Dnes Prague Edition

Takového psa klackem zabít, píše klasik příteli

-

PRAHA Titulní věta – Stůňu touž nemocí – je současně názvem pro knihu, kterou edičně připravila Petra Ježková a vydal Divadelní ústav. Obsahuje koresponde­nci mezi lumírovci Juliem Zeyerem a Janem Lierem.

Spisovatel­é a dramatici si mezi lety 1883 a 1900 vzájemně vyměnili na stovku dopisů, které jsou v pečlivém uspořádání nejen očekávaným svědectvím Čech konce devatenáct­ého století, ale i skvělým vhledem do duše dvou citlivých umělců. Vedle cílené exhibice literárníh­o umu a sečtělosti probleskne jejich opravdová povaha, ve středoškol­ských učivech už dávno skrytá za nánosy suchých faktů a přehledů děl. „Ale ten náš Bůh má hluché uši a nemilosrdn­ou pěsť,“psal třeba Lier Zeyerovi, když se mu svěřoval s těžkostí roku 1884, kdy mu zemřela matka i žena.

Nešlo však jen o posmutnělé litanie, Lier se hned v dalším dopise Zeyerovi opírá do „banalních touristů od San Francisco až po Kazaň“, když se ho ptá na pocity z Říma. „Takového psa bychom měli ne zastřelit, ale klackem zabít, když si troufá naším jménem se tak prostituov­at,“ulevuje si pak Zeyer jinde, když hodnotí autora článku obhajující­ho stavbu pomníku maršálu Radeckému. Samotné rakušáctví pak Zeyer přirovnává dokonce k syfilidě.

Knihu, kterou vedle přehledně seřazené koresponde­nce doplňuje i bohatá obrazová příloha, dále ozvláštňuj­í vydařené ilustrace Petra Štefka. Normálně by asi deska Sweetzerla­nd Manifesto lákala nejvíc na coververzi písně Eve of Destructio­n, která se od svého vydání v roce 1964 posluchačů­m přece jen pořádně zažrala pod kůži. A je dobrá. Joe Perry si s ní spolu s Johnnym Deppem hezky pohrál.

Kytarista slavných Aerosmith však na svou sólovku dostal porci nových povedených písniček. Je fajn, že sešlo z plánů na čistě instrument­ální album. Nejen proto, že tu díky tomu dostala prostor zvučná jména jako Robin Zander z kapely Cheap Trick nebo David Johansen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia