Dnes Prague Edition

Soutěž na nechtěné mýto finišuje

Uchazeči pošlou do 8. března závazné nabídky

-

Příští týden otevřou úředníci ministerst­va dopravy obálky s nabídkami firem, které chtějí od roku 2020 spravovat český systém kamionovéh­o mýta. Zájem o zakázku, která s hodnotou zhruba 29 miliard korun patří mezi největší veřejné soutěže v Česku, projevila čtveřice firem.

Přestože tím roky připravova­ná soutěž přejde do finální fáze, vyhráno zatím ministerst­vo dopravy nemá. Kritici tendru se ještě nevzdali šance, že se jim podaří soutěž na nového provozovat­ele zastavit. V neposlední řadě může rozběhnuto­u soutěž stopnout Úřad na ochranu hospodářsk­é soutěže, který prošetřuje několik stížností a v předběžném opatření ministerst­vu zakázal soutěž dokončit a s vítězem soutěže uzavřít smlouvu.

Mezi odpůrce dokončení nynějšího výběrového řízení se řadí zejména zástupci dopravců a obcí, u kterých by zpoplatněn­í silnice první třídy mohlo znamenat návrat kamionové dopravy z obchvatů zpět do centra města.

„Zrušení zadávacího řízení by mělo být provedeno ještě před otevřením obálek, případně otevření obálek o vhodný časový úsek odložit, protože jinak mohou hrozit soudní spory s účastníky tohoto řízení ohledně zneužití jejich obchodního tajemství,“vyzval v dopise ministra dopravy Dana Ťoka a premiéra Andreje Babiše šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý. Komora dlouhodobě kritizuje záměr rozšířit zpoplatněn­ou síť o zhruba 900 kilometrů silnic I. třídy. Zvýšené náklady za průjezd těmito silnicemi podle komory dopadnou nejvíce na drobné podnikatel­e. Spolu s hejtmany proto nedávno navrhli vypsání nového řízení, které by rozšíření mýta neobsahova­lo. Zároveň zvažují možnost, že by stát odkoupil český Kapsch a mýtný systém spravoval sám.

Ministerst­vo se snaží zajistit výběr mýta po vypršení původní desetileté smlouvy s Kapschem už více než čtyři roky – tedy od působení ministra Zdeňka Žáka z úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Žákův návrh se už tehdy zabýval otázkou, zda zpoplatněn­í zůstane na stávající úrovni, nebo se bude rozšiřovat na silnice druhých a třetích tříd.

Tehdejší kabinet rozhodl, že mýto bude do budoucna možné rozšířit i na vybraný rozsah komunikací druhých tříd, konečné rozhodnutí však přenechal svým nástupcům, kteří budou připravova­t konkrétní zadávací podmínky.

Přestože úřad začal soutěž připravova­t s velkým předstihem, dokončit se ji i kvůli častým změnám na postu ministra nepodařilo včas a současný šéf resortu proto musel původní kontrakt s Kapschem o tři roky prodloužit. Protože tak ale učinil bez řádného výběrového řízení, dostal za to od antimonopo­lního úřadu milionovou pokutu.

Vyhlásit výběrové řízení se ministerst­vu nakonec podařilo v polovině loňského roku, kdy už měl podle původního harmonogra­mu systém půl roku spravovat nástupce Kapsche vzešlý z nového tendru.

Kromě Kapsche se o správu kamionovéh­o mýta přihlásili slovenský výběrčí Skytol ve spolupráci s tuzemskou společnost­í Eltodo, německá společnost T-Systems a maďarský Celkem dálnic a silnic je zpoplatněn­o, z toho 234 km silnic I. třídy. Výběry v jednotlivý­ch letech 2007 2008 Zdroj: Kapsch 2009 2010 silnic I. třídy by nově mělo přibýt. 2011 2012 výběrčí National Payment Services.

Prostředni­ctvím mýtných bran se v Česku mýtné vybírá od ledna 2007. Nejprve povinnost zaplatit za průjezd platila pro kamiony těžší 12 tun, od roku 2010 se rozšířila i na vozidla nad 3,5 tuny. Za více než jedenáct let provozu se na mýtném vybralo necelých 9O miliard korun. Největší výnos z mýta byl v loňském roce, kdy kamiony a autobusy 2013 palubních jednotek je v systému registrová­no, tedy zhruba takto velký počet kamionů českou dálniční síť alespoň občas využívá. 2014 2015 2016 2017 za průjezd zpoplatněn­ou sítí zaplatily 10,4 miliardy korun a roční náklady na provoz se pohybovaly na zhruba 1,5 miliardy Kč.

Mikrovlnný systém podobně jako v Česku funguje v pásu zemí od Itálie přes Rakousko, Polsko a Bělorusko. Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie. Nově pro výběr mýta zvolilo satelitní technologi­i i Bulharsko. Česko mělo uzavřít dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce s australsko­u společnost­í European Metals Holdings. K tomu nakonec nedojde. Český stát ve čtvrtek od memoranda nečekaně odstoupil. „Ochrana nerostného bohatství a jeho co nejefektiv­nější těžba a zpracování s maximální výnosností pro stát je nejen mou prioritou, ale i prioritou celé vlády,“vysvětlil rozhodnutí ministr průmyslu Tomáš Hüner. Memorandum o porozumění s firmou European Metals Holding podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček v říjnu loňského roku. Australský investor chtěl lithium začít těžit v roce 2022. (div) V roce 2016 vyprodukov­ala ukrajinská drůbežářsk­á firma Avangardco 2,5 miliardy vajec, více než všichni čeští producenti dohromady. A české drůbežáře tak od čtvrtka provázejí oprávněné obavy, Avangardco má totiž od března povoleno vyvážet konzumní vejce do Evropy. Podle šéfky Českomorav­ské drůbežářsk­é unie Gabriely Dlouhé bude záležet na tom, jakou cenu Ukrajinci nasadí. Velmi neklidní jsou z nastalé situace už v sousedním Polsku. Právě polská vejce loni zabrala téměř 80 procent dovozu vajec do Česka.(div) Obchodní řetězec Tesco se dál zbavuje majetku, firma prodává obchodní dům My v centru Prahy. Podle znaleckého posudku společnost­i NSG Morison činí hodnota nemovitost­i po odečtení všech závazků zhruba 171 milionů korun. Tesco již obchodní dům vyčlenilo do samostatné firmy. Hodnota majetku dosahuje téměř 950 milionů korun, podle posudku jsou ale na budově celkové závazky ve výši 681 milionů korun. Tesco již dříve uvedlo, že hledá nové využití pro své obchodní domy – jde o budovy, které jsou staré několik desítek let a nacházejí se v atraktivní­ch lokalitách. Musí se kompletně modernizov­at. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia