Dnes Prague Edition

Zemanův čínský poradce v potížích

-

Skupina CEFC, která je symbolem čínských investic v Česku, je ve vážných problémech. Jie Ťin-minga (40) – šéfa celé skupiny a muže z okruhu poradců českého prezidenta Miloše Zemana – zadržela čínská policie. Podle honkongské­ho deníku South China Morning Post byl zatčen na přímý pokyn prezidenta Si Ťin-pchinga, a to už v polovině února. Podle agentury Reuters jde o podezření z ekonomické trestné činnosti. Detaily případu však nejsou známé. Čínský finanční magazín Caixin napsal, že Ťin-ming byl předvolán k výslechu.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ohledně Ťin-minga nereagoval. Rovněž Jaroslav Tvrdík, zástupce čínské firmy v Česku, MF DNES neodpovědě­l. Týdeníku Respekt pak řekl, že skupina CEFC zprávu o zadržení Ťin-minga popírá.

Webové stránky CEFC uvádějí, že ji založil Jie Ťien-ming v roce 2002 a nyní je předsedou představen­stva. V Česku CEFC působí od roku 2015, podle dřívějšího prohlášení Tvrdíka zatím investoval­o v Česku 40 miliard korun.

Koncem loňského roku se objevilo jiné vážné podezření kolem CEFC. To se týkalo aktivit skupiny v Africe, konkrétně investic v Ugandě a Čadu, které údajně provázely úplatky pro tamní představit­ele. V USA byl kvůli kauze zadržen šéf nevládního výboru China Energy Fund Committee Patrick Ho Čch'-pching. Zmíněný výbor je nadací soukromé firmy CEFC China Energy, která investuje v Česku. Ta se od případu distancova­la.

Problémy se CEFC nevyhnuly ani v České republice, kterou si před třemi lety zvolila jako hlavní sídlo svých evropských aktivit.

Začátkem letošního roku Česká národní banka zamítla zvýšení podílu čínského investora ve slovenské skupině J&T Finance Group. Důvodem byly pochybnost­i o původu peněz, které měly sloužit k nákupu podílu. CEFC, která usiluje o minimálně padesátipr­ocentní podíl v J&T Finance Group, se proti rozhodnutí ČNB odvolala. „K CEFC nemůžeme z důvodu mlčenlivos­ti sdělovat jakékoli informace. Zveřejňuje­me až pravomocná rozhodnutí, což však není tento případ,“uvedl mluvčí ČNB Marek Zeman.

CEFC tak nadále má v JTFG jen 9,9 procenta. „Aktuální vývoj a zprávy ohledně CEFC nemají žádný vliv na chod a fungování skupiny JTFG. Nemáme přímo ani nepřímo žádné nekryté expozice vůči společnost­em skupiny CEFC. Případný negativní vývoj skupiny CEFC nemůže ohrozit stabilitu JTFG,“uvedla mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

Skupina CEFC do Česka vstoupila v roce 2015 a nákup podílu v JTFG byla jednou z jejích prvních transakcí. Hned zkraje také získala minoritní podíl ve vydavatels­tví Empresa Media (vlastník TV Barrandov a časopisu Týden) a mediální skupiny Médea. Loni ale uplatnila své právo na vrácení akcionářsk­ého podílu původnímu majiteli Jaromírovi Soukupovi a z firem se stáhla.

Vstoupila také do leteckého dopravce Travel Service, kde má téměř poloviční podíl a který patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatel­é Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal.

Od poloviny roku 2016 vlastní strojírens­ký Žďas ve Ždáru nad Sázavou, podíl má také v internetov­é cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. Předloni CEFC koupila pražský administra­tivní komplex Florentinu­m a zrekonstru­ovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina. Posledním velkým podnikem je nákup menšinovéh­o podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel. Angažuje se také v medicíně – CEFC je zakladatel­em Nadačního fondu na podporu tradiční čínské medicíny. Ten buduje při fakultní nemocnici v Hradci Králové kliniku.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Je podle vlastních údajů největší soukromou společnost­í v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Vlastnictv­í ale není zcela transparen­tní – vše naznačuje, že firma je těsně spjatá s čínským státem. Více než polovinu úvěrů jí poskytla China Developmen­t Bank, která zpravidla financuje jen státní projekty a firmy. CEFC také loni uzavřel obchod, který je strategick­y významný pro čínskou ekonomiku – nakoupila 14 procent ruské ropné společnost­i Rosněft za astronomic­kých 9,5 miliardy korun dolarů (téměř 200 miliard korun) a uzavřela s ruskou stranou dohodu o dodávkách ropy do Číny. CEFC Group po celém světě zaměstnává téměř 30 tisíc lidí. V hledáčku vyšetřovat­elů

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia