Dnes Prague Edition

Investovat může každý. Třeba jen stokorunu

Uplynulý rok byl podle šéfa investiční­ch produktů ING Bank Petra Žabži docela klidný. Avšak v roce 2018 by se mohly události nečekaně vyvinout.

-

eši jsou rok od roku bohatší. Dvojnásob to platí zejména po loňské ekonomické jízdě a dlouho nevídaném růstu mezd. Ke zhodnocení svých úspor už nevyužívaj­í jenom spořicí účty, ale ohlížejí se i po nových možnostech. „Investoři mají volné prostředky, které můžou investovat,“konstatuje Petr Žabža z ING Bank. Záleží na tom, jak velké má závazky a kolik mu zůstává měsíčně k dispozici peněz, ale vždycky bych mu doporučil, i kdyby měl v daném okamžiku nějakou větší jednorázov­ou částku, aby si ji rozdělil, například aby investoval každý měsíc jednu dvanáctinu.

Je to rozhodně lepší než nakoupit v jeden okamžik za spoustu peněz. Můžete se totiž strefit do nejhoršího možného okamžiku, to znamená když zrovna bude nějaký cenový vrchol, a pak bude hodnota vaší investice jenom klesat. Čas obvykle pracuje ve prospěch investorů. Když někdo říká „je mi 25“nebo „je mi 30, mám ještě čas“fakticky není proč investici odkládat. Do 65 let, což je průměrný věk odchodu do důchodu, zbývá přes třicet let. Může se to zdát hodně, ale v tomto období můžete v pohodě vychytat jeden až dva velké tržní cykly, byla by škoda se o to připravit.

Čím dřív, tím líp. Klidně začít s málem, konzervati­vně, ale čím dřív začnete, tím je to pro vás lepší a v případě podílových fondů můžete investici kdykoliv snížit, kdykoliv odprodat nebo zastavit. Češi jsou opatrní a mají rádi, když vědí, do čeho investují. Velmi často začínají svoje portfolio budovat od průhlednýc­h, jednoduchý­ch, a proto možná konzervati­vních produktů. A do věcí, které jsou agresivněj­ší nebo kolísavějš­í, se pouštějí až po nějaké době. Což je samo o sobě dobře. Nebudu asi originální, každému z investorů doporučuji diverzifik­ované portfolio – aby si rozdělil peníze do různých typů investiční­ch nástrojů. Rok 2018 může, ale nemusí být zlomový, protože v tomto okamžiku vidíme, že úrokové sazby postupně rostou. Ale pokud porostou ceny nebo inflační očekávání, centrální banky by mohly sáhnout ke zvýšení úrokových sazeb. To by mohlo v dlouhodobé­m horizontu uškodit dluhopisov­ým fondům, protože ty jsou nejkonzerv­ativnější a nebudou dosahovat takových výsledků. Pokud by centrální banky viděly, že inflace nebo inflační očekávání přestřeluj­í to, co by rády viděly, tak zasáhnou opravdu rychle. Komerční banky zareagují s úroky, ať už u úvěrů nebo úspor, se zpožděním. V zásadě ne, ale co se podle mě do značné míry zlepšilo, je finanční nebo investiční gramotnost, protože informací, které se k tomu vážou, je teď výrazně víc a jsou dostupnějš­í než před deseti lety. To znamená, že investoři a zájemci o investován­í mají k dispozici mnohem více informací. Naprosto. My máme dokonce nastavené ty startovací úrovně na úrovni stokorun, respektive tří dolarů nebo tří eur. To znamená, že pokud to chce někdo vyzkoušet v nějakých drobných pravidelný­ch investicíc­h, tak od stovky měsíčně je to možné. Určitě bychom nikomu nedoporučo­vali, aby si bral půjčku na investice, to by bylo nebezpečné. Není vhodné investovat peníze, které máte na opravu pračky nebo na cokoli jiného, co budete v dohledné době potřebovat řešit. Je to pro někoho, kdo má možnost určitou část peněz odkládat delší dobu stranou, ať už paralelně k nějakému penzijnímu připojiště­ní, nebo čemukoliv jinému. Investiční dotazník mapuje klientovy investiční zkušenosti a jeho investiční profil, sklon k riziku. Zda investuje, jaké prostředky, jak často a s jakými investiční­mi nástroji má nebo měl zkušenost. Testujeme klienta i na to, zda podílový fond, který má v plánu zakoupit, odpovídá tomu, co on sám o sobě říká. Pokud zalže, je to jeho problém. Podílové fondy nejsou akcie či dluhopisy, Poradce investorů

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia