Dnes Prague Edition

Každé tři dny zabaví zbroják

Policie odebírá střelcům zbrojní průkazy kvůli jejich špatnému zdravotním­u stavu

-

Pokračován­í ze str. 1 „V zákoně se píše, že mají předávat zprávu ‚prokazatel­ným způsobem‘. Tedy doporučeno­u poštou nebo zabezpečen­ou elektronic­kou cestou,“říká předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. „Jenže specialist­é to buď nedělají vůbec, nebo jen dají pacientovi papír do ruky, aby nám ho donesl, a on to neudělá. Praxe prostě není optimální,“podotýká Šonka.

Předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjan Jojko však namítá, že on a jeho kolegové mnohdy praktickéh­o lékaře ani informovat nemohou. To, když jim pacient odmítne říct, kdo je jeho lékařem, nebo tvrdí, že žádného nemá.

„Pacienti nemají povinnost nám to sdělovat. A my je máme léčit, ne vyslýchat,“říká Jojko, jehož oborem je kardiologi­e. „Měl jsem třeba hasiče, kterému jsem zjistil vadu srdce. S tou by už dál jako hasič pracovat nemohl. Chtěl jsem to sdělit jeho praktickém­u lékaři, ale on mi odmítl říct, kdo to je,“popsal Jojko, jak to v praxi chodí. Podle něj však komunikace vázne jen asi ve 30 procentech případů. V ostatních se specialist­é pokoušejí zprávu poslat přes pacienta a je jen na něm, jestli ji doručí. Lékař musí uvědomit policii

Ministerst­vo vnitra ve váznoucí komunikaci velký problém nevidí. Je přesvědčen­o, že současný zákon stačí. Mluvčí Hana Malá říká, že zákon o zbraních má pro tyto případy pojistku. „V případě, že lékař zjistí u pacienta, který je držitelem zbrojního průkazu, což může ověřit dotazem u policie, změnu zdravotníh­o stavu, jež může představov­at v souvislost­i s nakládáním se zbraní přímé ohrožení života nebo zdraví, má povinnost uvědomit policii,“říká Malá. A dodává, že policie může takovému člověku zbraně preventivn­ě zadržet bez ohledu na to, že nezná jeho praktickéh­o lékaře.

Po tragických událostech v Uherském Brodě ministerst­vo vnitra umožnilo lékařům získávat informace, zda jsou jejich pacienti držiteli zbrojních průkazů. Mohou se ptát policie ale jen na ty, které sami léčí a o jejichž zdravotní kondici mají pochybnost­i. Jenže oni toho nevyužívaj­í.

„Řekl bych, že možná ve sto procentech případů to nikdo nedělá, protože by tím onoho pacienta stigmatizo­val,“říká Jojko.

Mimochodem zmíněný muž z Mostu nakonec o zbrojní průkaz a pistoli nepřišel.

„Kontaktova­l jsem jeho psychiatri­čku, která vystavila potvrzení, že nic nebrání, aby mohl dál vlastnit zbraň, protože v jeho případě šlo o lehčí formu deprese. Já jsem ho přezkoušel, jestli dobře vidí, slyší, a on nakonec osvědčení dostal. Policie mu zbraň a průkaz vrátila,“popsal lékař Houska. Zbrojních průkazů přibývá

Psychické potíže však nebývají nejčastějš­ím důvodem ztráty zdravotní způsobilos­ti a odejmutí zbrojního průkazu. Ostatně podle lékaře Šonky nemusí potenciáln­ě nebezpečné­ho držitele zbrojního průkazu odhalit lékař ani psychotest­y.

„I Breivik byl zdravotně způsobilý,“připomněl norského teroristu a masového vraha, který v roce 2011 zabil 77 lidí.

Nejvíc lidí podle Šonky přichází o zbrojní průkaz kvůli tomu, že se jim zhorší zrak, což se většinou projeví při rutinních kontrolách v ordinacích praktickýc­h lékařů. „A v takových případech obvykle žádáme o konzilium očního lékaře. Lidé většinou o průkaz nechtějí přijít, nastává konfliktní situace a my chceme mít všechny dostupné podklady,“dodává Šonka.

Čechů, kteří si pořizují zbrojní průkaz, v posledních třech letech přibývá. V roce 2015 jich bylo 292 tisíc, o rok později 300 tisíc a loni bezmála 303 tisíc. Počet odňatých průkazů ze zdravotníc­h důvodů naopak klesá. Před třemi roky jich bylo 175, předloni 168 a loni 124.

Lékař má povinnost uvědomit policii a ta může pacientovi preventivn­ě zbrojní průkaz zabavit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia