Dnes Prague Edition

Soud: Babiše ze svazku nemažte

Andrej Babiš definitivn­ě prohrál letitý spor. Jako agent StB byl veden právem. Soudit se chce dál.

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) sestavuje svou druhou vládu. Kromě toho, že je stíhán za dotační podvod, nyní bude muset prolomit ještě druhé tabu.

Slovenský soud totiž s definitivn­í platností rozhodl, že není důvod, proč by měl být vymazán ze svazků komunistic­ké tajné policie, kde figuruje jako agent StB s krycím jménem Bureš.

„Pro nás i Ústav paměti národa (ÚPN) to znamená, že Kauza Babiš je definitivn­ě uzavřená. V současnost­i neexistuje žádné rozhodnutí soudu, které by tvrdilo, že je Andrej Babiš vedený jako agent StB neoprávněn­ě,“uvedli právníci ÚPN.

Babišovi se nejprve podařilo na Slovensku dosáhnout dvou nepravomoc­ných verdiktů, které ho očišťovaly. Vloni na podzim však zasáhl slovenský Ústavní soud. A ten průlomově konstatova­l, že Babiš celou dobu žaloval špatnou instituci, tedy ústav. Krajský soud v Bratislavě nyní celé Babišovo šestileté tažení smetl ze stolu.

„Budeme žalovat až do smrti, protože jsme v právu,“reagoval Babiš. Teď se prý se svými právníky domluví, jestli bude žalovat ministerst­vo vnitra nebo Federální informační službu, předchůdce dnešní BIS, případně se prý obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Hora důkazů proti Babišovi

Už loňský verdikt slovenskýc­h ústavních soudců Babišovi manévrovac­í prostor pro další spory značně zúžil. Soud totiž mimo jiné výrazně zpochybnil hlavní trumf Babišovy obhajoby – výpovědi bývalých důstojníků StB. Ti dříve svědčili, že Babiš agentem nebyl a že ho v roce 1982 v bratislavs­ké vinárně U obuvníka i přes listinné důkazy nenaverbov­ali.

Historici z ÚPN, který má v popisu práce informovat o komunistic­kých zločinech, tak byli v absurdní situaci. Museli totiž oponovat bývalým agentům StB a přesvědčit, že tajná policie vedla dokumenty řádně.

Podle Ústavního soudu se však nedá estébákům z podstaty věci věřit. V budoucnu je tak jako hodnověrné svědky bude Babiš moci povolat jen těžko. „Soud se bude muset opřít o listinné důkazy, které doposud ignoroval. Je dvanáct spisů na pěti místech, čtyřicet kontrolníc­h podpisů a k tomu ještě další svědectví odborných zaměstnanc­ů ÚPN, kteří k tomu mají co říct,“sebejistě řekl loni na podzim serveru iROZHLAS.cz dnes už bývalý šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Opozici StB vadí, Zemanovi ne

Opětovné potvrzení Babišova působení v StB mu může navíc zkomplikov­at i jednání o vládě s demokratic­kými stranami. Možný příští předseda ČSSD Jan Hamáček, který se dosud jeví jako opatrný příznivec koalice s Babišem, rozsudek označil za další problém předsedy ANO. „Nicméně pokud by ANO vyřešilo otázku neúčasti trestně stíhaného politika ve vládě, vyřešila by se i tahle,“uvedl. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ho vyzval, ať zváží, zda v této situaci setrvá na postu premiéra. Jednoho se Babiš v návaznosti na rozsudek bát nemusí. Prezident Zeman sice dříve za členství v StB odmítal jmenovat třeba profesory, ale Babiše sestavením vlády podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka klidně pověří. „Z hlediska postupu pana prezidenta tato zpráva neznamená žádnou změnu. Pan prezident ctí výsledek voleb a druhý pokus o sestavení vlády tedy patří předsedovi vítězného hnutí ANO. Navíc česká média v této kauze vědomě dezinformu­jí,“řekl Ovčáček. Babiše nemusí trápit ani to, že takto nejspíš nemá šanci získat čisté lustrační osvědčení. Minulá vláda totiž schválila výjimku pro ministry, prokazovat, že nespolupra­covali s StB, musí jen úředníci.

Soud zpochybnil hlavní trumf Babišovy obhajoby – výpovědi bývalých důstojníků StB.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA, ÚPN ?? Krycí jméno Bureš Ze spisu se dochovala jen část. Zbytek byl podle záznamů skartován v roce 1989.
Foto: František Vlček, MAFRA, ÚPN Krycí jméno Bureš Ze spisu se dochovala jen část. Zbytek byl podle záznamů skartován v roce 1989.
 ??  ??
 ?? Lukáš Valášek Vojtěch Srnka ??
Lukáš Valášek Vojtěch Srnka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia