v jedné osobě je současný ředitel Febiofestu Kamil Spáčil.

Proměnu majetkovýc­h vztahů však návštěvník Febiofestu vůbec nezaznamen­al, festival se dál drží osvědčenéh­o Hvězdný host

modelu. Viditelněj­ší byl letošní příklon k Francii. Právě odtud totiž dorazili čtyři z pěti nositelů Kristiána – čestné ceny za přínos kinematogr­afii. Vedle domácí herečky Daniely Kolářové ji postupně převzali šansoniér Charles Aznavour, režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax, a nakonec i Catherine Deneuve, která kvůli nemoci musela oželet avizovaný start festivalu, nicméně splnila slib a dorazila na slavnostní zakončení. V jeho předvečer ještě osobně uvedla právě Desplechin­ův Vánoční příběh, který označila za svůj „oblíbený, protože krutý, vtipný a hluboký film“, s Caraxem zas točila snímek Pola X. A shodou okolností i vítěz soutěže Nová Evropa, drama Střídavá péče, zakoupené do našich kin, pochází od francouzsk­ého režiséra Xaviera Legranda.

Pořadatelé vidí letošní posun festivalu v jeho profesní části v čele se sekcí Industry. „Bylo nabito, takže už nyní jednáme s dalšími zahraniční­mi lektory pro příští rok,“potvrdil ředitel. Osvědčilo se také zavedení diváckých akreditací, do budoucna chce Febiofest ještě posílit doprovodné akce včetně dětského víkendovéh­o promítání Juniorfest­u.

V metropoli se projekce uzavřou dnes, po víkendu se Febiofest vydá do regionů; jeho putovní část skončí 21. dubna v Olomouci. Něžná noc

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia