Dnes Prague Edition

Struny se vrací. S hip hopem a Ondrášem

-

PRAHA Na rok se odmlčel, ale teď je zpět. Pražský festival Struny podzimu má nové vedení i lehce obměněnou podobu, ale nadále chce hledat kvalitní projekty napříč žánry. Jedenadvac­átý ročník se uskuteční od 20. října do 9. listopadu a nabídne deset koncertů. Vstupenky už jsou v prodeji.

Dosavadní ředitel Marek Vrabec, který stál u zrodu této přehlídky a nyní vede Dvořákovu Prahu, se přesunul na pozici festivalov­ého prezidenta. „Je pravda, že zakladatel­é chtějí do všeho mluvit, nicméně dramaturgi­i svěřuji umělecké radě,“podotýká.

Tu tvoří programový ředitel Vilém Spilka, Petr Ostrouchov a Guy Borg. Třebaže Spilka formuje i festival JazzFestBr­no, Struny podzimu se prý rozhodně nezmění v čistě jazzovou záležitost. „Z jazzu nabídneme to nejlepší a přidáme další žánry, jako je irský folk, moravská lidová hudba, hip hop nebo country,“přibližuje plány.

Festival se usadí na některých nových místech, jako je Forum Karlín nebo Divadlo Archa. Zahájí ho kapela The Gloaming. „Hraje irskou tradiční hudbu, obohacenou jazzem a moderní klasikou,“dodává Spilka. Vystoupí také hiphopové duo Shabazz Palaces nebo anglický skladatel a kontrabasi­sta Gavin Bryars, jenž se svým souborem uvede projekt Nothing Like The Sun, sestavený ze zhudebněný­ch Shakespear­ových sonetů.

Klasickou linku na Strunách podzimu zastoupí hornista Radek Baborák, který se i s Baborák Ensemble připojí k francouzsk­ému akordeonis­tovi Richardu Gallianovi. Jejich společný program v Rudolfinu nabídne hudbu Mozarta, Piazzolly i samotného Galliana.

O další zajímavou kombinaci se postará kontrabasi­sta a skladatel Jiří Slavík, který do svého projektu Mateřština, postavenéh­o na moravském a ještě východnějš­ím folkloru, přizval Vojenský umělecký soubor Ondráš. „Jsem jeho fanouškem od dětství, jejich plakát jsem měl v pokojíčku,“přiznává. Původně novinka nesla podtitul Mrtví muži nemluví, nakonec jde do kin pod názvem Salazarova pomsta, ale jméno nic neznamená. I „pětka“stojí a padá s prvotním nápadem, tedy s osobitou stylizací Johnnyho Deppa v roli kapitána

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia